Monday, November 22, 2010

Mengongggg.....

sume org tgh bengang skang nie ngn RFID yg mcm mengongg....sshnye nk marking masuk keluar fail..bkn mslah sistem yg x user friendly..tp ngn masalah sistem yg lembap..loading2 last2 error..cam ampesss....huhuhuhu...pls someone do something....terseksa sgt dah nie...:(

Saturday, November 13, 2010

Ketika Allah Memilihmu Untukku..

Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..

Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..

Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya.. Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..

Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..

Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..

Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..

Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Ridholah padaku,
Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..
Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..


"Entri di fesbuk yang amat2 aku kagumi"

Dari Ummu Salamah, ia berkata, 
"Rasulullah S.A.W bersabda : 
"Seorang perempuan jika meninggal dan suaminya meredhainya, maka ia akan masuk syurga."
(HR. Ahmad dan Thabrani) 

Monday, November 8, 2010

dlm prego ada BABI????

eeee..yeke???aku nie penggemar spageti..n slalunya aku mmg pki prego..ampes..napela bg tau aku skang???mencik mencik mencik

ye ke dlm prego ada daging babi..klu ada nape dilepaskan JAKIM????

adoiyai......:(

let go or no go???hehehehhe....

akhirnya aku ada perasaan nak let go my DSLR NIKON D60...dulu, aku bertekad walau apa jd pon aku xkan lpskan D60 aku sbb itulah SLR pertama aku...tp, aku rs aku harus move on..melangkah setapak lagi dlm dunia fotografi...LETTING GO MY D60...coz..aku nak beli SLR baru...kihkih...wlu berat hati ku nie...huhuhuhuhu terpaksa aku buang jauh2 perasaan SAYANG kat D60 aku tuh......so..ada sape2 nak beli???hehehhehe

*AMMiGO dah booked ngn arga RM1050....so, ape lg as...let go jer lah...:P

errr.....mmmmm....oooooo...ok :P

act aku xtaw nk update ape kat blog nie..mlsnyer..kerna skang ape yg aku rs adalah.....
NGANTUK YANG AMAT SANGAT...
xdapek nk nolong sbb still kt opis yg buhsan nie..hehehhehe...

*alamak..nape terkeluar lg bumper kete ku..aiyok..taw2 je aku dah nk gaji, ada je nk wat hal..hukhukhuk*
(iklan jap)...:P

last deepavali eve aku balik kg ngn kakak n adik aku beserta my hubB terchenta selaku driver terhormat..drive kete kakak aku yg dah 90% xde bunga tayar..adoiy..risau jer spanjang perjalanan, dahla ada experience ber roller coaster atas lebuh raya MEX..hehehhe..cuak laaagi aku rs..rs melayang2...tp Alhamdulillah, niat suci kitorg nk melawat abah aku yg sakit dirahmati...kami pulang ke Kuala Lumpur dgn selamatnye..

Cite pasal abah aku...
dlm mggu lps aku dpt panggilan dari abah dlm kul 12.30tgh mlm..tengah MALAM ok..bkn siang..hukhuk
di antara perbualan aku n abah adalah...

ABAH: Salam....Pa, abah dapat jemputan nie..kenduri kawen kot, kat Karangan.
AKU: ***so?????(dlm hati je lah...:P)
ABAH: Abah xdapat pi la...hang pi la ganti abah....
AKU: Kenduri sapa bah???Bila kenduri tuh???
ABAH: Laa(sekarang) la....balik la nie...hang kat mana???
AKU:**MAsih blur...kenduri sapa yg urgent sgt nie???***  Pa kat Putrajaya laa...nk balik la nie???kenduri
          tu bila abah???
ABAH:Laa(sekarang) la kenduri tuh....<

letak je tepon aku terus dihimpit perasaan blur yg amat sgt...ape nie???
semalaman aku xdpt tdo pikirkan ape yg abah aku cuba sampaikan nie??kenduri mlm2 buta nie ker???aiyokkk....

so, ke'blur'an aku terjawab kul 8pagi setelah aku berbicara dgn mak aku pg esoknya...menurut mak aku, abah aku mmg slalu ckp sengsorang, selalu ckp dlm tdo...tp mak aku xsangka lak smpai melarat ke telefon...mak aku ckp, mgkin abah aku rindu kat aku kowt sbb tuh num pertama dlm kpala otak dia adalah aku...n akulah mangsa keadaan..honestly, aku pon sngt rindulan mak abah aku....rindu sgt..
sbb tu kakak aku xperlu menuggu lama utk mendapatkan jawapan bila dia tny nak ikut balik kg x...hehehhehehe

Wednesday, November 3, 2010

BICARA BAYI DENGAN TUHAN

aku terbaca kat blog orang entri nie..cambest so aku copy paste masuk blog aku spy org ley bc kat cni (klu ada org sudi nk bukak blog aku lew)..:P

PERBUALAN BAYI DI ALAM RAHIM DENGAN TUHANNYA


Adalah dikisahkan….pada ketika seorang bayi akan dilahirkan ke dunia nyata.


Bayi itu bertanya kepada Tuhan :
“Para malaikat di sini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya ke dunia, tetapi bagaimana cara saya hidup di sana? Saya begitu kecil dan lemah.”
Tuhan menjawab:
“Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Dia akan menjaga dan mengasihimu dengan sepenuh hatinya.”

Bayi bertanya lagi:
“Tetapi disini, didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa…Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia.”
Tuhan menjawab:
“Malaikat mu nanti akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia di sana”

Bayi bertanya lagi:
“Bagaimana mungkin saya dapat memahami orang-orang bercakap dengan saya sedangkan saya tidak memahami bahasa mereka?”
Tuhan menjawab:
“Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar. Dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara untuk berkata-kata.”

Bayi bertanya lagi:
"Apakah yang boleh saya lakukan ketika saya ingin berbicara kepadaMu?”
Tuhan menjawab:
“Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa dan bermunajat kepadaKu.”

Bayi bertanya lagi:
”Saya mendengar bahawa di Bumi banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya nanti?”
Tuhan menjawab:
“Malaikatmu lah yang akan melindungimu, walaupun mungkin jiwa dan raga terpaksa dikorbankannya.’

Bayi bertanya lagi:
“Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak lagi dapat melihatMu lagi.”
Tuhan menjawab:
“Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku dan akan mengajarkan bagaimana kamu nanti akan kembali juga kepadaKu, walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu.”

Pada saat itu, Syurga begitu tenang dan hening sehingga suara dari Bumi dapat jelas kedengaran.
Dan sang bayi bertanya perlahan :
“Tuhan, jika saya terpaksa pergi sekarang ini, bolehkah Kamu khabarkan kepadaku nama malaikat yang Kamu maksudkan itu?”


Tuhan menjawab:
Kamu akan memanggil malaikatmu itu sebagai “IBU”. Maka ingatlah, sentiasa kamu berkasih sayang dengannya dan menghargai setiap pengorbanan ibu mu. Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa. Dialah satu-satunya harta mu yang tiada galang gantinya, dunia mahupun akhirat.”


Sucikanlah 4 perkara dengan 4 perkara :
-Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan
-Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu
-Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Robb mu
-Dosa-dosa mu yang lalu dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu
Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan karenah anak-anak mu yang sedang membesar. Sesungguh nya Syurga itu dibawah telapak kakimu.

MISSING MY LAPPY

aku terkuciwa..

aiyok...apsal nie..pepagi dah terasa hati nie...xpe as. rilex...sms lmbt smpai kot....huhuhuhuhu
emosi xstabil lak pepagi nie.hangin aku...klu dorg mtk tolong, aku ok jer.tp bila aku yg mtk tlg cam ampes..buat dek jer...sgt2 xbsalah..hukhuk..xpela as...ko layan je laaa...zassss (terkena sipi kat pipi ko..pdn mke)..hukhukhukhuk