Sunday, August 28, 2011

adiah besday saya

actually entri nie kena upload masa bulan 7 itu hari
tp sbb saya nie malas
n saya lom wak balik umah adiah besday saya (tinggal kat opis)
so saya update hari nie lah....
lom lapok lg citer nie, sbb semalam saya baru bukak kotak adiah saya..
nak tau x, apa kawan2 saya bg ms besday saya???
saya dapat ni...

Tadaaaaaaaaa.......



ingat nak rasmi hari nie..nak wat cupcake n biskut cornflake..
tp d sebab kan baju yg kena otter tuh..
lps rayalah saya rasmi...
huhuhuhuhuhu

Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...

anak buah saya sangat macam saya!!

Entri kedua utk hari nie...
kisah anak buah saya yang comey..
si rayyan naufal yang buas tp bijak..
dia sangat bijak okeh
mgkin kecintaan dia terhadap transformer kot..
dia siap ley cerita kat aku semua dlm plot citer robot tuh..
pahtu dia ley tau semua nama robot2 dalam TRANSFORMERS..
dari transformers 1 samapilah transformer 3..
kan saya dah cakap..
ANAK BUAH SAYA SANGAT MACAM SAYA...
sayakan bijak...BLUWEKSSSSSS.....hehehhehehhe

nie optimus prime...bila saya pandang jer lukisan nie, saya dah tau nie optimus prime sbb ada lukisan fire kat tangan tue....

nie sentinel prime...

nie ape ntah nama dia...starscream kot...rayyan ada cakap tp saya dah lupa la pulok.....

semua lukisan2 kat atas tue rayyan lukis semalam....
dia dtg umah ngn mama n anya sbb mama nak otter baju raniya n baju tok....
yelah..semuanya katik2 so baju semua labuh2...
saya jer xkatik..kuikuikui...

ni perbualan saya n rayyan sejurus dia sampai umah:

Lalan : ayyan...napa mama dtg lambat umah lalan
Rayyan : td g Carrefour la lalan...
Lalan : beli ape kat Carefour????
Rayyan : Beli baju kurung satu untuk Anya.....Beli baju BANYAKKKK untuk mama.....(dia senyum....)

hehehhehehe
saya sayang anak2 buah saya mcm sayang anak sendiri
tp bab saya kena panjat..
kena dera jd "mesin masuk duit baru jalan" tue...
kena jadik kuda utk budak2 tue..
tu saya hanginnnn...eeeeiiiii.....geramm je rasa..
mcm nak picit2 budak2 tue....hehhehe

Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...

raya raya raya

Setipa tahun mesti ada hari raya kan??aku mmg ske hari raya..special la dr hari2 yg lain..tp yg aku xskenya..setiap kali hari raya bajet mesti lari..dah siap susun dah..utk baju raya+untuk duit raya+untuk kuih raya+untuk duit minyak n tol nak balik raya lg+pahtu bajet nak menziarah tym raya...macam2 nak kena pkir..

macam biasa setiap tahun baju raya aku ready made aje..senang...mls nak pikir nk beli kain lah nak cari tailor lah...
tp bila ready made masalahnya lain pulak...
kesannya sampai pg nie aku masih rasa mcm nak sepak org sbb geram ngn diri sendiri sgt2....
kain muat pulak tue..baju jer...hampagassssssssssssss.......

inilah akibatnya beli baju ready made tp xfitting...xpasai2 aku kena bukak balik n jahit semula sebab sendat tang tut tut...huhuhuhu......siut.....dah xcantik dah baju aku lps d otter

P/S: naseb bek lg selai xsendat..klu x...aku nanges lah...nk beli lg bajet dah lari dah....

Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...

Saturday, August 27, 2011

nyah kau penyakit

dah 3 tahun sengsara+terseksa dgn penyakit gatal-gatal yang menular kat badan aku..
dah banyak klinik+farmasi+hospital kerajaan yang aku pegi..
pakar pon dah 2 kali jumpak..
tp still xbaik2 jugak..
malahan makin teruk adalah..
last2 g jugak sensei (tabib cina)..
so far, Alhamdulillah....
berubah dari berubat modern ke berubat tabib cina..
at least dah berkurang...
cme work on parut je lah...
sbb ubat cina nie kuat sangat sampai kesan gatal tu berubah mcm kesan terbakar..
laki aku cakap "dah macam harimau bintang"..huhuhuhu
penyakit silalah berambus....

ni ubat makan ~kalau makan ubat nie mmg mengantuk tahap gaban~ prescription suh makan 2 bijik, tp mkn sebijik pon dah ngantuk tahap zombie

ni plak ubat sapu...kotak kecik amat ~contain pon sket tp arga dia rm12.80~ sekali sapu kat badan dah abes satu bekas dah..

cream picosone nie mmg terbaekk ~bila sapu pedih hanya tuhan yang tahu~ tp amat2 berkesan

tp yang xbestnya..
"amoi aa, u jangan makan itu daging aa, lumbu pny daging....
telur u jgn makan jugak...
ayam pon u jgn makan...
nnti u gatal, garu-garu,
u punya gatal-gatal tumbuh satu badan wooo...."

perghhhh...AYAM tue.....:P
Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...

Tuesday, August 23, 2011

petang yang bahagia

saya sgt hepi sbb sy dpt mkn kek Baskin Robbin akhirnya..
tengs to my lovely sis sbb sponsored dis marvellous ice cream cake
ni kira present anniversary me n sang suami
sangat bahagia

suke sangat.........


enviously cute

the mini ice cream is superb.....except for the mint flavoured..
mcm ubat gigi kata sang suami


warna dia sgt pastel.... saya suke

raniya awal2 dah duduk atas meja.....nak ice cream

hepi anniversary to lalan...
said the kids
tp diorang nyanyi lagu hepi besday

those kids really enjoy acara memotong kek....
siap bg peluang kat lalan n pakcik potong kek
tp it sokay kids..
u go ahead....

hepi ice cream kek for me

dah cair dah ice cream nie...huhuhuhu

superb

siap pasang lilin..
4 lilin menandakan our 4th anniversary
tp abaikan those happy besday sign
dah ada, budak2 nie men taruk je kat kek


terima kasih x terhingga ma beloved sis ~Dr Azma Baharudin~ i love u a lot dear

Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...

Monday, August 22, 2011

lagi iftar @ umah

Pn Azma nak makan masakan kampung...tingin nak makan sambal belacan++
so utk tidak menghampakan ibu mengandung, aku pon masak n panggey kakma+geng dtg umah...
sesambil ley sambut anniversary aku n sang suami besama family tersayang
ewahhhh.....


bendi goreng sambal
bendi adalah fevret pn azma sejak azali

ikan kerisi goreng

ayam goreng tepung for the kids

salads

masak lemak udang ~tercair la plak..huhuhu


Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...

Rayyan+Raniya

Last Saturday, terubat jugak windu kat anak2 buah..bukan setakat terubat rindu malah abes sengal satu badan dek kerana karenah budak2 nie...

mle2 nak citer pasai rayyan...dia dah besar, ensem dah dia..tp xsia2 ada tahi lalat kat atas moloot..mmg banyak mulut budak ini...isk isk...









perghhh.....
aku keletihan.....
tengoklah gambo2 kat atas....
mcm2 aksi dia sorg pose....

pahtue si adik raniya lain pulak cerite...xabes2 buli aku suh angkat dia supaya dia boley terbang mcm superhero...pahtue x abes2 panggil abg dia nk cakap dia superhero..n aku superletih tahap maksimum...adoiyay......

buas buas buas...pahtu nanges...buas buas buas...pahtu nangesssss lagi....hehehehehe mcm2 la....


manja betul ngan pakcik dia....
pakcik nak masak pon xboleh
pakcik jomla main ngan anya....



pahtue nangesss sbb rayyan pukul   :P


need to be comfort...cian budak nangesss nie

tgk nie...isk isk..kesian mama dia...

:P
Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...

Thursday, August 18, 2011

saya sayang awak

sedar xsedar dah 4 tahun usia perkahwinan saya dan en suami Muhammad Fazizul bin Dilah..Alhamdulillah setakat nie masih berjalan lancar n masih lg dlm mood honeymoon (sbb belum ada anak)...berkasih kasih sayang bagai sbb xder sape nk kacau..xder tangisan mtk susu n xder berak nak di basuh.... :)

pd tarikh nie 4 tahun lalu mcm xpecaya aku dah pun bergelar seorang isteri. hubby xbnyk songeh, so aku pun jd xbnyk berubah dr zaman bujang ke zaman rumahtangga..cme yg aku dapati ada perubahan besar adalah dr langsung xtau masak..sekang dah jadi chef wan...amboi2, xderlah tahap chef wan tp aku rs dah mcm chef wan..dulu, tym masak mcm pegi berperang tp sekang aku lebih kool n rasional...hehehhe

en suami adalah seorang insan yg amat2 bermakna dlm idup aku, dan lebih teruk lg aku n dia kategori xboley berpisah..mesti rindu2an even klu tym g keje je pon.klu dia xmsg atau kol mesti jadi xkeruan, rindu tahap gaban...klu tym dia xder umah aku ssh nak tdur mlm pahtu menggigil ~ teruk kan????


kisah cinta kami mcm org len jugak...bercinta pahtu bertunang pahtu kawen...cme lom di kurniakan anak jer..tp masih ada cerita di sebalik pertemuan kami dulu.itu adalah rahsia di antara kami...

kenapa aku ley ske en hubby?????

sebab:

1)  dia buat aku rasa selesa bila saja bersama dia ~aku xpayah nk kontrol2 @ jadik pompuan gedix mahupun pompuan ayu pijak semut xmati~ aku ley jd diri aku yg sebenar
2)  dia buat aku rs "cutting" wlupon senarnye aku saiz XL..hehhehe....
3)  dia buat aku rasa aku isteri yg baik walupon aku tau dia bnyk makan ati ngan aku
4)  dia buat aku rasa pesakit kelas atasan tym aku sakit sbb dia adalah doktor dan juga jururawat terbaik utk aku tym aku sakit......
5)  dia buat aku rasa aku bahagia, wlupon idup xselalunya indah ~bnyk masalah melanda
6)  dia buat aku rasa selamat setiap kali dia ada di sisi ~aku ada bonzer merangkap bodyguard utk protect aku
7)  dia bangun pertahankan aku tym aku di kutuk n di hina hebat suatu masa dulu
8)  dia buat aku rasa alive n tabah menghadapi dugaan setiap kali aku jatuh
9)  dia sentiasa di belakang aku dan merupakan tulang belakang aku dlm apa sahaja situasi yg aku hadapi
10) dia sayang aku lebih dari segala2nya ~dan aku pun mcm tu jugak....
11) dia adalah nyawa aku ~aku penah putus asa dalam idup, i'm gave up my life once n dia buat aku bangun semula

12) dia buat aku jadi anak kesayangan mak abah aku dgn sikap dia ~aku pernah di buang dr idup ayah aku once, tp dia dah balikkan abah kat aku....Alhamdulillah, aku dah xjadik anak terbuang

bnyk lagi sebab nape aku ske n sayang kat dia...mgkin xdpt di luahkan ngan kata2....hanya aku n dia yg rasa...aku kenal sayang aku.....:)


the day we tied our knot was on 18 of August 2007...19 was the celebration @Kulim while 2nd of September belah Kota Tinggi


ini ialah lagu cinta kami...Lagu Cinta Abadi dr kumpulan blackrose...ms mle2 aku kenal dia, lirik nie betul2 adalah sama ngn perasaan aku kat dia....sgt2 kena okeh.....korang jgn lah bluwexx lak bile bc lirik nie...kwn2 sekolah aku mesti terkejut betapa jiwangnya aku senarnye kan..hehehehhe


Cinta Abadi
Kehadiran cintamu menyinari hidupku
Kehangat cintamu mengubati sepiku
Kelembutan hatimu mengubati lukaku
Kedamaian hatimu menyinari hidupku
Belaian manjamu penawar resahku
Keluhuran hatimu hanya kau kekasihku
Keagungan cintamu bersama impianku
Untuk hidup bersama sehingga keakhirnya
  

Makin membara api cintaku
Kaulah yang satu
Kaulah cintaku
Tak mungkin lagi berubah hati
Cinta yang suci
Cinta abadi 



So, saudara Muhammad Fazizul Dilah, ketahuilah bahawa saya amat2 sayang kat awak okeh...sampai mati sampai bila2..saya xpandai nak cipta lagu n saya xpandai wat ayat bunga2 kasik awak lentok tp saya amat2 mencintai awak..awak nyawa saya, awak segala2nya bagi saya...awak memang xsempurna, tapi saya sempurna sebab saya ada awak....

selamat ulangtahun perkahwinan kita yang ke 4 dearie AWAK ~~Zul.....


P/S: hehehehhehe.....jiwang jiwang jiwang..... 

And I confess it's true
I never knew a love like this till you....
You're the reason I was born
Now I finally know for sure
And I'm overwhelmed with happiness
So blessed to hold you close
The one that I love most
With all the future has so much for you in store
Who could ever love you more?

The nearest thing to heaven,
You're my angel from above
Only God creates such perfect love

When you smile at me, I cry
And to save your life I'll die
With a romance that is pure heart,
You are my dearest part
Whatever it requires,
I live for your desires
Forget my own, needs will come before
Who could ever love you more?

Well there is nothing you could ever do,
To make me stop, loving you
And every breath I take,
Is always for your sake
You sleep inside my dreams and know for sure
Who could ever love you more?
 



Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...

Wednesday, August 17, 2011

sengkak perut

16 Ramadhan....iftar masih di rumah...

semalam aku jejakkan kaki ke bazaar ramadhan..mcm2 aku borong...dgn nasi kerabunya+nasi lemak lagi+ayam uncle Bob+murtabak daging datuk keramat+bubur lambuk+roti bom+air soya...semaunya aku bantai, berdua ngan laki aku kongsi2 makan sampai abes..kesannya aku terlampau kenyang semalam+aku cirit birit pg td...lemah longlai rs badan 8 kali ulang pi toilet..apalah naseb...sbb kes cirit birit aku langsung dah xder hati nk g bazaar lg...home cooking is d best....wlu sesimple mn pon masakan di umah...ttp terbaekkkkk~~~dr kena pi toilet sampai lembik~~~

hasil stori mori dak opismate..aku ngidam lak nak makan kari ikan mayong..cr2 satu pasar borong xjmpe plak ikan mayong..last2 beli ikan jenak...mgkin ada yg xtau ikan jenak..yg biasa dgr ikan jenak mgkin tau, tp aku xpasti adakah jenak n jenahak adalah spesis yg sama atau tidak....tgk gambar di bawah...

yang di atas adalah ikan jenahak n yang d bawah pulak ikan jenak...so...beza kan????? :P

bukan nak stori pasal jenis2 ikan...nak stori apa yg dah jadik ngn ikan jenak tersebut....ikan tersebut telahpun di karikan dlm kuali....sedapp...kali nie my hubby yg masak...ni first attempt en suami dgn di bantu saya sang isteri...klu kat kampung abah mmg suke sgt mkn kari so aku taulah nak masak kari bcoz my mum ari2 kena masak kari (ms abah muda2).....hasilnya :-

nmpak menyelerakan x????rasanya sgt2 mengujakan....kari ala mamak...hehehhehe.....

dan di antara lauk2 lain adalah:-

ikan sardin berlado

ikan jenak goreng bersama2 papadom......

p/s:   saya kekenyangan sekang so mls nak stori panjang2...hehehehhe
Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...

Saturday, August 13, 2011

iftar ramadhan

bln posa mesti dikaitkan ngn masak2 n makan2....cr2 makan kt bazaar2 n review mknn sana sini...aku tahun nie lgsung xg bazaar..ms laki kt kg adala sekali g bazaar cr ns kerabu..pahtu dia da balik da x jejak bazaar lg dah..dia ckp rugi klu beli kat bazaar, baik masak sendiri lg jimat..org mesti berpikir setakat 2 org baik beli jer kat bazaar lg jimat..tp bg kami yg laki bini gedang nie...masak sendiri adalah lebih jimat...meh nak citer2 knapa aku ckp lg jimat masak yer....:P

gambar2 di bawah adalah gmbo2 msk2 aku n hubB spnjang Ramadhan..semua menu adalah hasil kepingin sang isteri iaitu aku.....ada gak gmbo2 yg aku xsmpat nk snap sbb dah abes mkn br teringat..hehehhe...iaitu gambo msk berlado ikan keli yg mmg sedappppp menjilat pinggan....

(1) udang goreng tepung ~udang ni adalah 1/2 kilo yg berharga RM 7.50..klu kat kedai nie dia kira dlm 3org mkn la...aku n huB kt pemakan tegar so bnyk ni br cukup utk kami..klu 2@3 org  mkn kt kedai dah brp RM nie kan???hehhehehe...n boleh sambung mkn utk sahur lgi tau...jimat x????

(2) ayam masak hitam ~ ayam 3 ketul jer pon..klu kat bazaar seketul Rm3 ke Rm4 tau...nie baru dlm Rm3 la....potong kecik2 pahtu masak itam smpai sahur still ley makan...

(3) sayur campur nie dlm perkiraan aku hanyalah bermodalkan RM1++

percuma...import dr kampung

(4) asam pedas tetel ~ tetel sekilo RM10...yg aku masak nie 1/2 kilo jer fren...n still bley bawak ke sahur

telur dadar

sayur kobis nie mgkin dlm 50sen je modal...

sotong goreng tepung....3 ekor sotong arga RM5....bnyk ni dpt puas makan..ni xsempat bawak ke sahur sbb aku dah ratah dulu...favou dish ever....

hubby favou ~ terung satu 80sen..tp ki setengah jer n ikan bilis dlm segenggam...mmmm...masih jimat lg..hehehhe

P/S: mcm ne nak berdiet nie...hehehhhe
Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...