Sunday, November 27, 2011

Nikmati Kehidupan

Jangan jadi orang lain. Cthnya bila nmpk kawan berjaya sebab jadi salesman rumah, kita pun nk jd mcm tu. Bila tgk org jual air kat foodcourt pun boley pakai Subaru Version 9, kita pun mulalah berkira-kira belajar bancuh air.

Jd, apa yg kita nak jd adalah susah sbb kita biasanya hidup dgn sumber pendapatan.Tak ramai org yg gembira dgn apa yg mereka buat.Susah utk berjaya, buat duit dan kita blh enjoy dgn apa yg kita buat setiap hari.Dlm profesion ini saya boleh bg cth plg dekat.

Jurugambar/Fotografer.

Fotografer yg bgus bukanlah seorang yg pikul 1D MkIII dan segala jenis lens yg mahal.Fotografer yg bgus adalah yg jenis yg bwk kamera kemana saja.Tak memilih subjek dan kpd freelance yg ambil job kawin tiada masalah utk berpanas di bwh terik matahari utk ambil gmbr kereta.Dan hobi ini menjadi lebih menarik klu kita di bayar.Maksudnya, jurugambar yg minat kereta+kamera dibayar utk setiap gambar yg dirakam.Menarik???Ok, saya ada ramai kawan jurugambar yg kerjanya mungkin 10 hari sahaja dlm sebulan tp gaji sebulan lebih 5 angka.

Ada yg tak minat kamera tp sbb nmpk 5 angka tu, mulalah melabur beli kamera mahal, padahal tak reti mana pun.Itu satu mslh, tp klu tak tau belajar.Tp mcm na nak belajar klu dlm seminggu tak smpai 100 shutter bergerak???Belajar dr buku ke, seminar ke, kusus ke, balik ke asal senarnya yg betul.Belajar dr praktikal.Dr situlah br bley bgn kan skill sendiri.Kpd yg ada objektif mmg bagus,tp yg kemudiannya bosan dan tak bertahan, akhirnya tukar bidang lain.

Menjadi fotografer yg bagus cukup sekadar menggunakan DSLR asas, ISO yg boleh, boleh pakai manual sepenuhnya dan boley sekali sekala cuba jenis white balance.Setiap kamera ada penggunaan asas yg sama, shutter dedahan (aparture) dan ISO.Bila dah faham 3 perkara asas ni barulah ley cuba white balance dan men CLS flash atau apa saja lah.Kemahiran ini yg bezakan fotografer asli atau fotografer main2.

Cth lain ialah jgn terikut2 cr hidup org lain.Setiap org ada punca rezki dan gaya idup masing2.Klu semua org nak beli LV dan Prada, sapa nak beli Guess dan Anna Sui???Dunia nie dah ada ketetapan masing2.Kemampuan adalah apa yg kita rancang.Klu dah sebulan dpt seribu,kenapa mesti makan McD tiap2 hari???Apa??Mkn ns lemak sebungkus rm1.30 xkenyang???

Utk mengubah hidup kita mesti berusaha.Tak ada cara dlm dunia ni bleh idup senang dan pki kereta besar,modified,racing,beli barang, enjoy dan sebagainya.Bisnes menipu org pun bukan senang.Kena ada skill menipu bagai.Tp sekali lg, tak takut Allah SWT????

Siapa yg tak mahu senang??Semua org nak pakai kereta bagus dan rumah besar,tp mcm yg dicakapkan td,senang pd material tak semestinya selari dgn kehidupan.Klu duit bnyk tp terpaksa tidur 4jam sehari pun takder maknanya.Yg penting,buat apa yg kita suka dan nikmati idup sepenuhnya dan sepuasnya.Klu kita mampu modified sebuah Iswara Buruk jer. lakukan dgn sabar,buat sikit2, lama2 cantik jugak kereta tue.Tak perlu nak cemburu ngn kawan2 yg pakai Caldina ngn kos modified 50k sekalipun.

Kita perlu jadi diri sendiri utk berjaya dlm idup.Tetapkan pendirian.Cita2 tak semestinya utk adik2 di bangku sekolah atau universiti.Cita2 pada warga emas mcm bapak aku En Baharudin pun masih boleh ditafsirkan sebagai cita2.dlm idup jgn pikir menyesal ke atau perkara yg dah jd sejarah.Tak payah nak pikir positif negatif dah.Pandang depan, redah je apa yg ada.Yg penting.....

ENJOY YOUR LIFE!!!!!!!!!!!!!

P/S: Yeay...so Azfa, masih lum terlambat utk fulfill cita2 awak nak bukak kedai printing!!!Aja aja FIGHTING!!!!

Sumber dari : Majalah Kereta Keluaran Dec 2011


nielah cita2 enchek Gemok...dr yg atas tu smapailah jadik mcm yg bawah sekali nie...4tahun masa dia ambil tau!!!!!!




Friday, November 25, 2011

debar dag dig dug

sekang datang keje semua tak kena...

dr td pg ms nak start motor, aku dah rasa berdebar. tp senang jer start moto terus jalan.otak kosong, jiwa kosong...tup tup dah sampai kat parking basement...park je motor, terus naik atas bukak komputer kat kaunter depan. Hari nie, aku jaga helpdesk n kaunter. so malas nak piki2, bukak PC n tulis nama kat buku rekod panggilan...settle..

alamak...terlupa pulak nak punchkad..

masuk dalam punch machine dah nyanyik2..dah over 7.30am dah. aku punch pon dah kul 7.33am..terlambat 3 minit.adoi....semak!!!nak masuk awal2 punch, ada pegawai ngah bising pasai punchkad lak..

sekang apa pon xboley, endure jer lah..sbb dtg cni nak keje..so pikir positif n tabahkan ati...

P/S : Jantung masih berdebar2, apa lagi la nak jadik hari nie....Ya Allah, tabahkanlah hatiku ini..Bukakkanlah pintu hati hamba2Mu Ya Allah, buangkanlah sikap busuk hati dalam hati hamba2Mu, berikanlah ketenangan untuk hati2 itu ya Allah..Hanya padaMu aku berserah ya Allah....dan juga berikanlah aku ketenangan jiwa, kuatkanlah mental dan fizikal aku utk menghadapi mereka2 yg telah engkau utuskan untuk memberi aku dugaan..aku percaya setiap yg berlaku adalah ketentuanMu ya Allah utk menguji aku...Amin.....

Rahsia Tandatangan

Makna tersirat di sebalik tanda tangan:

1. Satu garisan di bawah tanda tangan

  • Seorang yang sangat yakin
  • Ada personaliti yang hebat 
  • Agak mementingkan diri sendiri 
  • Percaya bahawa kebahagiaan dalam hidup sangat perlu

2. Dua titik di bawah tanda tangan

  • Anda romantik 
  • Mudah bertukar pasangan macam tukar baju 
  • Memilih kecantikan (bagi lelaki)
  • Sentiasa berusaha untuk kelihatan cantik (bagi wanita)
  • Mudah menarik perhatian orang untuk berdamping

3. Satu titik di bawah tanda tangan

  • Anda kelihatan mudah dan tenang 
  • Cepat hilang kepercayaan pada orang anda percayai apabila dikhianati

4. Tiada garisan/titik di bawah tanda tangan

  • Seronok dengan kehidupan 
  • Ikut gaya dan cara sendiri 
  • Kurang memberikan perhatian pada pandangan orang lain

5. Tanda tangan yang tiada kaitan dengan nama

  • Anda sentiasa berusaha supaya smart 
  • Suka berselindung 
  • Jarang mengambil pandangan orang lain sebagai panduan hidup 
  • Yakin dengan kebolehan diri sendiri

6. Tanda tangan berasaskan ejaan nama tapi sukar nampak

  • Anda cerdik tapi kurang hendak berfikir 
  • Anda cepat menukar pandangan dan idea

7. Tanda tangan huruf satu-satu, tidak bersambung

  • Seorang yang sangat prihatin 
  • Tidak pentingkan diri sendiri 
  • Sanggup berkorban apa saja untuk orang lain 
  • Seorang pemikir 
  • Seorang yang mudah serik

8. Tanda tangan ikut ejaan nama dengan huruf yang jelas

tandatangan saya..agak2nya saya tergolong dlm kategori mana yer??hehehhehe
  • Seorang yang sangat baik 
  • Boleh menyesuaikan diri dalam apa juga keadaan atau dengan siapa saja anda berurusan 
  • Tegas dengan pendapat sendiri  
  • Ada semangat yang tinggi                                                                                                                                        

Rahsia Punggung

 
 
Punggung dan paha merupakan pusat segala pergerakan badan. Ia menentukan cara kita bergerak memajukan diri kita dalam kehidupan.Terdapat 5 bentuk punggung dan paha iaitu seimbang, bulat, rata, besar dan tinggi. Yang mana satu anda??

1. Bulat
Individu yang mempunyai punggung yang bulat adalah seseorang yang berjiwa kental, idealistik,periang, sentiasa bersemangat, pandai mengawal perbelanjaan, suka bersosial dan boleh bergaul dengan sesiapa sahaja.Kuat mengharungi segala cabaran hidup sama ada cabaran yang baik atau yang buruk.

2. Seimbang
Paha dan punggungnya seimbang.Tidak terlalu besar.Tidak terlalu kecil. Tidak terlalu bulat.. Tidak terlalu rata. Pemiliknya dikatakan seorang yang tenang dan pemurah.Bakal ibu dan bapa yang baik. Seorang ibu yang sangat penyayang.Seorang bapa yang jelas pemikiran ke manahala tuju keluarganya dan sangat berjaya dalam kerjayanya. Perjalanan hidup teratur tanpa banyak masalah dan stabil.

3. Tinggi
Punggung tinggi ke atas. Orang ini dikatakan mempunyai daya seks yang sangat tinggi. Sangat disukai ramai. Tidak kisah dengan kata-kata negative orang lain. Hatinya tidak mudah sensitif dengan kata-kata yang diluahkan orang lain. Suka berseronok. Orang ini suka membuat sesuatu mengikut hati dan perasaan bukan fikiran menyebabkannya sukar mendapat status tinggi dalam masyarakat.

4. Besar
Pemilik punggung besar dan paha besar seorang yang romantik. Subur. Sihat. Penuh rasa cinta. Sanggup melakukan apa sahaja demi mencapai cita-cita.. Ceria,pemurah dan bijak menguruskan kewangan. Baginya tidak ada yang mustahil. Segalanya boleh diatasi. Jenis no problem.. Sentiasa mengukur kejayaan diri dengan jumlah harta dan wang yang mampu dikumpulkan.

5. Rata
Punggungnya rata atau hampir samarata dengan badan. Ia melambangkan empunya diri yang lurus, bijak danterlalu idealistik. Tidak pandai mencari peluang berniaga. Jika perempuan, ia dikatakan tidak subur dan tidak mempunyai anak lebih dari satu. Tidak mempunyai perancangan masa depan yang jelas. Terlalu berserah kepada keadaan tanpa ada insiatif untuk memajukan diri.
 

Thursday, November 24, 2011

pencarian hampa...

Gara-gara tengok JJCM, Sabtu lepas..masing2 dah terliur amat tgk noodle2 ala masakan cina...tgk si Qi makan mmg terliur. sedap abes lah...saya dan kawan2 berkira2 gaji jer nak g serang Cyberjaya tanpa segan silu...

...yakni ari gaji 24/11/11 iaitu hari nie, kami 2 bijik kete g serang Cyberjaya dgn jayanya..g tym lunch..dahla mmg x google langsung lokasi..main hantam jer..

akibatnya..kami berpusing satu Cyberjaya carik kedai..kesian driver!!sampai rs nak give up dan patah balik makan kat Cafe jer (klu give up kan bagus!!!..hukhukhuk)..tp sbb masing2 mmg dah mengidam, carik jugak sampai jumpak..

Akhirnya jumpak jugak kedai..tp aduh malang....

kedai nya tutup dong!!!!!!!!!!

hampa...... :(

tp rupa2nya bukan kami jer yg hampa...td aku tgk blog akak sorang nie ....dia pon g carik jugak kedai nie...dan resultnya hampa jugak mcm kami....huhuhuhu

nmpak tempting bukan???????? huhuhuhu......craving for this..... (gambar di ambil dr blog org lain yg berjaya sampai)
nie antara menu.... ada nampak menu nasik tak???? (gambar di ambil dr blog org lain yg berjaya sampai)

nielah rupa kedai....bestnya klu kami sampai kedai nie bukak luas mcm nie..ini idak..bertutup rapat jerr... (gambar di ambil dr blog org lain yg berjaya sampai)

P/S : nnti ajak hubby la g cna makan, macam serik jer nak kuar carik mkn waktu lunch...td, bukan nie jer cerita sedih dalam idup kami...Tp ada lg cerita sedih..biarlah ianya menjadi rahsia antara kami2 jer...hukhukhuk... betul2 hari malang sedunia....

Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...

Monday, November 14, 2011

kuang kuang kuang!!!!

pernah x korang berjaga smpai kul 2 3 pagi semata2 nak update blog..

dan yg menambahkan lg kelakar, bkn entri up to date..tp entri flash back!!!
lepas bc entri aku nih mesti korang rs mcm nak penampor aku kan???
hehehehhe...ada aku kisah????

ekceli, perkara huduh ini berlaku adalah bersebab..
mle2 aku juz nak cr gmbo hantaran...
sbb tgh carik idea nak gubah hantaran adik aku bertunang nnti...
pahtu teringat, brg2 hantaran aku masih ada lg dlm lemari..
n tgk balik gambo2 lama, sbb nak kira aku ada berapa sangkar pepel n berapa sangkar hijau..
terjumpa la balik gmbo2 tym masih dara n baru nak derma dara bg laki aku...kahkahkah ~cam syialllll kan????

mule2 upload gambo akad nikah dulu...tp korang kena bc tanpa ada perasaan "bapak ah, mekap mcm opera cina", sbb tym aku kawen, mekap ala2 opera cina adalah TREND ok?? hahahahha...mn ada mekap artis tym tuh wlupon hanyalah a few years back ~2007 okies.....

semangat laki aku salam tok kadi.. kemain kuat dia genggam tgn tok kadi...
aku nikah pada 18 OGOS 2007 tepat kul 12 tghari...sbb tuh aku ngan zul asyik nak bertekak jer sbb nikah tghari rembang... ada kena mengena ker????fakta or auta?????

aktiviti menyarung cincin tanpa di lihat oleh ahli keluargaku....mana la diorang nih???

relax jer aku..berdebar ke???aku relax jer...hihihihi...lps akad nikah, laki aku cakap "ayg xnanges pon, selalunya pompuan dgr akad nikah dah nanges"....aku xnanges pon, tp sebak tuh ada la gak sket2...

percaya tak klu aku cakap..bekas cincin tu laki aku yg buat sendirik???sbb mlm sblm tuh sepatutnya aku yg kena buat menda alah tue, tp aku tertido..so, dia tgk aku lom buat, dialah yg dok kelebet bendalah reben2 tuh...kesian dia...hihihihihi

sarung jangan tak sarung..hihihihi

Pahtu nak lak upload gambo2 pengantin aku..eee blushing ::wink::wink::
mule2 nak cecite la ngn korang suma...
aku kenduri sehari selepas nikah iaitu pada 19hb Ogos 2007...bertempat mestila kat umah aku as tym 2007 blm femes lg aktiviti sewa2 dewan bagai..dewan pon lom ada lg kat tempat aku...mcmla zaman dahulu sangat aku kawen..tp dlm ms 4 tahun, mcm2 upgrading ttg kenduri n perkahwinan nie....bagus lah kan...

n one more info...mostly persiapan adalah dibuat sendiri oleh aku, diri aku n aku aku aku...kecuali ini....

mahal ni aku sewa pelamin nie...hehehhehe rm450 tuh....mle2 mcm tawar ati nak buat pelamin, sbb bapak aku kebiasaannya xgemar sgt bersanding manding..tp alih2 dia yg tny, x teringin ke nak buat pelamin...2 mggu sblm majlis br pi survey pelamin...dan nak di jadikan cerita lg...semua kedai pengantin sekitar KULIM Bandar Bharu dah fully booked as aku kawen tym cuti sekolah....sampailah kat kedai pengantin nie, aku tny2 dia tunjuk lah set2 pelamin yg available..aku secara xsukanya memilih set pelamin lain yg arganya RM400...tp last2 minit iaitu 4 hari sblm majlis, bila recomfirm ngn kedai, dia ckp jiran aku pon amik set pelamin yg aku tempah n kenduri jiran aku adalah sehari sebelum aku...walaweh...tp nsb aku baik....tokey kedai offer set pelamin ni (ekceli arga RM750)...tp sbb mulut manis laki aku, dia cme mtk tambah RM50 jer...Wut a luck.....
cantik tak hasil kerja tangan aku????? cadar tu aku beli sendiri kat the mall..hehehhe...ms beli gi ngn laki aku naik moto...hahaha...nasib baik xterbang set cadar aku kena tiup dek hangin...hahahhaha...punyalah peluk kuat2 takut terbang...laki aku bawak moto bkn reti perlahan..hahahhaa....lampu2 beli kat IKEA..hahahhaa...langsir2 n tabir belakang kelambu pon aku yg jahit sendirik ~mcm bangga diri jer kan??mmgla bangga, tersengguk2 aku kat mesin jahit tu tau...huuhuhuhu....kelambu beli cme aku tambah ropol2 kat keliling kelambu..n kredit utk abang sulung aku tolong sangkutkan kat siling.....hehehehhe (apa kejadahnya ada bantal poluk tgh2 tue???....:P )

sangat suka gmbar ini...konon2 nya aku nmpak cantik dalam gambar nie la..hehehehehe...sessi angkat bakul okeh....tukang amik gambar pon aku x tempah..semua bidan terjun...g kedai amik pelamin tuh, dia tny "dah ada fotografer"...aku ckp xder...dia offer la...tym tuh mcm mahal la rasa....RM600 kot klu xsalah aku...gambar2 biasa ja....tp ok lah dr xder....


gambar2 perasan cantik aku n hubby...hehehehhehe....mekap pon murah ja...untuk mekap akad nikah + majlis resepsi hanyalah di charge RM250...jurumekap aku di datangkan dari Ampang tau..hehhehe...kebetulan dia balik kampung!!!! mak andam nie, aku xkenal pon, aku tgk kat majalah Pengantin..xsangka lak dia sudi nak mekap aku ngan arga semurah itew.... dahla dtg mekap aku naik BMW, terkejut org kampung..perghhhh...... neway sgt berterima kasih kat dia.....dah lpe nama dia daaaa...
 n tadaaa...nak jugak upload gambo hantaran..mestilah...semuanya hasil tangan aku n ada gak gubahan kakak aku..semua nya buat 2hari sblm majlis...kami mmg ske wat last2 minit nie..laju jer tgn menggubah...asalkan ada...hehehhe buat syarat!!!!! barang2 aku n hubby start kumpul sejurus lps pertunangan kami pada 01/01/2007...beli barang2 yg kami betul2 pakai n nak jer....kedua2 belah pihak nye hantaran aku wat sbb famili dia dtg naik bas..takkan nak angkut dulang2 naik bas....aku gubah2 n siap2 letak kat bilik hotel (menginap kat SRI MALAYSIA KULIM tym tuh, sonot bapak mentua aku mandi kolam..hehehhehe...)

kasut bkn men lg..HUSH PUPPIES bagai...tp pki 2 kali jer pahtu dah xmuat...mmmmm....

bahulu nie jiran aku kasik..mak aku suh letak jugak kat dulang nak jg ati jiran..hehehhe...aku pon letakkan jerlah...seketul jer atas dulang..hahahhaha...ada aku kesah???hahahhahaha asalkan ader dr xder....


masjid ni kakak aku la pny kerja..klu ikut aku...lipat2 taruk jer atas dulang tue...xder ms nak gubah2 bentuk masjid macam nie..hehehhe...dia mmg rajin n determined orgnya..klu x, xderlah idup senang sekang....aku nie jenis bedal jer, malas nak pk panjang2 wat semak kepala....


simple jer kan???aku mmg ske simple2 mcm nie...xske yg crowded2 nnti xnampak barang, asyik nampak bunga jer...tp utk hantaran adik aku nie, cte2 nak taruk banyak bunga..hehehhehe.....

kain semayang pon kakak aku gubahkan jadik bentuk rose tuh..n kamera...my LUMIX...my first digital kamera....bagi kat adik aku, sayangnya dah rosak!!! huhuhu...aku mmg gila kamera dr sekolah2 lg..darjah berapa ntah, aku dah ada kamera sendirik, kamera kodak tu lah...n aku lebey ske amik gmbo org dr gambo aku..bila bukak album lama2, gambar kawan2 je ada, gmbo aku xder..kesiankan????huhuhuhuhu

towel tu pon keje kakak aku...bentuk teko..hehehhehe....my sony ericson...ping henpon....winduuuu...dah rosakkkk!!!!!!!!!!

beg ni pon ELLE...laki aku dah beli beg lain utk hantaran...as aku sgt ske beg nie, aku beli senyap2 tanpa pengetahuan dia..senyap2 aku taruk atas dulang, terkejut dia hari kawen tgk brg hantaran dah bertukar...menyinga la kejap...tp xmarahla, kasik isyarat mata jer....huhuhuhuhu

feveret perfume brand..bodyshop!!!!!!lama dah xbeli perfume bodyshop sejak terlibat ngn AVON....asyik pakai perfume percuma dr AVON jer..pahtu sekang melambak lak org jual replica perfume....jam nie still ada...dah 2 kali tukar bateri..currently xpakai sbb malas nak g kedai jam...ske brand ELLE....
dah2 gambo hantaran...meh taruk gambo majlis belah kota tinggi lak..
nie lagilah opera cina...abaikan abaikan tau.....jgn pandang mke aku lebey.....



satu set baju aku n laki aku buat sendirik.....RM300 siap tanjak siap kasut...ok kan???dr sewa kedai pengantin RM200...wlupon lebih seratus..at least baju tuh kita punya...laki aku nye baju melayu sampai sekang pon still dok pakai lg..kasut aku tuh mn pegi ntah....

waaa...kek kebanggaan aku..kahkahkah...sbb kek mahal nie...tempah kat Berjaya Hotel kat Tym Square....tempat Siti Nurhaliza selalu tempah kek tue....ekceli dapat kek nie pon sbb Syikin yg buat kek kat ctu..Syikin adalah "sepupu" laki aku...kitorg dapat kek nie ngan arga RM200 jer....selalunya kata Syikin, kek macam nie arga RM700...org2 kg laki aku berebut nak rs kek nie tau..kah kah kah adakah?????


bilik pengantin pon sendirik maa...jimat kosss...hehehhehe..lampu import dr kulim ke kota tinggi n sekang riwayat lampu tu dah pon berakhir..ke tong sampah dah..hahahhaha....



kenduri belah laki aku lak 2 minggu selepas iaitu pada 2 september 2007...
berakhirlah kisah meluat nak baca nye entri dr aku..
kah kah kah..

n sebelum shutdown lappy.nak upload gmbo anak2 buah aku tym mude2..kihkihkih..tym baby baby....

Add caption
rayyan...hehehehhe...omottttttttttttt
danial n balqis...danial dah darjah satu dah sekang
raniya..tym ni otw ke johor utk kenduri belah kota
baru masuk kuarters ~bulan 2 tahun 2008 (perhatikan abang ipar aku n skrin TV...ada kena mngena kan???sbb dia over nak suh rayyan lawan)


yeay....dah tamat
wassalam....


Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...

Friday, November 11, 2011

korban raya korban

mcm saspen jer tgk tajuk kan??
KORBAN
korban?????cuak x???

ala, nak cerita adik ipar aku yg terlibat dalam satu kemalangan yg hampir meragut nyawa seorang pemandu di jalanraya..(sampai sekang aku masih xdpt berita ttg pemandu nie, sama ada berjaya survive atau kecundang...sbb pd hr kejadian, dia mmg dah kritikal/nazak)

kisahnya aku xpasti la mcm mn..xberani nak stori mori kat cni..
setakat nie masih lg samar2 cerita sebenar...
sama ada adik ipar aku yg salah/mamat yg hampir maut tue yg salah
harap2 bkn ainie (adik ipar aku) yg salah

risau gak nih...

yg aku tau, kereta ainie (SAGA BLM) bertembung dgn kereta org tue (ISWARA)..pemandu dengan pemandu..

kejadian berlaku hari Jumaat lepas...04/11/2011...Jumaat sebelum hari raya korban...
ms tue aku, hubby n adik perempuan hubby si AIN masih lg OTW ke kota tinggi.. (balik kg mak hubby)

planning mmg nak balik hari Sabtu/tak balik langsung...tp hubby mn bley klu xbalik kg jumpa mak ayah dia, anak emak lah katakan...alih2 kul 3ptg hari Jumaat tu hubby dah msg suh cpt2 balik kemas barang, sbb nak balik tumpang AIN yg kebetulan nak balik drive kete sengsorang n nak cr teman lah...apa lg..tepat 4.30 aku terus balik kemas brg2..n bwk bnyk barang siap bwk PS2 sbb nak hepi2 kat kg...al maklumlah, sesekali semua ahli keluarga dapat berkumpul bersama....

sepanjang perjalanan hubby n Ain mmg hepi except aku yg asyik tertido sbb letey g PONTIAN n layan family aku dtg KL pon lom abes lg..siap nyanyi2, bergelak ketawa.....(diorg dua org mmg amat rapat ~kdg2 buat aku jeles sbb klu Ain ada, hubby aku mmg akan wat tatau je kat aku...dia asyik layan adik dia jer)

lepas sampai KULAI baru terpikir nak tgk henpon..kat henpon aku ada 5 miskol, kat henpon hubby pon lebey kurang...tp ada SMS kat henpon dak AIN berbunyik : "korang ni kenapa? along tepon banyak kali tp xangkat. jgn risau, ainie ok, jgn rushing2 ok"....mode :ketiga2 budak gemuk telengak...wut happen???

dgn pantas tgn terus tekan num along (abg hubby)...
"Ainie eksiden....sekang kat spital Kota Tinggi..nnti terus tegak ke spital, xyah balik umah mak dulu ek", along pesan...

ALAMAK..apa dah jadi???

mcm2 bermain dlm pikiran...tatau nak pk aper...

kul 10mlm sampai kat spital...ainie dlm ICU...


pintu ICU, hospital Kota Tinggi
smpat masuk sekejap mengintai2, terpandang keadaan mamat kritikal td...teruk amat....kata doktor, kaki kiri kanan patah, rusuk kiri kanan patah, tangan patah dua2...ada kecederaan dalaman...mesin nyawa tue dok berbunyik-bunyik...mamat td dah macam lembu kena sembelih...napas kuat kroh kroh kroh....menggelupur semacam jer...aiseyman....apalah dugaan tuhan bagi dekat2 nak raya nie...keadaan AINIE lom pasti tym tue..lps sejam br dapat tahu yg tulang pinggul dia terkeluar dari engsel, doktor kata kena tolak masuk...

tp AINIE melawan...bg ubat tidur 2 kali tak jalan, bila nak tolak tulang tu dia keraskan badan....last2 naik ambulan antar g HOSPITAL SULTAN ISMAIL, Johor Bahru...makin jauh la kami kena berulang....mak memang tunggu anak dia kat spital...kesian mak mentuaku!!!!

hari Sabtu pagi, kul 10 pg kuar dr umah, bawak ayah sekali, dia nak tgk anak dia...
singgah kat kedai kete, sbb hubby nak tgk kete AINIE..

Ya Allah....
begini rupanya SAGA BLM SE milik dak Ainie, baru setahun pakai..br je renew roadtax seminggu lps..

MARGAYA!!!!!!!!






airbag yg menyelamat adik ipar aku dr cedera teruk.....

Pening kepala otak...aku mmg tak ske masuk kawasan spital esp dalam ward..mcm2 aku pikir..bila tgk keadaan adik ipar..lg semak kepala otak aku...

dahla kena sentak masuk tulang tue..siap kena tebuk utk mengelakkan tulang tu lari lagi...

nie bukan men letak jer kiri kanan buku lali tue..itu tebuk tau, tembus.....ngilu sialllll...huhuhuhu.....kata adik diorang gerudi hidup2, satu hospital dgr suara dia menjerit...Ya Allah...nie baru sket...yg kena masuk besi tu mcm na lak...huhuhu..tabahla kau wahai adik.... :(


siap letak pemberat utk tarik balik tulang yg lari tue....



kitorang nie pon dah macam pelarian....duduk kat kaki lima menunggu waktu melawat..dahla strict gila mak guard2 kat spital nie..kanak2 bawak 12 tahun xley masuk, bukan warganegara xley masuk...adoi...kesian ijal..tpaksa belakon jd budak 12 tahun....hihihihihi

kedai sihat utk org sihat...hahahhaha

lepak kat luar spital...

along n wife...


abang mithali...kesian...adik aku nie besar, kesian dia, org nak angkat pon xlarat.....

P/S : beraya kat spital aku tahun nie...nasib bek ada gak umah tok mek (atouk hubby aku) utk di lawat..dpt gak makan rendang...huhuhuhuhu sedey sedey
Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...