Thursday, March 29, 2012

I Found Mine...InsyaAllah

Kepada pemilik tulang rusukku. Akan ku mencari dan mendapatkanmu. Akan ku sentiasa menanti dan berdoa agar dipertemukan denganmu. Jika bukan di sini, mungkin di syurga nanti :) ♥♥

Aku harap dia adalah seorang yang baik akhlaknya dan kuat imannya ^_^

Wahai para gadis yang resah menunggu, jangan menangis atau bersedih tentang jodohmu... ♥
InsyaAllah Dia akan temukanmu dengan pemilik tulang rusukmu bila sudah tiba masanya... ♥
Dalam waktu itu, teruskan menanti dan menjadi yang terbaik buatnya... ♥

P/S : Tulang Rusuk En Bear ada pada saya...insyaAllah!!!!!!!

Sunday, March 25, 2012

wordless sunday!!!!


TQ UOLS.........

SAND ART dgn bebudak nakal.......

24 Mac 2012
Gi Mines temankan kakak nak melampiaskan rs bosan dok umah.Di smping sj ja nak ikut sbb boring jugak.Dah lama tak g mines,last g main bowling tahun lps.tu pon lps main boling trus blah...dah lain dah Mines sekang...macam2 ada, n ramai sgt dah kat Mines..Mines dipenuhi dgn budak2 (student UPM maybe)...n foreigners....Kedai dah banyak sgt...cme pening sangat...sakit kaki cari pintu kuar ke parking....

Gi mines tak buat pape pon, selain drpd letey...tp dlm sibuk berkejaran n main tarik2 ngn budak2, dpt gak aku beli 2 pasang flat shoe (kasut bertutup kaler ping u...+black) best kan bila dpt shopping. Klu dgn En Bear mmg xmerasa la nak round satu shopping complex smpai last2 give up sendiri n sendiri yg meraung nak balik sbb sakit kaki..hehehehhe...

Utk mengalihkan perhatian budak2 yg nak men bowling tp lane penuh sbb ada tournament....g lah sebelah tue...ada Sand Art Kids....sonot tgk bebudak nie men pasir, mcm aku pon nak men gak...hehhhehe

nie lah kedai tue ~



apa menatang sand art nie????




si rayyan yg sangat berhati-hati...kunun2 pembersih la...wat elok2 tak tumpah pon pasir..tp lambat nya nak tggu budak sorang nie...



Sesambil berjaln shopping++window shopping sempatlah berborak2 ngn kakak pasai budak2..tny budak2 apa xtvt terkini n perkembangan diorg kat skolah..ske, aku mmg ske amik tau hal budak2 nie (anak buah aku jer la)...hehehhehe

Rayyan keep on calling me Giant..at first i thought it was becoz aku nie PLUS SIZE so ada rs sedikit ter'emo' n hangin ngn panggilan tuh...sekang mulut diorang ley tahan gak..selamber panggil aku lalan gemuk lah bagai, tadah n redha jer, sbb memikirkan yg dorg nie budak2..klu dah sekolah menengah tu aku sepak jer terus..huhuhu sbb tak respect elders....

*last2 i found out from him, dat all his friend called him Giant at school because of his size..dia tak besar cme tinggi je...mcm kelakar bila kakak citer yg dia pelajar paling besar dlm kelas..nowadays mmg tgk budak darjah satu kemetot2 jer..ms tym aku dulu rs mcm dah besar2 jer kot....klu darjah satu tuh mcm dah berakal sket la, tp skang budak darjah satu ada gak yg masih belum cakap terus, ada yg mcm budak2 pon ada....

*dpt buat kesimpulan, yg Rayyan simpan dalam hati...when other frens called him Giant, dia just layan jer, tp mungkin dia rs geram gak nape panggil dia Giant...so dia pon nak gak panggil org lain Giant, dan aku adalah mangsa dia lpskan perasaan  dia..hehehhe...its ok dear!!!!i endure it!!!! n other consumption is, it just the way he telling story bout his school je kot..... :)

N also, Raniya girl mmg very2 hyper...mulut n kaki n tangan sama jalan...dahla banyak mulut....kali nie jumpa dia, dia refused sikat rambut+refused pakai skirt....

Lalan : Raniya nape xnak pakai skirt, kan comel klu Raniya pakai skirt...
Raniya : Tanak, malu....
Lalan : Lalan nak belikan Raniya skirt, nak tak??? (sambil belek2 skirt kat Reject Shop)
Raniya : Raniya dah ada skirt yg Lalan jahit....Raniya tanak skirt dah...(aku terpaksa jahit skirt kat dia, tym tue dia dtg umah aku n sedang dlm training tak pakai pampers....terkencing dlm suar...terpaksa jahitkan dia skirt sbb takder baju spare)

* Kesimpulannya dia mmg xnak pakai skirt....

N ada satu stori yg agak menyentuh perasaan aku!!!

Aku ada mengeluh, y lah dis Raniya girl sgt2 hyper mcm jantan...sepanjang masa melompat2, menjerit2, berlari2...aku tgk budak pompuan lain comel2 jer, rambut bersikat, pakai skirt girlish2...ni anak buah aku sorg nie, mcm tak terurus...FYI, Raniya quite cute lah..klu dia comel2, tgk betul2 dia mmg sgt cantik...mata bulat, mulut kecik...mmg cantiklah klu dia dress up...tp skang tgk dia mcm tak terurus jer...

My Sis : Raniya kat skolah, dia yg paling besar...dia tinggi n matured..tak mcm budak2 lain...dia selalu cerita, kat skolah (she was a smart reader kid student) takder sape pon puji dia comel ke, kiut ker...dia ckp cikgu2 tak puji dia pon, tp budak2 lain diorg puji...so dia jadi nakal, sbb nak tarik perhatian....

aku tgk anak buah aku sorg tue..kesiannya dia....

Lalan : Anya nie comellah...Lalan cakap Anya ni kiut...cantik....Lalan ske Anya...

Raniya terus pandang mke aku n terus senyum, dia sgt suka aku puji dia...kesian anak buah Lalan nie....

My Sis : And one more thing, she always hungry at school...maybe sbb budak2 lain tak kuat makan, so the food potion is for small kid..but Anya is pemakan tegar...so selalu tak cukup makan....

....Kesiannya anak buah Lalan nie.....

I love dos kids walaupon sometime diorang mmg buat aku lost temper....mcm nak pijak2 becoz of their hyper, but they always made up my day!!! A day with them, was very2 a day i'm into...Love dos kids with all my heart!!!!

N of coz ai akan taruk my favourite niece picca-chu.....






daaa....Anyeong!!!!!!!!!!



Sunday, March 18, 2012

Really Quick Visit

Raeesa Photoshoot...
Saturday : 18hb Mac 2012
Studio : Umah Lalan Studio

Mama dtg tumpang nak u'uh (xsenonoh betui) jer...tgh mama u'uh tue sempatla lalan amik gambar Raeesa...seperti budak2 zaman sekarang yg lain, she really alert ngan kamera flash.....

sangat suka gambar nie...sukanya Raeesa..berjejeh2 air liur kuar...lap kuar lap kuar...hehehhehehe

muka tok kulim+lalan....hahahahhaha




lalan, look....Raeesa can fly lah......high at the sky!!!!!!!!!!






Raeesa <3 Nikon....me to a Nikonian Lalan!!!juz like u....

 
 Cakap banyak tak guna.....hahahhaha...semua adalah gambar saya.....seperti biasalah!!!!

TQ UOLS.........

saya nak hot air balloon tu!!!!!!!!!

Assalamualaikum

Terjah blog sendiri dgn tidak semena2 utk update sum ___ matter!!! ini blog saya so saya boley type apa saja yg terlintas dalam kepala, minda, otak dan hati saya....

upload gambar dulu lah uols!!



 comel kan comel kan!!!!

apa la gambo belon2 bagai nie???sebenarnya ni adalah cara baru kami sambut besday kat opis.ada gak bunyik "ish, macam budak2 lah"...tp klu kita pk betul2, sambut birthday tu sendiri mmg dah macam budak2...n apa salahnya klu setahun sekali kita sambut besday n lupakan yg kita ekceli dah one year older dgn jadi budak2...bukan setahun suh men belon, sekali ja seumur hidup....

tu pun nak berkira ka????
orang dah bagi pon susah hati lagi
takkan nak letak mesin basuh seketul kat petisyen korang baru nak kata
"time kasih baucar...sayang korang" kot....?????

adakapatut????

adoiyai masalah negara betul...
(at least kitorg tak bagi adiah besday mcm bagi pingat sebab dapat Juara Pertandingan Sukan Dalaman Opis)

lupakalah sakit hati bagai nie, yg penting, kebarangkalian antara org yg suka ngan org yg tak suka adalah 20:01...xdak effect pon...langau ada dua ekor, yg lain sumer ladybird yg polka dot2 tue...kepada mereka yg suka, terima kasih kerana 'penghargaan kami terhadap anda' di hargai...

tp kepada mereka yg xsuka pun terima kasih jugak..at least bila korg bersuara, br kami sedar yg anda sebenarnya wujud kat opis tuh..klu tak bunyik, kami tak perasan lah kewujudan korang...ahaks
(ayat sedapkan hati sendiri ~ada aku kesah???)

xmo xmo xsuke xsuke
klu cter pasai opis mesti nak kuar ayat2 emo geram bagai
PERSETAN......
bosanlah beb!!!!!

........jom kita heppi heppi jer.......

P/S : nanti tym besday saya, saya tanak baloon nie...i want the HOT AIR Balloon tu taw!!!!

TQ UOLS.........

Thursday, March 15, 2012

....Rindu Buat Bonda....



HANYA KEPADA MU BONDA





Di kala resah ini kian mendesah dan menggalaukan jiwaku


Kau ada di sana …

Di saat aku terluka

hingga akhirnya…tercabik-cabiklah keteguhan hatiku

Kau masih ada di sana…



Ketika aku lelah dan semangatku patah untuk meneruskan perjuangan,

terhenti oleh kerikil –kerikil yang kurasa terlampau tajam

hingga akhirnya aku pun memilih jeda!!!

Kau tetap ada di sana…

memberiku isyarat untuk tetap bertahan



Ibu…kau basuh kesedihanku, kehampaanku dan ketidakberdayaanku

“Tiada lain kita hanya insan Sang Kuasa,

Memiliki tugas di bumi tuk menegakkan kalimatNya

Kita adalah jasad, jiwa, dan ruh yang terpadu

Untuk memberi arti bagi diri dan yang lain”

Kata-katamu laksana embun di padang gersang nuraniku

memberiku setitik cahaya dalam kekalutan berfikirku

Kau labuhkan hatimu untukku, dengan tulus tak berpamrih



Kusandarkan diriku di bahumu

Terasa…kelembutanmu menembus dinding-dinding kalbuku

Menghancurleburkan segala keangkuhan diri

Meluluhkan semua kelelahan dan beban dunia

Dan membiarkannya tenang terhanyut bersama kedalaman hatimu



Kutatap perlahan…

matamu yang membiaskan ketegaran dan perlindungan

Kristal-kristal lembut yang sedang bermain di bola matamu,

jatuh…setetes demi setetes

Kau biarkan ia menari di atas kain kerudungmu

Laksana oase di terik panasnya gurun sahara



Ibu…

Nasihatmu memberi kekuatan untukku

rangkulanmu menjadi penyangga kerapuhanku

untuk ,menapaki hari-hari penuh liku

…semoga semua itu tak akan pernah layu!



Ibu…

Dalam kelembutan cintamu, kulihat kekuatan

dalam tangis air matamu, kulihat semangat menggelora

dalam dirimu, terkumpul seluruh daya dunia!



......PUISI BUAT IBU......

Monday, March 12, 2012

So Into Pink.......

Saya suka warna ping....anything in pink was so nice to me.Recently, saw some reviews about new Nikon product in town. The Nikon J1 Limited Edition..dah jadik giler...review the price also, RM2k++ aiyokkkk hati dah suka, tp duit tarak......huuhuhu kalaulah tunggakan selepas pelarasan gaji mencapai RM2k....huhhuhuhuhu....sadesss......

Ada sesapa nak adiahkan saya dis hearthrob Nikon tak???please please...klu la Mr.Bear taw aku ngah meroyan kamera nie, mati aku!!!kompom akan di bantah!!!

Cuba korang tgk gambar kamera nie, n katakan kat aku yg korang tak berminat.....
Argghhhh....want dis for my besday anyone!!!!

camno tak meroyan...even the box was in pink!!!!completely totally pinka....
 Gambar pinjam dari site org...sebab teruja sgt!!!!tak boley berfikir secara rasional akibat kepingin!!!!!

Comes with two lenses..only dis pink kaler complete with two lenses..other colours got one lense (kit) only....look at the strap..wow stunning amat, gojes amat.... **wink**.


Ya Allah......help me fulfill my willings...........amen!!!

baju sejuk also in pink..klu dpt camera nie tak payahla aku angkut D90 aku ke hulur ke hilir....i'm sure dis camera also got DSLR features as well....
susahnya kalau dah kecintaan terhadap gadget....Mr.Bear cintakan kereta!!aku lak kamera...kan senang klu takder fond....huhuhuhuhuhu

besday punya hal!!!

Nie bukan entri mencurahkan perasaan cme entri nak tayang bakat yang ada.Tak terer mana pon tp ai mmg ske wat2 benda2 remeh+memerlukan otak yg tajam...klu buat benda yg tak sker wat mmg mengamuk jugakla kan.Tambah2 wat benda tue, bukan dgn rela hati tp keterpaksaan.Ketereran aku pon bukannya bley di banggakan sangat pon.Org len lagi kretip...Tp dah minat n cenderung aku ke arah itew, tak tido satu malam pon aku tak kisah...

bila benda yg dah dibuat siap, org tak puji pon takpe.cme aku akan kecik ati klu org tak appreciate.bersengkang mata satu hal, semak umah pon satu hal, suami kurang kasih sayang pon satu hal, n paling sadis rs bersalah amat bila suami mintak aku masakkan sbb dia lapar, tp sebab terlalu tekun terhadap keje2 kretip langsung suami tidur dalam keadaan lapar...dia tunggu aku siapkan keje aku sampai tertidur.kesian...nsb bek dia paham..esoknya pg2 dah bangun pahtu g cr sendirik sarap kat dapur...sbb isterinya masih terbongkang akibat tidur lambat...sabtu ahad takpe la tidur n bangun lambat.... :P

ekceli yg aku membebel dr tadi..mcm kerja rumit, mcm handle masalah negara, ape yg aku buat???

seperti biasa, aku wat kad besday utk budak2 opis.....

nsb bek minat...klu tak HAREEEEMMM la aku nak bertungkus lumus kononnya utk opis tercinta.Sblm2 nie aku bertungkus lumus, langsung tak appreciate.Akhirnya aku majuk!!!!Mr.Bear marah gak klu aku buat kebaikan utk opis nie.Takut hati bini yg cpt sensitip+emo nie terhiris lagi.Sekang sangat2 berjaga2 agar hati sendiri tak dicampak ke laut demi opis tercinta... BUWEX...tanak stress2 sbb akhirnya aku jugak yg sengsara....

Tahun ni AJK Kelab dah lain...Pengerusi agak boley di harap!!!Klu pengerusi bagus, hopefully anak2 buah pon akan turut bagus w/pun aku mmg dah paham sgt perangai sorang dua yg mcm bagus je tp bagus tolak keje kat org len, n dia dpt kredit..

Halalkan jer lah...

Takmo PHD sangat as...kita tunjuk kat dorg ape yg ko aderrr....
Ai boley buat ni...U boley??????
(riak kejap...pulihkan trauma hati yg pernah kuciwa+ lara)



tak cantekk mana pon...tp ko ado???? :)
urghhh kualiti gambo dr kamera murah...sangat tak ske....
(mls nak kuarkan Mr.Camero ~kamera aku)


Hari Sabtu start wat..
sampailah ke petang Ahad yg bahagia
tgh hujan so tak panas n bahang...aku pon berkarya dgn penuh teliti+gembira

Ribbons yang dah siap di bentuk2 kan......sedia utk di lekat....

pena kaler kali yg baru aku beli...suke suke suke

hasil tak seberapa tp ai loike sangattttt!!!!!!!

nie utk kaum Hawa..mestila country rose yg femes

nie utk kaum adam...more to abstract...Mr.Bear yg pilih wrapping paper nie...simple dia cakap..tp dia komen ribbon tak berapa kena....ada aku kesah..anggap jer ketidak sempurnaan itew sebagai SENI....... :)
Kalau kita kena wat seswatu yg kita suka mmg sgt bahagia walaupon tak dapat bayaran!!!!!
Ikut mood jugak senarnye..klu mood takder mmg xdapeklah hasil yg membanggakan...
akan come out with more desugn in the future...InsyaAllah...Tp kalau aku malas nak pikir, mmg design nie jerlah for the whole opismate n the whole year......

Doakan saya rajin utk berkarya!!!!!!!!adios!!!!!!!!!!!

Friday, March 9, 2012

Grilled Lamb Pleasured :P

Due to kemalasan nak transfer gambar2 dr henpon murahku ke lappy murahku...akhirnya terbengkalai gitew jer niat nak hapdet menu dinner aku n Mr.Bear....dah lambat kot...ada yg dah rakam pon resipi nih. :P takpelah..aku nak taruk jugak2....
:)

ekceli ape yg terjadi adalah kecintaan ku n Mr.Bear terhadap kambing sudah tak dapat di bendung..maka dgn itew aku n beliau terbeli sekilo kambing dengan niat, kat Pasar Borong Selangor, xmahal pon sekilo baru RM24 kambing segar bukan frozen....nape ek terbeli sampai sekilo???baik g makan jer kat Kg Baru atau Kat Serdang tu mcm bulan2 sebelumnya....(macam dah rutin sebulan mesti sekali mkn kambing)...

alasannya

...xpuas lah uol....kitorangkan kuat makan *dang*...

oder selalu mestilah 3 pinggan kongsi2 aku n Mr.Bear n mmg kena kuar wet lebih jugaklah sbb makan lebih....kali nie nekad kami berlaki bini hanya berkambingkan masak sendiri punya...makan la smpai gedang *dang*
:)

apala nasib kambing nie????hehhehehe

meh cni aku kongsi resipi kami :)

mle2 korang of coz la kena beli kambing..suh org potong kambing tu potong2 utk Lamb Chop....nipis2..klu aku n Mr.Bear mmg ske bahagian2 yg tulang2 n ada lelemak..sbb nak menambahkan lemak yg sedia ada terternak..... :)

step pertama dalah basuh2 kambing tue, pahtu gaul2kan dgn minyak zaitun..tujuan myk zaitun adalah supaya daging tersebut dalam kondisi lembut n senang menyerap bahan2 marinate nnti...
pahtu marinated daging tersebut dgn (bawang besar, halia, bawang putih, beberapa bijik black pepper yg bijik) yg di blend+serbuk cili+serbuk lada hitam+sos tiram sket
garam+gula of coz yerr kena taruk, jgn buat2 ooopppsss terlupa lah....bappp tgn tu karang....:)
biarkan dlm freeze paling cepat tue sejam...aku semalaman aku biar dia marinate dlm fridge,,hamek ko....


beginilah rupanya..ini setelah di perap semalaman..baru aku kuarkan dr fridge tym gambar nie d ambil....
Pahtu panaskan ketuhar gelombang atau dlm bahasa saintifiknya OVEN....suhu tu aku taruk 200C tp ms bakar2 tu aku ubah2 sbb aku rs lambatnye lah nak masak...sampai tertidur2 nunggu...hehhehehe...cerita betul aku tak tipu...so korang pandai2lah yer..nak bakar atas dapur pon boley, pki grilled pan yg xmelekat tue, klu kuali leper buat roti jala pun boley....xsalah.....rs lg cepat kot...hihihihi terpulang kat korang....aku bakar pakai oven sbb nak riak sket....ekceli sbb xpenah guna oven rs bersalah lak kat oven tuh buat dia rs x di perlukan.... :)

Taruk minyak zaitun atas dulang pembakar...suka ati lah banyak mana pon...
pahtu susun2 la kekambing2 kacak tue kat dlm dulang...
pahtu bakar....sekian....tunggulah sampai masak.....


aku susun2 begini.....
Dan bila dah nak masak tue...tabur2kan lag tomato cherry yg dapnyerr tuh+capsicum+brokoli+++ske ati korang la nak taruk sayur aper pun ikut kesukaan memasing.....
dan hasilnya adalah -------------

oh kacak nya kamooooo....... :)
ok....utk side dishesnya pulak aku buat mashed potato....

mle2 kupas kentang2 US size...amboi....hehehhe aku mls nak kupas kulit so aku amik yg besar senang nak kupas...hehhehe...pahtu potong kecik2 supaya senang kamu kamu kamu nak melenyek nnti.....lps tu basuh bersih2 then rebuskan....sila tambah sedikit garam utk rasa.....

.....rebus....

.....toskan dan masuk dalam satu bekas.....
sambil lenyek tue taruk serbuk lada hitam sedikit+susu segar sikit(jgn bnyk sgt nnti terlalu gebu+lembik)+mayonis sket
dah siap mashed tomato nya..ataupun Whipped Potato..atau pun nama melayunya adalah kentang putar/lenyek

mmm..
aku ajar gravvynya pulak....
gravvy aku dah lain mcm rupanya sbb aku ikut ske ati aku jer...hihihihihi
tp sedap kan????
cepat angguk sape yg dah rasa tuh.....
perasan nya aku...
hehehhehehe

cr yg sepatutnya adalah 
mle2 cincang bawang besar+batang saderi/celery
renehkan dgn stok ayam
kemudian tapiskan amik stok ayam sahaja
(btg sederi+bawang td aku campak masuk dalam kambing bakar aku td)

sepatutnya cincang tp sbb tak paham soklan aku potong cam xbersalah jer....belasah jer...cooking is easy actually.....kata akar utk sedap masak adalah masak dengan hati bersih n niat nak bg org tersayang makan yg sedap2+kena ikhlas...insyaAllah mesti air tangan korang lah yg terbaikkk di alam universe.....
pahtu panaskan kuali
cairkan planta/mentega
sambil mentega mencair kena masukkan tepung gandum
sdikit demi sedikit jgn bg melekat kat kuali
sesambil tue, pahtu tuangkan pulak stok ayam td sedikit demi sedikit (jgn gelojoh klu nak hasilnya superb...amboi)
(amaun tepung gandum adalah berteraskan kepekatan gravvy yg korg nak+one more thing gambar tak dapat di snap sbb klu korang bc resipi nie semuanya ada perkataan sambil, maksudnya semua nya kena serentak pakai dua2 belah tgn..aku xpandai snap gmbar pki kaki ataupun pegang sudip pki kaki...harap maklum :P+pada masa buat gravvy ni Mr.Bear ngah sebukkkk sangat men game...)
pahtu korang masukkan plak serbuk black pepper+sos tiram+sos cili+kicap utk warna xyah banyak2....klu nak lg comel texture nya, blenderlah.....mcm baby food tuh..hihihihi
........dah stopppp.......

dah siap pon...klu korang ter memandai2 mcm aku jd lah mcm nie...
si bijak pandai dgn lajunya gi masukkan susu segar (okeh lagi) n mayonis...wawawawwa...berketul2....hihihihi..terpaksalah di blend..n bila susu di blend akan terhasillah buih2 macam teh tarikkkk baikkkk punya...hahahha...tp trust me still ley considerate rasa dia...ekceli the taste come out quite gooooood....
klu rasa x cukup side dish tersebut ley la rebus jagung ke, steam roti beger tu ker, ataupun wat coleslow....mcm na nak wat coleslow????
snang jerrr...potong jagung+kobis+++pape la sayur yg korang ske....aku ske tambah btg sederi+tomato mato mato matak cherry tu....pahtu taruk myk zaitun+mayonis+garam+serbuk lada hitam..gaul2 kan..senang jer kan..xpayah nak taruk cuka bagai...aku bg resipi senang yg bley wat kat umah jer...rasa tempting gak beb....biasalah...kita bukannya chef nak ada complete bahan br ley masak..hihihihi....


.......tipu kalau tak terliur.....
hehehehehhe







P/S : Masalahnya aku yg terliur.....Mr.Bear ku sayang...esok kita carik kambing yerrrr....