Thursday, May 31, 2012

Operation Proposal

adoi sapalah pengarah cerita nie....
dari mula sampai dah nak abis episode aku asyik geram jer 
napalah heroin dlm cerita nie sengal sangat
dah ko ske kat laki tue ko hold to lah
yg baik sgt pi suka lelaki lain kenapa???
kesian kat hero..dahla ensem..asyik merana jer
Baek Ho ~ko ske aku jerlah..kan senang..:)

cerita nie mmg teramatlah slow..siyes tak tipu smpai kdg2 rasa mcm nak skip episode jer...
tp ending dia adalah termarvellous sekali di antara semua cerita korea yg pernah aku tengok...the best ending ever....mmg slow sgt cite nie tp amat2 worth it..klu heroin tu sedar dr mula dia patut buat macam apa yg dia wat kat last episode tue...episode4 cerita nie dah abes...hahahhahaha

mula2 nak bgtau lah dulu sape aktor kacak yg aku dok gila sgt..smpai sanggup tggu berepisode2


 encem kan????hehehhehehe dia nie dr kecik2 dah mula berlakon..tp bila besaq mak aii ensem nye dia.. :)
nak tau kenapa aku cakap cerita nie yg paling best antara semua citer2 yg aku penah tengok????

sinopsis dulu ya!!!
cerita mengenai seorang pemain besball yang bernama Kang Baek Ho yang amat2 mencintai Park Yi Seul. Yi Seul merupakan kawan Baek Ho sejak dari kecik. Baek Ho ni anak yatim, xder bapak dan dia langsung tak de memory ttg bapak dia, sbb kesempitan hidup mak dia tak tahan, lalu tinggalkan Baek Ho sorg2..ms tu Baek Ho kecik lagi...dia dah start hidup sendiri dan cari duit sendiri utk sekolah, mkn n tempat tggal (tak bnyk cerita mcmna dia survive~sbb cerita dia kecik2 hanyalah recap/flashback).dia menumpang kasih mak bapak Yi Seul je. n Yi Seul sendiri terlalu suka kat Baek Ho dan menjaga Baek Ho sebaiknya.... Baek Ho menyedari yang dia menyintai Yi Seul masa Yi Seul kawen...hari Yi Seul kawen dia jumpa surat Yi Seul yg Yi Seul tulis tp tak bg kat dia..Yi Seul pon ske kat Baek Ho rupanya....sbb teramat kecewa n frust, Baek Ho menanges sepuas2nya/sekuat2nya...tym tu lah jugak dia jumpa dgn sorang Conductor (mcm malaikat/angel lelaki la kot)..Baek Ho di beri peluang utk balik ke masa lampau dan ubah kehidupannya....tp tiap2 kali balik ke masa lampau, Baek Ho akan mendapati yg dia semakin dekat dgn Yi Seul tp masih tak dapat memiliki Yi Seul...beberapa kali dia nangis+kecewa+frust..mmg kesian sgt tgk Baek Ho...Last2 dia dapat gak kapel ngn Yi Seul tapi masih tak dapat kawin ngn Yi Seul ~ada saja benda yg terjadi yg memisahkan mereka (wlu bagaimanapun mereka ttp kawan baik)



Last 3rd episode...Yi Seul tolong Baek Ho cari bapak dia...dia dpt tau yg Conductor tue lah ayah Baek Ho semasa hidupnya.sbb tu Conductor tu beria nak tolong Baek Ho sbb dia nak Baek Ho heppy+bahagia....tp malang tidak berbau...pd akhir2 episode si Yi Seul mati akibat kemalangan jalan raya....Baek Ho sekali lg merayu kat Konduktor aka bapak dia utk kembali ke masa lampau dan menghalang Yi Seul dr kemalangan...Tp ada syaratnya...the time traveller (Baek Ho) akan mati/akan hilang ingatan buat selama2nya sbg ganti nyawa yg diselamatkan dan Baek Ho jugak tak kan dapat jumpak Konduktor tu buat selama2nya...Kesian Baek Ho ia sekali lagi terpaksa buat keputusan.Tp Baek Ho tetap mahu selamatkan Yi Seul, sbb pada dia Yi Seul lah satu2nya ahli keluarga yg dia ada...#SOBSOBSOB#...Baek Ho berjaya menyelamatkan Yi Seul tetapi ingatan Baek Ho terhadap Yi Seul langsung tiada..dia tak ingat langsung sape Yi Seul. Yi Seul frust dia teruskan gak niat berkahwin ngn watak Coach....


Ms hari Yi Seul kawen Baek Ho tak datang..tp dia tertinggal video yg dia rakam dalam videocam kawan dia sebelum kemalangan..dlm video tue Baek Ho menerangkan yg dia tak boleh tak ade Yi Seul dlm hidup dia..yg dia akan sentiasa cintakan Yi Seul dan tak sanggup nak tgk Yi Seul dengan lelaki lain... Akhirnya Coach membuat keputusan utk melepaskan Yi Seul dan menerima keputusan Yi Seul samada masih mahu bersama Coach atau kembali meraih cinta Baek Ho....

##sedih wooo##

Yi Seul berteleku kat dlm church dan terjumpa dgn Conduktor..conduktor menceritakan kisah seorang lelaki yang sanggup mempertaruhkan nyawa dgn membuat berkali2 pengembaraan ke masa lampau demi meraih cinta org yg dia suka...time traveller tu adalah Baek Ho....Yi Seul tekad nak kembali kat Baek Ho wlupon Baek Ho tak ingat dia...tp akhirnya Baek Ho dapat menerima Yi Seul dan mereka bahagia....

##akhirnya##

i love Kang Baek Ho....sgt2 Oppa lah you dlm cerita nie...:)



(pendapat aku lah)

# cinta dalam cerita nie baru lah di namakan cinta sejati ~gile klu dpt lelaki mcm nie, mgkin akan bahagia kot..sbb dia ni sanggup buat apa saja demi pompuan yg dia cintai




P/S : Jagalah En Bear anda walaupun dia tak sehensem Kang Baek Ho sebab klu dia dah pegi kat orang lain, jangan nak menangis tak berlagu!!!!

En Bear...sarangheyo.....
##feeling korea##



Monday, May 28, 2012

Nothing but the truth....100 truth!!!!!

 WHAT WAS MINE :
1. Last beverage : Teh O Ais
2. Last phone call : Fizah ~nak tanya dia dah naik bas belum
3. Last text message : Farah
4. Last song you listened to : Korean Songs
5. Last time you cried :  Last Nite ~after watching last episode Rooftop Prince

HAVE YOU EVER :
6. Dated someone twice : Yes
7. Been cheated on : Always as i remembered
8. Kissed someone & regretted it : Yes OMG
9. Lost someone special : My Bestfriend
10. Been depressed : Always
11. Been drunk and threw up : Hello....i'm not drinking

LIST THREE FAVORITE COLORS :
12. Pinkkkkkkk of coz
13. Purple
14. Black

THIS YEAR HAVE YOU (2012) :
15. Made a new friend : Yes.....
16. Fallen out of love : Yes...everyday i fall in love with my hubby...CLIsCHE
17. Laughed until you cried Yes
18. Met someone who changed you Nop...last was my hubby ~who changed me lots
19. Found out who your true friends were : Nop....i've always keep in my mind dat i can't really trust anyone...so no BFF pls
20. Found out someone was talking about you : Nop...i don't really give a damn care
21. Kissed anyone on your friend's list : Aigoo....wut question is dis???:P
22. How many people on your friends list do you know in real life : 40%?
23. How many kids do you want? : 3
24. Do you have any pets Yes #does fish count as pet??#
25. Do you want to change your name : No, my name's already awesome ~love my name
26. What did you do for your last birthday : Enjoy my routine life ~nothin special esp on birthday #kind of heartbreak#
27. What time did you wake up today : 2.30pm ahaks
28. What were you doing at midnight : Download my Korean episode+watching them+fesbooking
29. Name something you CANNOT wait for : Having my own children ~oh no.... :'(
30. Last time you saw your Mother : A month ago ~kinda miss her!!!
31. What is one thing you wish you could change about your life : My Life since Form 3 till present!!!
32. What are you listening to right now : Nothing
33. Have you ever talked to a person named Tom Yes abg Tom hahhhahaha
34. What's getting on your nerves right now : Right now?Nothing, just wondering at wut tym i could actually go to sleep
35. Most visited webpage Facebook
36. Whats your real name : Azfarizan binti Baharudin
37. Nicknames: As ~i hate people call my real name without my father's name...Azfa could be fine though kind of scary!!
38. Relationship Status : Married
39. Zodiac sign : Cancerian
40. Male or female? : Female
41. Primary school : Sekolah Kebangsaan Keladi
42. Secondary school : SMK Sultan Badlishah
43. High school/college/university? : UiTM
44. Hair color : Black
45. Long or short : Middle
46. Height : 158 cm maybe
47. Do you have a crush on someone? : Past ~Yes n many Present ~nop
48: What do you like about yourself? : My Ability to absorb things
49. Piercings : Oh Yes
51. Righty or lefty : Righty 


FIRSTS :
52. First surgery : 3 years old
53. First piercing : kindergarden
54. First best friend : Aisyah
55. First sport you joined : kindergarden sport
56. First vacation : can't remember which one is my first
58. First pair of trainers : at college


RIGHT NOW
59. Eating : nop
60. Drinking : Yes
61. I'm about to : Publish this 
62. Listening to : my hubby snores!!hahhahaha
63. Waiting on : nothing


YOUR FUTURE
64. What kids? : Yes
65. Get Married? : Yes
66. Career? : Yes

WHICH IS BETTER :
67. Lips or eyes : Eyes
68. Hugs or kisses : Hugs
69. Shorter or taller : Taller
70. Older or Younger : Younger
71. Romantic or spontaneous : Spontaneous
72. Nice stomach or nice arms : Both
73. Sensitive or loud : Loud
74. Hook-up or relationship : Relationship 
75. Trouble maker or hesitant : Trouble Maker

HAVE YOU EVER :
76. Kissed a stranger : No
77. Drank hard liquor : No
78. Lost glasses/contacts : Yup, once
79. Sex on first date : Astaghfirullah..
80. Broken someone's heart : Maybe
82. Been arrested : No
83. Turned someone down : Yup
84. Cried when someone died : Yup
85. Fallen for a friend? : Yes

DO YOU BELIEVE IN :
86. Yourself : Sometime
87. Miracles : I want to if there's any
88. Love at first sight : Yes why not!!
89. Heaven : Of Course
90. Santa Claus : No
91. Kiss on the first date : No, plis dont
92. Angels : Yes

ANSWER TRUTHFULLY :
94. Had more than 1 boyfriend at a time : No
95. Did you sing today? : yes.....+dancing all the way to lift...hehehehhe
96. Ever cheated on somebody? : sometime i have to....yes
97. If you could go back in time, how far would you go? : Form 3
98. If you could pick a day from last year and relive it, what would it be? : cant remember any day dat i've regretted most
99. Are you afraid of falling in love? : Yes
100. Posting this as 100 truths? : Done ! I'm sincere n all the things i've said is truth..nothing but the truth




P/S : Really hope dat all my followers copy n answer dis 100 truth on your blog!!!!tenkiu....

Saturday, May 19, 2012

Liberal VS Ustaz

Liberal Gurlz :
“Salam ustaz…..sorry for disturbing you…I just want to ask something from you…!!”


Ustaz :
“Ok silakan……what you want to know…”


Liberal Gurlz :
“Ustaz it is true……perempuan tak menutup aurat ni jahat….?


Ustaz :
“Hmmm kalau mengikut hukum tak menutup aurat tu….memang jahat la kerana tak patuh perintah Allah.!!


Liberal Gurlz :
“No no no ustaz you ‘re really wrong……pakaian tak melambangkan perangai dan tingkahlaku….kalau ustaz nak tahu….ramai perempuan yang pakai tudung labuh nampak aje sopan…tetapi sebenarnya mereka nilah yang berperangai jahat…mereka hanya berselindung di sebalik tudung mereka…. Tu hipokrit namanya ustaz…..”


Ustaz :
“Sekurang –kurang nya mereka menutup aurat….dosa tidak menutup aurat adalah termasuk di dalam dosa besar kerana perbuatan mendedahkan aurat itu akan membuka pintu kepada zina”


Liberal gurlz :
“Ha ha ha ha ……I don’t think like that ustaz………..sebenarnya..masalah zina…rogol..sumbang mahram…..dan sebagainya yang melibatkan kerosakan akhlak kaum wanita adalah berpunca dari lelaki yang jahat dan bernafsu buas…..bukan sebab kami berpakaian tidak bertudung dan berpurdah.!!!”
“Ustaz pun tahu kan….orang lelaki ni…alim macam mana pun tapi bila tengok orang pompuan…..tercabut serban mereka……ha ha ha ha…”


Ustaz :
“Hai….macam perli saya aje ni….?”


Liberal Gurlz :
“Ha ha ha ha….ustaz tak termasuk la…..saya percaya ustaz….. kalau tak saya takkan tanya soalan ni…….ha ha ha ha……!!”


Ustaz :
“Islam mengatakan….Fitnah yang membuka pintu zina itu adalah banyaknya berpunca dari wanita yang tidak menutup aurat dan menjaga kehormatan mereka”


Liberal Gurlz :
“Habis tu ustaz…salah orang perempuan lah ye kalau…..orang perempuan diperdaya..dirogol…diragut kesuciannya oleh seorang lelaki playboy….?”


Ustaz :
"Bukan itu maksud saya…….apa yang saya nak katakana ialah…orang perempuan sekiranya tidak mendedahkan diri dengan penyebab yang menyebabkan lelaki cenderung untuk melakukan perbuatan yang jahat…maka selamatlah dirinya..dari sebarang ancaman dan gangguan seksual.”….

“Perbuatan membuka aurat itu bukankah menarik ghairah lelaki untuk melakukan sesuatu yang tak senonoh kepada seorang perempuan?”Hilangnya sifat malu seorang perempuan menyebabkan dirinya bercampur gaul dengan lelaki yang bukan mahram….menyebab terjadinya perbuatan berjumpa…berdating…berdua-duaan …..sehingga pihak yang ketiganya adalah syaitan…lalu syaitan pun membisikkan bisikan syahwat menyebabkan berlakunya perbuatan zina antara dua pasangan sejoli…!!”


Liberal Gurlz :
“Alah ustaz …itu sebab orang lelaki lah yang mulakan dulu……orang perempuan ni insan yang lemah terpaksa mengikut kehendak lelaki”


Ustaz :
“Hmmmm…itulah yang tak betul tu…..seorang wanita yang baik….mestilah tegas menjaga maruah dan kehormatan dirinya…..Allah menjadikan wanita ini dari tulang rusuk Nabi Allah Adam a.s untuk hidup mulia sebagai seorang isteri yang mempunyai tugas yang mulia iaitu sebagai peneman suami dan sebagai insan yang berkongsi suka duka bersama suami..setia berkhidmat untuk suami dengan perasaan kasih sayang yang dibina atas dasar cinta…melalui perkahwinan yang sah”

“Bukanlah kasih sayang namanya jika seorang wanita membiarkan dirinya menjadi tempat memuaskan nafsu..lelaki yang jahat….bukan cinta namanya…apabila seorang wanita membiarkan maruahnya dimusnahkan……bukanlah bahagia namanya apabila seorang wanita bersama dengn lelaki tanpa ikatan yang sah.”


Liberal Gurlz :
“Ok…ok….ustaz menang……Cuma saya nak ulangi balik ustaz pendapat saya tadi……perempuan yang bertudung pun bukannya baik sangat….ada diantara mereka ni ustaz yang lebih teruk akhlaknya daripada kami yang tidak bertudung ni….?”


Ustaz :
“Ha ha ha….janganlah disalahkan tudung jika akhlak seseorang itu buruk…..!!!....menutup aurat itu perintah Allah…sama ada manusia itu baik atau jahat…kan itu perintah Allah…kita tak boleh pertikaikan……!!”
“Jika akhlak seseorang itu jahat…..maka dia akan dikira dosanya mengikut akhlaknya yang jahat….tetapi jika dia tidak memakai tudung menutup aurat…..maka dosanya akan bertambah lagi…janganlah kita melakukan satu dosa…kemudian kita tambah lagi dosa…akibatnya derita kita di akhirat..lama kita diazab di dalam neraka…..!!”


Liberal Gurlz :
“Baiklah ustaz…mungkin tak faham maksud saya…….beginilah saya buat contoh supaya ustaz mudah faham……ada seorang wanita yang tidak menutup aurat…tetapi dia baik..rajin..pemurah ..penyayang…hormat ibubapa…..suka menolong orang…dan ada pula seorang perempuan yang bertudung…tapi jahat…suka mencaci mengata orang…..sombong…pentingkan diri sendiri…kedekut…suka cari gaduh….yang mana lebih baik ustaz……?”


Ustaz :
“Saya faham maksud awak…..oklah….tentang perempuan tidak bertudung walaupun dia..baik…buat amalan baik….pemurah…menolong orang…sememangnya dia akan mendapat pahala dengan amalan baik yang dilakukan….tetapi ingat…Nabi saw pernah menerangkan di dalam satu riwayat….bahawa diakhirat nanti apabila kita dihadapkan di hadapan Allah swt…kita akan ditanya..tentang dosa dan pahala….jika ada dosa yang kita lakukan…maka pahala kita akan dipotong….jika kita banyak melakukan amalan baik sekalipun…tetapi jika tidak menutup aurat….pahala kita akan dipotong mengikut lama mana kita mendedahkan aurat ketika di dunia ini semasa kita hidup….sehingga tiada lagi pahala yang nak dipotong..kita tanggung pula dosa orang yang rosak matanya..akhlaknya…disebabkan oleh kita yang membuka aurat….sehingga kita menjadi manusia yang paling muflis di akhirat lalu dicampakkan kita ke dalam neraka.”

“Adapun perempuan yang bertudung…dia terlepas dari dosa mendedahkan aurat…. Dan jika dia melakukan dosa yang lain…yakni seperti mencaci..mengata…sombong..dan sebagainya…maka itu dosa lain yang dia kena memohon dari Allah keampunan …agar tidak di azab diakhirat….sekiranya tidak dia akan diazab mengikut dosa yang dilakukan…..cumanya tempoh diazab itu tidaklah selama tempoh azab dosa orang yang mendedahkan aurat..kerana tempoh tinggal di neraka disebabkan oleh dosa buka aurat ni… lama sangat.”


Liberal Gurlz :
“Oh ye ke ustaz…..maaflah ustaz… saya tak pandai agama……saya cuma dengar orang bercerita…dan ada kawan-kawan saya yang menggelarkan diri mereka “ the liberal gurlz”……yang menyatakan…kalau tak boleh buang sifat-sifat……jahat dalam diri…tak guna pakai tudung labuh……munafik namanya tu……tunggulah sehingga kita benar-benar dah bersedia dan menjadi benar-benar baik….barulah kita pakai tudung tutup aurat…..”


Ustaz :
“Ha ha ha ha ha bila la agaknya tu ….baru awak jadi benar-benar baik…..bila dah masuk kubur….?”
“Satu perkara yang mesti kita ingat…dan perbetulkan persepsi kita…..berubah jadi baik dan bertaubat adalah perkara yang tak boleh ditangguh-tangguh…….berubah dan bertaubat mesti dilakukan serta merta …kerana jika kita tangguh dan tunggu dulu…..maka dikhuatiri kita tidak sempat..bertaubat dan berubah…kerana ajal maut itu tidak kita tahu bila tibanya….apakah kita boleh menjamin umur kita panjang?apakah kita boleh hidup sehingga ke detik masa kita bertaubat dan berubah……”please don’t make your life as a gambling game”jangan perjudikan hidup awak dengan hanya bersandarkan harapan yang tak pasti…..” Jika kita menyatakan kita kena tunggu sehingga dah benar-benar baik dan bersedia baru kita pakai tudung menutup aurat……maka adakah umur kita sepanjang itu untuk sampai ke detik itu????? Jika kita dimatikan Allah bagaimana?”

“Samalah macam awak tidak mahu kahwin hanya kerana awak nak tunggu calon suami yang benar-benar perfect..hensem….macho…hmmm sampai ke tua la tak kahwin jawabnya”


Liberal Gurlz :
“Hu huh u ustaz…gerun saya dengar penerangan ustaz ni…..barulah saya faham……..saya ingat apa yang dikatakn oleh kawan-kawan saya tu betul…rupa-rupanya sesat larat kita dibuatnya……!! Terima kasih ustaz…barulah saya faham….dan insyaallah saya akan berubah ….cumanya mungkin ambil masa juga ustaz….maklumlah bukan senang kita nak mulakan perubahan dan benda baru ni…..kawan-kawan saya “The liberal gurlz” pasti terkejut dan mentertawakan saya bila saya berubah memakai tudung…..aduihhhh susahnya ustaz…kalau diorang kutuk saya…mau menangis saya nanti…..”


Ustaz :
“Biarlah kita menangis di dunia ini kerana mentaati perintah Allah dari kita menangis di akhirat kerana di azab akibat mengingkari perintah Allah”


Liberal Gurlz :
“Isk…Isk…..Isk…ye lah ustaz…terima kasih….terima kasih…….saya rasa insaf sangat…..terima kasih ustaz…..semoga Allah mengampunkan dosa saya…..”


Ustaz :
“Insyaallah semoga Allah berikan awak kekuatan dan berubah dari yang baik kepada yang lebih baik……..saya akan doakan…..!!”

COPY PASTE DARI FESBUK ORANG
P/S: Renung2kan dan selamat beramal

chukkae BPP.....

Frust + Gembira
Frust sbb tak dapat join perbarisan tahun nie (tahun lepas aku join- walaupun tak dapat masuk sukan, at least dpt join event nie ngan masuk perbarisan..tp tahun nie kami tak dapat join-memang kecewa...mgkin tahun nie last year aku kat BPP..who knows)
Gembira sbb perbarisan dah menang utk tahun nie

Alhamdulillah

Venue : INSPEN Bangi
Event : Pesta Sukan Perbendaharaan

Sbb aku kecewa aku tak amik banyak gambar ~aku amek video jer
Datang just nak bagi sokongan kat kawan2 BPP yang bernasib baik dapat masuk
Yang bernasib tak baik dpt tgk jerlah yer..

Neway CONGRATULATION sbb menang..
BPP the Best
(wlupon sekang rasa macam dah tawar ati kat sini since ........ )








n i'm enjoying my existance since i'm already here.....

my love for children

-










n also my fren.....tengs siti sarah sebab bawak saya g INSPEN dgn kereta awak
hehehehheheheh
(sekang nie asyik tumpang si Sarah jer...ssh nak bawak kete sendiri dah since kereta dah ter'turbo'.....sakit kaki tekan clutch la)