Tuesday, July 31, 2012

IFTAR ~8+9 Ramadhan

Assalamualaikum
Selamat Berpuasa Kepada Semua Pembaca Blog Saya

hahaha..dah berapa Ramadhan baru nak wish.ni gara2 asyik teringat2 si Yus dalm Karoot Komedia ckp Selamat Menyambut Bulan Puasa n si Johan suh si Tasha Shila cakap Romadhon..hahahha kelakar...

korang layan Karoot Komedia X tak???layan ;ah, best giler, mmg bergelak la korang..

ekceli entri ni combine sbb 8 Ramadhan lalu aku tak masak pon..hahahha..sebabnya???panjang kisahnya...semuanya pasal Ayoub buat hal kat tol Batu 3 Shah Alam..dekat 2 jam dok repair Ayoub tengah2 panas...gile mencabar..banyak giler pahala menahan haus tgh panas giler tu kan???huhuhuhu

sampai ke Maghrib menggayakan si Ayoub sampailah Ayoub selamat warded di bengkel...pergh siyes mencabar..nie pon tgh pening sbb mmgnye duit APC utk dia sorg je kan??huhuhuhu ayoub ayoub...suke wat hal tym2 mcm nie.mcm tau2 ja kami dpt rezeki lebih...

n kesudahannya berbuka kat kedai mamak je!!

tapi semalam 9 Ramadhan aku masak...walaupun bersilat berkungtau sorg2 kat dapur aku tak kisah..tak dapek membayangkan makan nasi mamak sampai RM20..huhuhu tak sedap pon ko..huhuhuu

semalam setelah beberapa lama kepingin..aku masak nasi ayam penyet...AZFA style....Bear cakap pass!!memang tak malu lah nak jamu orang..ooo yeaaa....hihihihi...Alhamdulillah menjadik walaupon mmg aku tak tengok resipi..ni bantai je kot..hasil penyelidikan lidah aku merasa beberapa kali ayam penyet Ria Cyberjaya...walaupon tak cukup bahan, menjadik..mkn sampai perut kami laki bini BOOOOLAAAATTT...hehehehhe


modal tak sampai sepuluh hengget ko...dpt makan sampai muntah.....

nak resipi tak???tapi ni aku masak cara aku lah..kalau tak sama macam yg kat kedai jgn la marah aku..ahaks!!!


AYAM PENYET
bersihkan ayam n then rebus...angkat setelah lembut dan lumurkan dengan garam dan kunyit serbuk..lepastu blend serai dan bawang(putih dan besar)..masukkan dlm ayam td..semasa hendak menggoreng, asingkan ayam ke pnggan lain dan tabur2kan tepung gandum/tepung beras...goreng sehingga masak

proses di ulangi untu menggoreng
TAUHU dan TEMPE GORENG


SUP KOSONG
masukkan garam/perasa, bawang putih blend+lada hitam bijik dan taburkan daun sup+daun bawang serta bawang goreng ke dalam air rebusan ayam tadi
sedia utk di hirup...hahahahha....



SAMBAL GORENG
sambal nie main tau....ini yg menentukan sedap ke idak set ayam penyet korang..hihihi..ni aku bantai ja, resipi aku sendiri..kalau jadi Alhamdulillah..hahahha tp bg kes aku cubaan kali pertama aku di puji en Bear..yahoooo!!!! sukses!!!!!!!!

cara2nya...jeng jeng jeng...
aku mula2 goreng sedikit belacan+ikan bilis dalam kuali..pahtu masukkan dalam blender, masuk cili buirung beberapa bijik n bawang putih pahtu blend....panaskan kuali, layukan bawang besar sebijik, pahtu masukkan cili boh sedikit (malas nak blend lada kering), n tuang bahan blend tadi....masukkan gula n garam dan sebijik buah tomato...tambah air sedikit dan masak hingga agak2 kering...masukkan serai yg dititik...siapppp....

yummy...cubalah anda pasti berhasil...
tak payah beli dah lepas nie..hahahhahaha

ANYEONG!!!


Saturday, July 28, 2012

dah shoppim raya???

semalam punya cerita..terpengaruh g shoppim kat bazaar KPDNKK sebelah opis..last2 sangkut membeli 2 ketul beg utk ibu tersayang...memang suka sangat ngn beg2 nie..tp niat kena tetap!!!!hehehehehe






brand GIOSSARDI je pon....tp oklah..yg penting ai ingat mak ai...mahal gak tau..bukan brand2 bodoh je nie..huhuhuhuhu

P/S : masih tak dapat bagi yg terbaik utk mak n abah!!!!


IFTAR ~8 Ramadhan

Bangun pagi2 en Bear dah xder kat sebelah, mmgla mengaruk aku cari laki aku..selalu bangun dia ada kat sebelah..huhuhu sedih, awal2 pg dia dah kuar g keje..pg tadi aku pasan dia ada kejut aku bangun sahur, tp sbb aku pon baru je tdo selepas abis layan Korean Drama ~BIG~ aku malas kan nak bangun...bg alasan beras takder nak masak nasik..huhuhuhu...dia mmg xpenah bangun sahur..so sbb sorg2 yg bangun dia pon xkisah aku tak bangun, lg pon cuti so dia xrisau klau aku xsahur...dok umah je kan!!hehehhe bear bear...kesian dia..semalam aku merajuk tanpa sebab...mesti dia bingung kan???huhuhuhu

ekceli beras memang abis pon, ada kot satu pot lagi, tp malaslah nak keringkan terus bekas beras tue, org cakap tak elok, takut rezeki putus..dr kecik aku dibesarkan dengan mitos macam tue, so aku follow je la kot..hehehhe...tiap2 hari g kedai Darussalam tue, tp siyes langsung terlupa nak beli beras..takpelah...huhuhuhu

arini IFTAR sengsorang as bear kat bengkel lagi...td dia tepon sbgtau dia balik malam2, mgkin tgh malam sbb kereta banyak kat bengkel...n foremost nak siapkan si bujang Ayoub...takpelah..dia pon pesan jangan masak utk dia, masak utk aku jer..malaslah nak masak kalau makan sengsorang!!nak kuar beli mmg taklah...check2 peti sejuk ada balance spageti aritue...yg belum dituang kuah..so aku pon pantas menggoreng!!!goreng2 bodoh jer....

taruk minyak zaitun dlm kuali, bawang holand tue,capsicum n lada burung potong2..pahtu masukkan spageti, gaul2 n masukkan garam...dah siap menu aku...


utk lauk nye pulak, aku bakar ayam 3 ketul atas kuali leper..buat simple2 jer...panaskan minyak zaitun, letak ayam..taburkan serbuk cili,garam,serbuk lada hitam, lada sulah dan serbuk kari..paling2kan...kalau nak kering je kuali tambah minyak zaitun lagi...masak sampai daging ayam bertukar putih....memenag simple as ABC je kan menu aku...pahtu bakarla sket hotdog utk menambah selera tekak pahit satu hari tak makan nie..memang simple!!!makan bujang la katakan!!!
 

sedap kan???memang tempting sbb nak memasak pon tak renyah..aku pantang masak benda yg banyak bahan..xminat sangat!!!hehehehhe...as korang tgk, menu aku minggu nie mmg berkisar masakan western je kan??bulan posa tekak pelik2 sket, nak makan bakar2 lah, nak makan benda yg xselalu makan!!!semua benda yg aku masak nie kebanyakkan yg tak pernah aku masak tym2 hari biasa.....tym hari biasa lagi simple kot sbb aku tak berapa gemar makan nasi dengan kuah yg banyak, so banyak makanan kering2 jer...

insyaAllah minggu depan nak try masakan2 lain lak!!!!


Friday, July 27, 2012

IFTAR ~7 Ramadhan

Assalamualaikum wbt...jawab jgn tak jawab...xjawab dosa...
ekceli dr cara aku bg salam korg mesti dah agak mcm hepi semacam jer dak Azfa ari..selalunya mandom...hahahha..harini mood okeh, masih menten....hepi sbb hari ni dapat belikan my mum handbag for her birthday..hopefully she will like it...

wawawawa...berjaya jugak aku masak hari nie..pdhal hari ni kul 6 aku kat opis lagi...yela g bazaar sebelah opis, mmgla asyik kusyuk musyuk kan..sedar2 dah kul 5lbh....naik opis punchkad packing2 mmg la kul 6 aku gerak kuar dr opis kan...dahla barang2 nak masak lom beli...

plan dlm kepala nak buat masakan bawal..tp bila pikir2 ada ke bawal kat Darussalam tue, makanya terbitlah plan ke 2....nak masak udang sambal petai....yum yum dap gak tue...tp nsb baik ada lak bawal kat Darussalam tu, g shopping tym kul 6 nie, best sket.selalunya penuh org kat Darussalam, tp sbb dah kul 6 org dah siap shopping agaknya, so tak ramai org..bley berlenggang kangkung dalam pasaraya...hahahahha

kul 6.50 gakla aku start masak....ngam2 tym aku letak periuk nasik atas meja azan pon berkumandang..en bear lom sampai umah agi...arinie dia settlekan anak bujang kami num 2 si Ayoub tu, sbb nak bawak ayoub balik Kulim buat kali ke2...hehehhehe...nilah tak mampu nak beli kete baru...endure je lah ngn karenah kete secondhand nie....

eh melencong2 lak aku...padahal nak cerita juadah iftar harinie...hihihihihi

presenting.....my favourite dishes from childhood...


ikan bawal goreng rangup berkuah sweet sour (abaikan kepala ikan satu lagi yg agak rentung)

tak payah resipi kot..semua org pandai masak nie kot??hehehhehe
tp kalau nak boleh komen....hihihihi

kangkung crispy...bear cakap sedap...ni senang ja nak buat nie..aku petik2 daun kangkung..basuh n then gaulkan dgn garam + serbuk cili...kemudian tabur2kan tepung gandum..goreng mcm goreng keropok/papadom tue...siap!!!!!!hheheheh sedapp beb....

n for dessert mini pavlova yg superb yummeh....rasa sekali nak sepoloh kali....comform!!!!!!hahahaha...

sekian menu utk hari nie....tak jadi balik kg mggu nie, Ayoub lum discharge..takpe lah....huhuhu mggu depan kalau ada photoshoot mmg another week la gamaknya..silap2 aribulan langsung tak balik sampai raya aji!!! huhuhuhuhu...

P/S : mood tetiba berubah jadi mood sengal...LEMAU dah!!!!!!!!!huhuhuu


IFTAR ~6 Ramadhan

Tup tap tup tap
dah hari ke 6 berpuasa kot

semalam aku xmasak jugak
disamping demam yg masih berbaki
en bear dah warning awal2 xyah masak
sbbnye...
dia dah kepingin kecur liur amat tengok ayam bergolek2
so kitorg berbuka ngan ayam golek jer lah...
aku masak nasik ngan goreng sayur kucai+tofu jepun

mmmm dap dap dap
tp masak lg sedap kot.bila memikirkan arga ayam golek tue bapak mahal tp rasa tak sedap mana (indah rupa dari rasa) rasa ralat la jugak kami laki bini...tp xpalah bukan selalu pon...biarlah en bear penuhi kecur liur dia dulu..klu selagi tak dapat, tak hilang2 meleleh air liur tu karang..ssh hidup..hehehhehehe

P/S : hari ni nak balik kg kalau jadik..doa2kanlah si teruna Ayoub cepat kuar spital....kesian en bear tak keruan kalau si Ayoub or si Awang sakit.....huhuhuhu

Kepada yg tak tau : Awang dan Ayoub merujuk kepada kereta2 si Bear....hehehhehehe


Thursday, July 26, 2012

iklan sat.,....


nak oder???bley direct terus ke ANN CONCEPTS
TQ UOLS.........

IFTAR ~5 Ramadhan



Assalamualaikum semua...
apa nak post ek sbb mmg xder gambar utk juadah iftar semalam...semalam saya demam, xsihat..mmg xlarat nak ke dapur.hasilnya order je dr en bear....

dia belikan nasi kerabu ngan satey kambing buat saya, dia pulak makan nasi kerabu ngan murtabak daging..semuanya hasil dari PA.RAM SPPK Segambut.Tak taulah nak cakap sedap ke idak, sbb tekak mmg takder rasa pape dah, mata pedih jer...lps makan solat magrib terus BUM....bergolek2, tak larat dah..makan ubat selsema mmg xsedar pe dah la lps ue..en bear bercakap sengsorang je la semalam..orang tu takley tdo..bini num 2 dia masuk spital..hukhukhuk...



ni kat opis tadi..mak ai sejuk menusuk tulang2 sum2..mmg la xtahan..keluar tghari g bazaar sebelah opis, ingatkan boleh keluar peluh, jalan sikit aku mcm dah xkeruan, mmg letih n nak collapse je rasa...siyes tak tahan.sudahnya aku balik awal n tdo....bangun2 ingat kan okeh, rupanya sama jugak..apa nak jadi ngn aku nie...panas sket demam, letih sket demam...

harini berharap agar aku tak seburuk semalam lah..nak settlekan fail2 terbengkalai yg banyak atas meja....harap2 sistem tak bengong lah harinie...bosan wat keje kalau sistem bengong!!!!

k lah...daaa...anyeong!!!selamat berpuasa kawan2....





Wednesday, July 25, 2012

Jadual Imsak


Selamat Melakukan Ibadah Puasa

 

IFTAR ~4 Ramadhan

Assalamualaikum
Entri lambat up sbb lps berbuka semalam terus makan ubat n tido..hari nie seharian berbungkus dalam selimut sbb demam+sakit kepala...mungkin sbb berjaga seharian hari ahad hari tue...n terpaksalah ponteng keje arinie sbb betul2 tak larat nak bukak mata plus demam plus sakit kepala..kalau setakat demam aku gagahkan jua ke opis.klu sakit kepala better xpyh kot g keje, sama ja effect mcm tak pegi..kang kejarkan masa, ada je fail terbengkalai kat meja...

apa nak jadi ngan aku...dah dua hari aku terlajak..langsung tak sahur kami laki bini....sedar2 mesti dah azan!!!dahla sakit tekak harini air pon tak sempat minum..ni baru 6.30 pagi perut dah berkeroncong...semalam demam xder selera nak makan tym berbuka..adoi bertahanlah wahai perut...

ermmm...ekceli walaupon demam aku tetap gagahkan diri masak utk berbuka..kan dah berikrar selagi boleh taknak menjejakkan kaki ke Pa.Ram terutamanya pa.ram Putrajaya...membazir kot sbb aku rasa takde benda yg sedap pon kat pa.ram putrajaya tue...taktau la berjaya ke idak misi aku nih...

hari ni tekak lain macam sket..nak makan nasi tomato la, nasi ayam penyet lah, nasi minyak lah, nasi lemak lah...tp semua yg aku sebut tak boleh nak di laksanakn sebab xcukup bahan...

so ape je yg boleh aku masak utk IFTAR hari ke 4 Ramadhan nie???

Taraaaa...ni yg aku berjaya masak!!!!
atas belas ehsan en bear yg tolong aku masak jugak esp tym bakar ayam...


NASI MARJERIN

mula2 aku masak nasik macam biasa, taruk air tapi kurangkan sedikit air...panaskan kuali, cairkan marjerin, sesambil marjerin mencair masukkan bawang, garam+perasa kalau nak taruk, bunga lawang, cengkih n kayu manis...bila marjerin dah cair, cepat2 tuangkan dalam periuk nasik tadi...kacau dan biarkan masak dalam periuk (rice cooker)

bear tak suka kalau masakan yg ada kayu balak n bunga cengkih lawang bagai nie...so sebelum serve cpt2 aku asing2kan bendalah nie....kalau dia tergigit matilah aku..comfirm kena reject

dan untuk lauk lak


AYAM BAKAR ALA NANDO's

perap ayam ngan serbuk cili, garam, gula, serbuk lada hitam, minyak zaitun, serbuk lada sulah, serbuk kari 
sedia untuk di bakar (sayur ikut suka hati kengkawan lah)

kalau ada sos Nando's comfirm sejibik rasa dia..huhuhu...


WEDGES berangan nak yg macam Nando's punya gak (jadi la jugak)

bersihkan kentang sebersih2nya dan potong kentang bentuk wedges (tak perlu buang kulit)...then rebus sampai empuk, jgn sampai lembik mcm dalam sup tue, sekadar lembutkan jer..
pahtu tapiskan, letakkan garam+serbuk cili+serbuk kari skit
pahtu taruk tepung kentucky klu ada, aku taruk tepung gandum ja...
pahtu taruk serbuk lada hitam yg tak hancur tu
goreng...dah siap...ley makan ngan CHEESE JALAPENO yg aku jual..

nak oder cheese powder???
ley tinggalkan pesanan di fb aku : azfa noona hj baharudin
emel : luvlyazfa@gmail.com


sepeket berharga RM13...kalau beli lebih dari 2 kita kowtimla harga okeh.... :)

sekian entri saya, jgn lupa oder cheese ya....

ANYEONG!!!!


Tuesday, July 24, 2012

IFTAR ~3 Ramadhan

Hye Uolll
Assalamualaikum

Apa dah jadi nie, xder gambar my IFTAR menu utk hari ke3 akibat malas n tak larat.Pdhal dah 30 tahun aku hidup n dah 24tahun aku dok puasa sepanjang Ramadhan tp masih xdapat nak copen amat letih...ekceli bukan letih sangat pon tp ngntuk sbb xtdo semalaman semalam, xleh tdo....

Balik dr keje singgah Darussalam beli ayam sekor n air soya+cincau (oder dr en bear)...dalam kepala otak meligat jugak pikir nak masak apa...dah rasa mcm kat pantri Masterchef lak tym dalam Darussalam tue...tingin lak nak makan ayam bakar ala Nando's tue, carik2 sos Nando's xder lak..3 kedai aku masuk cari sos tue.Tym aku xnak beli ada je kot...Dugaan tul lah....last2 beli ja bahan2 nak buat tomyam..huhuhuhu jauh lari tuh.

Sampai2 umah letak barang2 basah kat dapur terus g mandi, solat2 n terus gi dapur semula...bersihkan ayam, gaulkan dalam tepung, potong2 bahan nak wat tomyam sepsiap..tgk jam baru kul 6..awal lagi..aku selalu start masak dalam kul 6.30 sbb tak ske tgk makanan yg dah siap terhidang ats meja tp xley jamah...mencabar keimanan aku tuh..hehehhee

dah siap2 kan bahan aku pon lepak baring2 sebelah en bear yg kusyuk men game...last2 tertidur sampailah en bear kejut kul 7.15 suh bukak posa...aiyok!!!!

Terima kasih en bear tolong ayang masak hari nie..siyes letih giler+mengantuk sampai tertidur tak sedar2kan diri...Aiyok makruh dah posa aku...tdu dekat2 waktu berbuka...hhuhuhuhu

So, hasil masakan en bear aku n dia berbuka dengan Ayam+Cendawan Tomyam dan ayam goreng tepung....hasil air tangan en bear..sbb bangun2 basuh muka dah azan...xsempat nak snap gambar pon...bila dah abih makan baru teringat!!!heheheheh

hari ni taktau nak masak ape lak...aiyok!!!


Monday, July 23, 2012

IFTAR ~2 Ramadhan

untuk hari kedua aku masih berjaya menahan nafsu ke Bazaar Ramadhan atau Pa.Ram....

masakan hari kedua agak simple
akibat kepingin nak makan spageti maka terhasillah

presenting


CREAMY MUSHROOM SPAGHETTI ~modified tekak melayu

nak resipi tak????nak kasik jugak2 nie...hehhehe...spt biasa utk bahan2 cari2la bahan tersembunyi dlm cara2 preparation nie ek....

sediakan bahan blend :- cili padi ikut suka ati + bawang putih

  • panaskan minyak/marjerin dlm kuali, masukkan daging ayam yg dipotong2 kecik tambah garam n perasa, goreng hingga masak
  • pahtu masukkan bahan blend...biarkan hingga cili betul2 masak supaya tak sakit perut anda
  • then, masukkan bawang kuning (bawang Holand) yg di potong dadu, cili benggala n carrot..bila dah agak2 masak bolehla dimasukkan cendawan butang atau cendawan tiram
  • pahtu masukkan pulak mushroom cream Campbell, tambah air sket n masak hingga agak2 pekat
  • sedia untuk di hidang
senang kan????memang senang....lambatnye tym nak rebus spageti je kottt....


 tp tekak hubby memang takleh terima spageti2 nie tambah2 bolognaise...klu nk buat bolognaise kenalah modified jugak kasik extra hot...baru dia makan...klu tak jgn haraplah dia nak telan....

n kena sediakan nasik jugak utk dia..utk lauk nasik aku hanya masak ikan tongsan kicap n kailan goreng berlada sos tiram....



harap2 misi taknak ke bazaar akan dpt di capai tahun nie..sbb rasa2 mcm nak jugak ke pasar esok...ahaksss!!!!




Saturday, July 21, 2012

IFTAR ~1 Ramadhan

Alhamdulillah diberi kesempatan utk menyambut Ramadhan buat ke 30 tahun dalam hidupku...masih bernyawa dan masih berupaya menjalankan ibadah puasa...insyaAllah dapat penuhkan puasa utk tahun nie jugak...

macam tahun lepas aku mmg seboleh2nya taknak membeli juadah berbuka di bazaar ramadhan.aku cuba utk masak sendiri semua lauk yg aku teringin nak makan...salah satu sebab adalah utk berjimat cermat, yg kedua utk menajamkan skill bersilat kungtau di dapur dan yg ketiganya sbb en bear adalah sememangnya spesies makan kat rumah...##dia kureng sket makan2 kat luar berebut2 tempat duduk ngn orang...berasak2 kat bazaar..n klu beli benda kat bazaar kitorang mesti akan berbuka posa di tpi2 jalan berkonsepkan dating terbuka ditempat awam..sbb dia tak ske wak balik plastik2 bungkus makanan buat kecah kat umah##..hehehehe

apalah spesies encik bear...mmg spesies BERUANG...hehehehhe

hari ni ekceli teringin sangat nak makan spageti carbonara tue...tp bila memikirkan arini encik bear seharian kat bengkel mesti dia kebuluran setelah berpenat lelah..tambah2 pulak tadi tepon dia cakap most kereta semua nak major repair..benda yg susah2..tukar timing belt lah...itulah inilah...so dia kenalah dapatkan extra tenaga...tu yg lepas solat maghrib terus membungkang nie..terawih pon xdpt wat....kesian dia!!!!

setelah menyelongkar dapur..aku mendapati terdapat spesies haiwan berjanggut di dalam peti ais...idea pon datang n kecur2 liur tingat nak makan sotong bakar petai...yummy yummy...tak penah wat nie...selalu makan kat kedai esp kat muara sg duyung....mmg kecur beb bila teringat2....

inilah hasilnya...sbb xboleh rasa, aku hanya berharap agar sotong bakar petai aku menjadi spt yg aku kecur2kan...Alhamdulillah, instead of terlebih manis sket....yg lain2 mmg superb..en bear puji n mkn bertambah2....so sbb dah berjaya naklah bg resipi utk di kongsi beramai....hehehehehe


bahan2 dan cara membuat aku sekalikan...so carilah bahan2 tersembunyi yer dalam resipi aku nie....

sotong :- sotong aku beli yg sederhana besar 4 ekor #xsampai setengah kilo#..potong ikut suka ati, aku kelar2kan ajer sbb xnak telur sotong terkeluar masa membakar td...sotong td dibakar atas kuali leper dengan api sederhana dan dipaling2kan..letak minyak sket yer supaya tak melekat...meletup2 sotong aku...bau sedap...bakar kosong jer..xyah perap2...

lada berempah :- step (1) 6bijik lada kering di rebus/dicelur terlebih dahulu..pahtu blendkan lada kering td, 2ulas bawang putih, stgh bijik bawang besar, halia sket, n sejemput ikan bilis..tambah myk masak sket nak bg biji lada hancur masa blend...pahtu apa lagi blendlah...
step (2) bahan2 blend tadi di masukkan ke dalam kuali, masak dengan api sederhana tak perlu tambah minyak...tambah air sket, gula n garam secukup rasa...biarkan bahan2 tadi masak dlm kuali...teruskan membakar sotong td...
step (3) bila dah agak2 pekat kuah lada td tu, masukkan la sayur2 yg korang nak n opkoslah kena masukkan petai...kacau2 sebati..
step (4) taruk lada tadi tu kat sotong dan biarkan sotong masak bersama2 lada td...jgn sampai hangus mcm aku....

n opkos kena ada sayur sbb en bear pencinta sayur...utk sayur aku goreng baby kailan ngan fishcake


ok lah baby bear dah mtk air panas...so ca cin cau
n selamat mencuba

P/S : jangan membazir di bulan puasa ok!!!!


Thank You Allah!!!!

Alhamdulillah
Rezeki tuhan nak bagi utk tahun 2011

aku banyak suffer pd tahun 2011, mmg xsangka akan dpt double prosperous
mmg sgt2 xsangka akan dpt rasa gembira sebegini tahun nie..tambah2 lg berganda2 kegembiraan bila en bear pon dapat rasa gembira tahun nie gak...alhamdulillah...bila Allah turunkan bala musibah dan kesengsaraan, percayalah ada hikmah di sebaliknya..Dia tarik satu nikmat tp dia akan bg nikmat yg lain pulak....mmg sangat2 bersyukur!!!!!

nape aku gembira sangat nie????

sbb aku dapat nie...

 

Alhamdulillah

dan en bear plak dapat nie


rasa berbaloi-baloi memendam rasa selama 7tahun kat opis nie....terima kasih sangat2 kat semua sampai membolehkan aku dapat rasa kegembiraan nie..insyaAllah kalau ada rezeki lebih lps raya kita boley makan2 satu opis okeh!!!! untuk en boss aku dah kasik habuan beliau..tp tak sangka lak itew adalah treat pertama dan terakhir aku kat dia...BOSS dah pon kena tukar seksyen!!!

sedih campur gembira...
sedih sbb boss aku sempoi jer n cool n rox!!!!!!!!
gembira sbb dapat rasa suasana baru bcr di bawah pimpinan baru, harap2 org yg ganti BOSS nie,okeh n lagi okeh dr BOSS lama....

terima kasih dan Alhamdulillah!!!!



KEGEMBIRAAN BERGANDA BUAT KAMI BERDUA, 
harap2 tahun nie akan dapat satu lg good news yg kami nanti2kan...amin ya Rabbal a'lamin..tolonglah yer rakan2 doakan kami cepat dikurniakan cahaya mata.....


Monday, July 9, 2012

aiyok.....takutnya!!!!

mcm na ley jadik macam nie...xpasti apa punca n mengapa org ni sanggup bertindak mcm nie...mcm dah marah sgt2 dah nie smpai sanggup nak korbankan diri sendiri..kononnya org nie datang ke JPM ptg semalam dalam kul 2.30 ptg dgn membawa pedang samurai nak gulingkan kerajaan..????...siap laungkan takbir lg!!!

kenapa ek???

aku pon tak pasti...tak berani nak komen lebih2 sbb kita pon taktau apa yg sebenarnya terjadi kat org nie....




KUALA LUMPUR 9 Julai - Penyerang di Kompleks B, Jabatan Perdana Menteri Putrajaya petang tadi dilaporkan mati.
Sebelum ini, lelaki cedera di tangan kanan, manakala pasangannya di paha kiri apabila anggota polis terpaksa melepaskan tembakan.
Kejadian itu berlaku apabila mereka dikatakan cuba membuat kecoh di Kompleks B, Jabatan Perdana Menteri Putrajaya apabila menceroboh bangunan tersebut sambil membawa pedang samurai.
Seorang lelaki bertubuh sasa dan tidak berbaju bersama pasangannya berhijab hitam masuk di pondok pengawal keselamatan pada pukul 2.30 petang
Bagi mengelak kejadian tidak diingini pasangan tersebut diminta masuk ke perkarangan bangunan.
Namun, kedua-duanya bertindak ganas memecahkan sebuah Perodua Kancil dan dua Proton Waja di tempat letak kereta tidak jauh dari bangunan B1 yang menempatkan Biro Pengaduan Awam.
Anggota polis yang tiba di tempat kejadian cuba memujuk pasangan tersebut bagaimanapun gagal memaksa tembakan dilepaskan.
Kedua-dua dibawa ke Hospital Putrajaya untuk rawatan lanjut.
Kedua-dua suspek dikatakan memberitahu mahu menggulingkan kerajaan dan melaungkan perkataan takbir beberapa kali.
 kalau tak tahu cerita tak guna nak komen lebih2.....betul tak??

nasib baik kawan opis aku pegi pagi ke JPM, kalau pegi petang tak tahulah apa yg jadi!!!

P/S: Malaysia pon dah tak aman,takutlah...dahla kat Putrajaya jugak!!!!huhuhuhuhuhu


Sunday, July 8, 2012

Sweet Couple+Their Sweeties

Ngeeeee...#blushing#
Malu la plop...tak biasa amik gambo cenggini...ahaks!!!

Selalu amik gambo famili sendirik je..selain anak2 buah n kakak abang ipar duai jer.Arini bersamaan 7 Julai 2012 ada permintaan utk amik gambo famili laks...

Alhamdulillah, customer aku bukan orang lain..kawan2 jugak n hubby dia former officer kat opis aku.Sejak dah naik pangkat n pindah jabatan, dah tak jumpe lagi.Alih2 wife dia Puan Nurul mtk amikkan gambo famili dia..malu den!!!tapi buat2 cool..nak suh posing mcm na pon aku tatau..sbb tak penah wat job Family Potraiture...

Firstly, kenalah cakap tengs bebanyak kat Nurul sbb bagi aku chance capture gambo family dia..ske tgk dis one small happy family...anak sulung Pn Nurul amatlah comey sekali..siyes tak tipu, amat2 gojes!!manis amat..n the whole session dia asyik tergelak n senyum..cme dia camera shy!!bila aku halakan lense dia akan menyorok!!malu ngan auntie kot....si merah gelaran di beri!!cantek n lemah lembut sekali... :)

anak kedua si Sofea pulak, comel tp agak serius...pipi dia tegang jer..mcm nak geget2...sweet la famili nie...en nizam pon bg komitmen..best kan ada suami sporting n boley follow plan kite wlupon terpaksa..hehehhehe  nurul mcm biasa mmg sgt havoc la....tak kekok!!!dia pon tak bagi stress kat fotografer..so more to natural one happy family gi beriadah pusing2 taman photoshoot theme ...TQ nurul.... (~")

gambo lom siap edit...bila dah tengok2 gambo mmg keterujaan akan terbit maka teredit lah beberapa keping gambo...ni just macam teaser kasik panas line...hehehhehe...so nurul....ni ada 2 3 keping gambo arituh!!!the rest kena tunggu okeh!!!hehhehehe






harap2 lah puan nurul kite akan berpuas hati dengan hasil kerja aku!!!hopefully lah...takut pon ada, dup dap dup dap je masa nak amik gambo td..takut menghampakan!!!!

P/S : berdoa agar family Puan Nurul Hezrina nie akan bahagia selama2nya..their such a superb family members!!!


Friday, July 6, 2012

FRIEND MEETING

5 JULY 2012

Jumpe dengan siapa???
dengan mekjue...lama gak tak jumpa budak nie...sebulan kot..hehehhehe

lepas exam Undang2 semua berkumpul kat Perantau Hills
tggu si mekjue n abam Jebat Derhaka

abis je exam Bear dtg amik, dia sanggup amik antar aku exam sbb ssh nak dpt parking kat Sapura@Mines nie.kul 6.30 sku dah ikut dia g keje...sesambil dia wat keje aku mentelaah buku.abis keje gerak g makan pagi pahtu g amek exam..lps je exam dlm kul 12 dah sampai Perantau Hills...kol mekjue dia cakap kul 1..aiyok, ada sejam lagih nih...huhuhu

kami pon melepak sambil layan FB sesambil mengorder nie


indah kabar dari rupa kot
rasa mcm ABC la..cme aku xberapa ske eskrem atas ABC nie....bila mencair terus jd rasa coklat, dah takder rasa ABC...so aku xgemarlah ABC kat cni..ahaks..tp kengkawan lain cakap sedap!!!hhehehhe

dekat2 kul 1 semua dah ada...mekjue pon ada...terima kasih bebanyak sbb nak lanja kami makan.nnti APC boley seround lagi nih..ahaks!!!




kalau makan kat cni memangla menu wajib adalah ayam kampung goreng biasa nie menjadi poojaaannn...sorang mesti amik seketul...sedap n recommended....cme ayam garing sangat sampai keras..tp aku ske pattern cenggini..hahahhha



ni menu aku....paru sambal kat cni memang dah jadi kesukaan aku..sangat2 sedap!!!sedap dari paru2 lain yg ada kat mesia..hahhahaha...

best dapat borak2 ngan jue..walaupon masa kami hanyalah sekejap sangat, aku sangat2 menghargai kesempatan nie...bila2 aku akan ajak bear ke KB lak yer Jue....nnti kita boley borak2 lagi..

PS : seronok dengar Jue cerita...best je keje baru dia sekang....nak tukar jugak, tp nak tukar kat kawasan kampung!!anak dok bandar...hhuhuhuhu


rentetan besday

suami selalu menyakat..
dah tua2 pon sambut besday lagi...
aku pon jawap...ko hado????hahhahahaha

bukan aku yg nak sambut, kakak aku yg datang terkejut-terkejut bawak kek..Alhamdulillah lah at least ada yg menyayangi n mengingati..hehehehe...firstly nak ucap bebanyak tenkiu for the surprised besday cake..sangat2 appreciate kakak aku sorang nie.selalu bawak kek...n yg paling best aku terperasan, klu utk adik beradik dia akan beli yg mahal2 tp utk diri sendiri kek2 biasa ja dia beli...kesian kat dia!!!

ni kek besday dr akak aku...

red velvet cake



sangat sedap tapi aku n kakak prefer chocolate cake lagi kot
budak2 pon tak makan sangat

dan dia pon ada bagi adiah utk aku!!!

ini adalah kain sembahyang sulam dari Indonesia
Alhamdulillah....dah dapat 2 helai telekung baru utk Ramadhan n raya tahun nie...
satu dari Kelab Baucar n satu dari Kekandaku yg comelll..

maceh..arigato..kamsahamnida...

P/S : terima kasih kepada semua yg menghargai saya with ur besday wish..saya sgt2 suka nooo..suka sangat (ala gedix)..n yg paling terkesan di hati adalah wish dr Rayyan boy my nephew....ala tomey2...

sessi flashback:
ptg besday tu kakak aku aka mama Rayyan tepon

kakak : hye...hepi besday!!betulkan arini besday hang????
aku : #tersipu2 malu blushing noo# tengs!!a'aa arini besday Pa..maceh maceh sbb ingat besday orang.
kakak : ingat tp kompius2 sket...*ngeeeee* jap Rayyan nak cakap ngan hang...
#telefon bertukar tangan#
Rayyan : hepi besday lalan
aku : tenkiu Rayyan.....
Rayyan : Lalan nak ape besday nie???
aku : ermmmmm...Lalan boleh mtk pape ke??
Rayyan : bolehlah...Lalan nak apa???
aku : erm..Lalan nak kereta lah..Rayyan boleh bagi ker??
Rayyan : kereta??? *berfikir seketika*
aku : boleh tak???
Rayyan : Lukis kereta boleh tak???
aku : hehehhehe.....Lalan taknak pape lah..Lalan nak Rayyan jd gudboy ajer...
Rayyan : nanti Rayyan bawak kek g umah Lalan..
aku : *senyum sampai tinge*

suka sangat dapat wish dari anak2..hehhehehe...

n anya(Raniya) gave dis to me....


sweet sangat..bersungguh2 dia terangkan yang gambar orang tu gambar aku n Encek Bear..dia mmg sangat obses ngan pakcik dia aka Mr Bear aku....hahahhaha

Raniya Obses terhadap pakcik dia yg Obes.. :P

malam tu aku goreng bihun kepok jer..inagt nak buat spageti tetapi akibat kesuntukan masa aku tak sempat nak beli bahan2..apa yg ada je lah aku masak..kakak tak makan nasik so aku grg bihun je lah...dahlah termasam...huhuhu...sorry sbb tak sedap!!!

dan sudah semestinya aku akan amik gambo n upload gambo anak2ku yg comel2...







n one more conversation with Rayyan Naufal dat nite #base on below picca#


 aku : Ayyan, nape nama kat baju Rayyan ni Fakri..shud be Rayyan la kan???
Rayyan : *tersipu2 malu*
kakak : nie baju 1 Malaysia *ngeeeee
aku : a'aa ni kan baju Malaysia..
Rayyan : Semua budak kena ada baju nie la Lalan
kakak : itulah, semua budak pakai baju nie...*ngeeee
aku : hahahhahaha......

n Raniya teruja ngan bubble dia stelah Rayyan sedang asyik ngn game....



n playing with mr bear tersayang


 n raeesa plop...
melekat kat mama dia....


my hepi life....