Monday, September 29, 2014

Untold Episode ~ Entri Campak Belakang

Bulan 9 tahun 2013 yang lalu...lahirlah anak buah aku yang ke 8...Alhamdulillah...its a boy!!! Named Adam Qalish Ilman bin Azhari....shomelll....Mula2 tu Adam langsung takmau kat aku, pantang amik je nangis..so aku agah dari jauh je lah..dari jauh bleh lak senyum2 ngan aku..hahahhaha

GERAM GGrrrrrrr...Biasalah...Adam cucu kesayangan dua2 belah tok kot...Sebab Adam cucu first belah family adik ipar dan dia plak mmg duduk ngan mak aku...so amat2lah manja...sket2 nangis sket2 nanges...

Tapi sekarang dah buas..dah aktif...dah nak boleh kaki dah....Dgn aku pon dah tak takut sangat dah. Tak kisahlah asalkan dia membesar sihat dan menyenangkan ibubapa dia..


Seperti biasa, aku tumpang seronok anak orang jer!!!


Ni Lalan ngan Adam first date...heheheh first meeting Adam..mama Adam dalam hari lagi...

And he grew up beautifully perfect and charming....enjoy the rest pix...








Miss you Adam...lepas2 ni, Lalan leh stori mori pasal awak....yer cayang!!!

Babai....stori Adam end here for now..sambung lagi karang2....


Episod 8 ~ MAY ~ Trip #kawanberjalanku ke Gold Coast Morib

Trip bulan May...Sesaja berjalan2 ke Morib, Sepang...Kami pergi tak lama pon. Beli tiket melalui Groupon. Dapatlah RM168 semalam..Mula2 aku bajet laki aku tanak ikut..yela sebab ari Sabtu kan dia keje. Tp minggu sblm tu dia boleh lak melepak TT PG1M ngan kawan2 dia sampai ke Morib...so, takkan dengan aku dia takleh ikut plak kan...Jangan bikin panasss...hehehehe

Sebenarnya...Aku tak kisah pun kalau dia taknak ikut. Leh membungkang sengsorang atas katil dan bantal yang aku rindu-rindukan...Dalam banyak hotel, pada aku bantal di Gold Coast Morib adalah yang terbaik...

Kami gerak tengahari Jumaat, terpaksa amik cuti satu hari sebab nak kejarkan RM168 weekdays rate tu...lagipon minggu depannya tu, cuti umum.So, memang tak dapatlah rate tu. Sampai sana check in dalam pukul 3ptg..memang kena check in kul 3pm pon. Sbb ni trip kedua aku ke Gold Coast, kali ni aku mintak bilik ngadap waterpark lak..sebelum ni ngadap hutan, nampakla sipi-sipi laut. Huhuhu...Saja tukar angin...dan rupanya bilik ngadap waterpark lebih kecil...tak kisahla..aku berdua ja pon...huuhuhu...

 Ni lah waterpark sekangkang kera, tapi bolehlah kan...harga RM168 tu dah termasuk harga breakfast for two dan tiket masuk utk dua dewasa (2hari leh masuk tau...hari check in dan hari check out) mainlah sampai lebam  

 Ni rupa bentuk katil..aritu amik twin room..dpt 2 single..kali ni nak try rasa katil double lak..xbesar mana pon...yang penting kukuh.. kuikui..pape pon bantal dia memang terbaik...bangun tidur balik pon..bila bangun nak jugak lagi henyakkan kepala kat bantal super duper empuk tu...serius pada aku memang nyaman duhhh bantal tu...

Dan dalam bilik ada jacuzzi..our own private jacuzzi in each room...yes jacuzzi...yg blup blup tu...serius teruja..even aku pon teruja jugak....pada aku...aku suka hotel ni..lantaklah kalau review orang lain tak best pon...

Senang hati orang tu melepak kat luar bilik..sampai-sampai ja dia servis aircond dulu. Tak sejuk katanya. Memang berhabuk pon filter. Servis percuma untuk Gold Coast sebab kami suka Gold Coast. Hahahaha...

Malam tak dapat dinner..last time aku ngan bear dapat dinner n breakfast..so takyah menggelupor cari makan malam...tapi pakej kali ni tak dapat lak dinner..so kami kuar gi cari seafood Bagan Lalang. Orang cakap ada kedai yang sedap dan femes..tapi hasil blogwalking ada yang cakap kedai tu mahal dan lembap. So tak jadilah...lagipon masa lalu, masya Allah, ramainya customer..so kami pergi kedai makan yang lain...

Alhamdulillah, makan pon murah, dan apa yang penting boleh tahan sedap. Kami makan 4 keluarga, dalam rm320..so satu keluarga kami bayar RM80...

Banyak makanan yang tak sempat ambil gambar..ni antara nya..baru dua jenis...kami ada amik siakap 2ekor, jenak sekor, ni siput sepahat 2kg, udang kertas bapak besar dalam 15 ekor, tomyam campur, kailan ikan masin, sotong besar 5ekor buat bakar dan goreng tepung...air2 buah...memang banyaklah...okaylah pada aku...boleh makan lagi lain kali...

esoknya, breakfast kat hotel...jalan2 kat tepi pantai...budak2 n kawan2 aku bawak anak2 gi waterpark sampai kecut..pahtu budak2 sambung lagi mandi kat jacuzzi...hahahhaa..aku sambung tidur..laki aku pagi2 dah balik KL sebab kena kerja...tenkiu abang luangkan masa layan karenah bini yang nak tido hotel...

breakfast kami haritu..ada macam2 lagi..macam biasa..makanan hotel memang la tak sedap kan..tapi sebab percuma..telan je lah sampai kenyang ok....

Check out kul 12 macam biasa...dan masing2 pulanglah ke rumah masing2 dengan gembira...

Bye Bye Gold Coast Morib....till we meet again.



Trip #kawanberjalanku in sha Allah akan ke Morib lagi bila-bila...tungguuuuuuu!!!!! :)

ANYEONG...

Monday, September 15, 2014

Episode 7 ~ APRIL ~ TRIP #adikkakak ke KRABI, THAILAND

Third Day

Macam semalam pagi2 dah bangun, dan keluar cari makanan. Kali ni kami pergi ajak jauh. Ada sebelah kiri jalan sebuah kecik, ala2 kedai kat kampung. kami nampak jurujual pakai tudung, so apa lagi singgahlah. Alhamdulillah, kedai orang islam. ada nasi kuning2 tu, ada nasi kerabu. Aku and adik amik nasi kerabu. Sedap, teh ais dia pon sedap. Cukuplah untuk alas perut menampung aktiviti hari ni.

Hari ni hopping long tail boat ke 4 Island. 

Erm, hari ni aku and adik mengalami sedikit gangguan emosi dan trauma. Demi Allah, aku betul-betul trauma. Aku hampir2 mati lemas...nasib baik ada hamba Allah ni, omputeh, tarik tangan aku and adik. lepas tu takut malu semua ada. Nasib baik tak ramai orang kat situ time tu. kira longtail kami antara yang terawal sampai...Umur masih panjang, tak dapat aku bayangkan kalau salah seorang atau kedua2 kami mati lemas hari tu....Astagfirullahhalazim.









Tup Island adalah island yang paling cantik bagi aku..kalau ada masa memang nak datang lagi. Tenang sangat kat sini...Adik aku berjaya snorkel hari ni walaupon di gigi-gigi air jer..hehehhe jadilah..ku mmg xboleh..trauma kuat sangat2...sebulan jugak aku tak dapat tido bila teringat...





gambo memang banyak, tapi malas nya nak sorting. biasAlah bersepah2 gambo. maklumlah amik gambo pakai kamera henpon ja...malas nak bawak kamera besar2 ni...so pakai henpon ja lah...asalkan dapat amik gambo buat kenangan...

balik je dari island hopping...kami terus balik ke hotel. tak larat rasanya nak berjalan-jalan. berdengkot2 panjat tangga hotel. Tapi sebab sakit sangat kaki, aku mandi2 jer, terus ajak adik aku gi massage kaki.

sebelum massage amik package transport ngan hotel utk ke Krabi Nite Market. Mahal jugak 2 orang dlm rm40...Halal je lah.Lagipon malam ni malam last.So kami bleh shopping abiskan duit...nak beli souvenir sket utk kawan2..ngan souvenir utk diri sendiri jugak...

Krabi nite market ni takde lah hebat mana. cuma best sebab nak rasa kemeriahan. Rata2 pelancong/tourist mmg akan datang sini. Makanan mmg banyaklah sangat. kalau ikut rambang..memang semua aku bedal. peminat mangga macam aku, mmg macam2lah juadah berasaskan mangga. mmg rambang lah...kat sini, method dia senang je nak kenal mana halal n non halal..klu kat banner rentang kat kedai tu ada bulan bintang..in sha allah..halal...kalau tak halal tu wallahu'alam lah...

misi cari souvenir utk kawan dan diri sendiri berhasil.design tshirt kat krabi nite market ni ok sket dr design2 biasa kat aonang. tapi harga pon up la sengget dua hengget...

aku rembat beg sandang kat nite market ni...arga RM10 jer..kalau tahu beli beg ni je utk kawan2 terdekat...

Ushar2 apa aku rembat kat nite market ni:

keychain couple..me n sister..aku rasa orang2 thailand ni kreatip2...banyak benda comey kat thailand

padthai ni pada aku bolehlah...signature kat krabi nite ni

 pulut mangga sedap

nasi kuning ni sangat2 sedap..rugi beli satu jer

kupang goreng tepung ni sedap

Nak makan kat nite market pon boleh..ada disedikan tempat makan di tengah2 nite market siap pentas karaoke lagi..mmg crowded n happening...tp aku n adik bungkus2 je mkn kat bilik.sbb letih sangat...sementara tunggu van dtg pick up..haus, g rembat dua tiga botol air mineral kat 7eleven...best shopping jajan kat 7e ni.. seriously.. MURAH

Esoknya siap2, abiskan stok roti..kemas2 baju..bersedia utk di hantar pulang ke Airport...

Ok lah sekian dulu lah cerita aku kat Krabi..

Expenses aku ngan adik kat sana for 4d3n:

*flight return rm245/pax
*hotel Amorn Mansion (wifi laju) rm330
*island hopping+elephant trekking RM450
*sewa skuter RM20/day
*makan/minum/shopping/ngonyeh2/souvenir/massage

Total: RM2000 only for 2 pax
dgn harga tu aku n adik dapat beli kenang2an utk diri sendiri lagi..aku dapat shopping backpack/bag bahu/tshirt/seluar/dll

kan aku dah cakap. RM1000 sangat2 cukup utk travel ala2 backpackers ni.siap ada bawak balik duit Baht lagi, balance...yang penting kita dapat sampai...

Nak pi mana next????nanti kita stori mori lagi yer...

ANYEONG GUYSSS.....

 

Episode 6 ~ APRIL ~ TRIP #adikkakak ke KRABI, THAILAND

Second Day

Pagi-pagi aku dah bangun, mandi bagai. Kononnya nak pi cari makanan, kul 8 driver dah datang pick up untuk ke tempat naik SpeedBoat. Arini Island hopping..yeay...tak penah wat xtvt hopping2 ni...Phi Phi Island n few more island to hop...

Naik speedboat ngan segroup tourist dari Bangkok, dari Russia, dari Moscow, sefamily baba nyonya dari Melaka dan ada lah 2 3 orang dari Malaysia. Enjoy gambaq ek...

 Nampak macam happy je kan..padahal panas dan belengas nye naik turun pulau...nasib la laki aku xikut.dia bukan suka benda2 macam ni. Rasanya lah... :)

 Ni lah seluar yang aku beli kat Aonang semalam, comel je kan?? hehehe.ni MAHPAI Island kot...Koh tu maksudnya Island kot..hihihi

Selfie ngan adik...Besarnya muka aku...

Ni salah satu pulau. Kmi juga di bawa ke Maya Bay. Kat sini tempatnya kecik jer tapi, ramainya orang berasak2. Pasir nya panas. Best ke macam ni??? hahahhaa terpulang...






 Lepas Maya Bay...ada a few tempat yang dorang berenti utk mereka2 yang nak snorkel.Aku mmg taklah, xmampu aku nak snorkel. Kalau tanpa pengawasan aku xberani. Serius...takut. adik aku teringin ja, kesian dia takde kawan.

N then kami ke Phi Phi Island. Kat sini kami amik lunch, n free and easy lah mana2 nak pergi. Kat sini kami di beri chance berjalan dekat sejam jugaklah...Pulau ni best..suka tgk deretan2 kedai dia.Mcm kat dalam tivi je rasa. Syukur di beri peluang berjalan ke tempat2 lain selain Malaysia. Boleh tengok cara hidup orang.








Cantik kan???In sha allah nak datang lagi, tapi melalui phuket bukan krabi.Dah pergi xpayah pergi lagi kan...Pergi tempat2 lain plak.Next tym nak ajak family kakma/abang/zahri ke sini...

Sepanjang atas speed boat pemandangan mmg superb, semua yang naik boat ni pon superb, sporting...siap bersembang2 lagi, bergelak2...lepas dorang snorkel lagi sekali, kami pon gerak balik ke daratan...

 Atas boat diorang bagi buah nenas ngan tembikai..nenas dia memang terbaik lah...manis...omputeh tu ulang2 amik...memang sedap gila...




Sampai je ke darat, sebab dah basah2 kan, alang2 kami decide nak mandi laut jer. So cepat2 balik bilik amik kunci motor towel duit bagai, g renew sewa moto...hasil survey2 semalam kami dapat tempat yang murah utk beli tshirt bagi kat budak2 berlapan tu...sehelai jatuh rm8 jer..ok lah dr kat aonang tu, mahal nye....

mandi manda gedebak gedebuk...pahtu lepak2 makan aiskrim kat pantai sampai baju kering...kami pon balik bilik. ingat nak singgah beli pancake ngan sotong goreng tepung. tapi....tutuppppppp... sedihnya.... :(

balik bilik mandi2 dan berehat sekejap sblm kuar cr makan malam...kami g makan kat Lemon...amik 2 nasi goreng ngan tomyam kung satu...boleh tahan mahal harganya tu...RM40++ gaklah...terasa mahal lah jugak..makanan dia pda aku boleh tahan lah...hehehehe..kami kan nak berjimat. so rasa mahal lah...

n balik tdo dengan amannya n tenangnya malam tu...

adios
tq uolls