Wednesday, July 29, 2015

EidulFitri 2015 #legasiHajiBaharudin

salam aidilfitri

Lama jugak tak menghapdate blog ku ini. Nak kata busy tu, idaklah, tapi more to malas. Malas tahap kuda laut OKU kuasa 18. huhuhu...

Ramai jugak yang tanya, mana resipi/menu2 iftar aku utk day2 seterusnya. AllahuAkbar, gambar ada je dlm henpon tapi malasnya nak kuarkan dan up kat dlm blog ni.

Sudahnya, terbengkalai kat day 7 kot.

Tetibe,

dah raya....

Dengan rasa rendah diri saya dan suami ingin memohon seribu kemaafan di atas keterlanjuran perbuatan ataupon kata-kata kami, sama ada sengaja mahupon tidak. Kami hanya insan biasa yang tidak maksum dan hanya melakukan khilaf secara sedar atau secara separa sedar atau tidak sedar. Maafkanlah kami okeh.... :) semua kesalahan2 anda2 telah kami maafkan. Chewah. Takde simpan dalam hati pon.


Syawal 2015 ni takde pape sangat. Tahun lepas tak beraya di Kulim Kedah, dan tahun lepas lah tahun terakhir beraya dengan arwah abah. Sedih sangat. Tahun ni dah raya kat Kulim abah pulak tak ada. Sepanjang bulan puasa, boleh di katakan tiap-tiap hari aku nangis. Sendu sedu sangat. Hati kristal hati tisu __u name it, i was__ teringat2 kenangan dengan arwah abah.

Walaupon sepanjang hidupnya, dia banyak marah aku dari sayang aku. Tapi arwah adalah abah yang terbaik, yang tuhan bagi kat aku. Biasalah manusia mana ada yang maksum kecuali nabi. Khilaf adalah norma kehidupan. Mana ada kesempurnaan pada insan selagi bernama manusia. Siapa pon abah, saya sayang abah saya.. Al Fatihah.

Cerita 1 Syawal

Tahun ni semua raya kat Kulim, so meriah sangat raya kali ni. Sampai tak sempat pon nak belek2 henpon. Sampai tak wish pon kat kawan2...teringat nak wish masa raya ke 8. Dan tahun ni rasa macam cepat sangat masa berlalu. Tup tup dah raya ke 12 dah. Allahu akbar. Masa amat mencemburui kita. 


Gambar raya pon tak banyak, bila belek2 semula, memang takde pon gamba raya aku dan Encik Bear. Seperti biasa memang nampak macam aku beraya sengsorang kan. Sampai ada yang pernah tanya, Azfa ni dah kawin ke belum??? Kalau yang tahu dah kawin, mesti pelik dengan status aku bila takde gambar kami berdua/ gambar si dia kan??wah si dia, sangat URTV. hahahahha...aku ngn bear loving as usual. Cuma kami memnag tak suka bergambar bersama. Ekceli bear memang x suka amik gambo. Kalau yang ada tu, aku curik2 je amik. hehehehe..



Ini lah raya kami, banyak gambor kepala goyang-goyang super saiyya..so tak kan nak upload kan, ni je gambo yang ada. 

PS: Tahun ni baju raya ada 11pasang, tudung raya berlambak-lambak...tapi tudung yang aku pakai tu tajaan NAELOFAR HIJAB kahkahkah...ekceli membe kamceng bagi as birthday present. Tenkiu Azizah Subuh. :)


Sekian cerita raya pertama kami...

Friday, June 26, 2015

Ramadhan 5 ~ Lauk Pauk Kepingin

Salam Ramadhan,

beberapa hari ni agak bz sebab tu tak sempat nak update blog ni. lagipon takde masak yang best. biasa2 saja lauk pauk yang teringat nak makan.

entah kenapa sudah tiga hari tak bangun sahur. terjaga pon ngam-ngam je sempat minum air. tak sempat pon nak jamah makan. nasi putih masak sebelum tidur, terpaksa di makan pada waktu berbuka.

ari ke lima ni berbuka dengan lauk pauk biasa. suami teringin nak makan lobak putih masak air, tekak aku pulak teringin nak makan ayam masak kicap dengan daging cicah air asam. maka tersedialah segala yang di ingini. cewah, kan best ada mesin yang boleh sediakan apa yang kita wish nak makan. masuk-masuk segala mak nenek siap. best nya. ai sanggup je installment 30tahun pon kalau ada mesin macam tu. perghhh, macam beli umah ko ~wink wink~



Burp 18 kali, puas hati makan arini. Masa mula-mula start puasa, berikrar taknak makan nasi konon untuk berbuka. Last-last amik kau, nasi sesaja sepanjang minggu...

Ramadhan 6 dengan Ramadhan 7 aku beriftar sengsorang so tak de apa la yang menarik. Puasa ke 6 tu aku hanya berbuka dengan roti telur saja, and air lai chi kang. Dan Puasa ke 7 aku masak nasi dan tomyam daging. Tak de yang spesial sebab sengsorang je kan.

Monday, June 22, 2015

Ramadhan 4 ~ Carbonara Ekstra Creamy Resipi Cincai Mincai + Grilled Dory Fillet Sos Lemon

Assalamualaikum semua...salam Ramadhan Kareem

Tunggu masa nak punchkad balik hari ini. Leh la update sikit menu semalam, iftar untuk hari ke empat. Semalam aku tak pasti kenapa aku parkinson amat. Kul 5petang lepas kemas2 umah aku dah lembik semacam. Mungkin panas sangat mengembek semalamnya.

Lepak kejap kat sofa, sesambil layan Running Man perut dah yak sedap dah. Apala perut aku ni wat hal sungguh la. Panas dalam rasanya. Usai je running man, aku g dapur tengok apa boleh di masak hari ini. Dah google resepi untuk dory fillet (tu je yang tinggal dalam peti ais), konfiden nak buat Dory Fillet dengan Sos Butter Lemon...alamak...butter lak takde. Dah siap war war kat bear arini nak masak ape. Comfirm dia kondem masakan aku nanti.

Dory tu ada dua keping je, bila potong jadilah 8 keping semuanya. Nampak macam banyak, tapi tetiba kuali buat perangai, melekat dory2 aku...aku dah tau kenapa. Nanti aku cerita kenapa melekat. Jadinya habis hancur ikan dory aku utk bakaran pertama, 2nd aku dah pandai dah. So dapatla selamatkan 4 ketul lagi tu. Untuk comey2 dok dalam pinggan tu. Erm...

Sebab parkinson(menggigil sebab tak sedap badan ke sebab lapor tahap gaban) apa benda pon buat tak jadi. Apa la Kakpa ni. Sampai cari marjerin pon tak jumpe. Dah siap makan lepas berbuka laki aku buka peti ais...ni ha marjerin, mata letak mana...adoiyai..dah kena sekolahkan...tepuk dahi sekali.


Ni la hasilnya Dory Fillet with Lemon Butter Sauce (Butter xde so ganti dengan olive oil)
Maka namanya berubah jadi Dory Fillet with Lemon olive oil Sauce

Purffff...apa pon tak boleh....senang sangat nak buat ni...cari bahan2 tersembunyi yer..jom kita tengok bahan dan cara2 nya:-

Dory
1. Potong ikut size yang anda sedap nak memandang, lumurkan dengan garam dan mix herb.
2. Panaskan kuali korang ~kalau ada non stick tu lagi better~ kuali ajaib bagai.keluarkan dari lemari semua.
3. Tekap ikan tadi dengan tisu dapur, kemudian lumurkan dengan tepung serbaguna/tepung gandum. Lumur tu tekap2..pastikan ikan tu kering. Kalau tak melekat2 macam aku tadi.
4. Cairkan butter/olive oil
5. Bakar/grilled kan ikan korang sampai masak (ikut suka korang suka macam mana)

Sauce
1. Cairkan butter dalam kuali.
2. Masukkan daun parsley yang dipotong dan bawang putih yang ditumbuk
3. Perah lemon banyak ikut suka hati korang.
4. Kacau2 sekejap, tuang atas ikan yang dah siap menunggu dalam pinggan.

yang di atas cara yang betul, apa yang jadi kat aku, aku panaskan olive oil, daun parsley dan bawang putih, kemudian perah lemon. 

Settle dah bab ikan yer...sementara dok bakar ikan tu, sekalilah rebus kentang ye. Rebus dengan garam sekali..Terpulang nak buang kulit dulu baru rebus atau rebus dulu baru buang kulit. Kemudian grill kan atas pan tu skali ngan ikan tu..tabur mixherb sikit. Sampai kekuningan angkat. Siap kentang.

Buat coleslow senang je, potong daun kubis halus2, masukkan garam, mayonaise, pepper dengan perah lemon sikit. Gaul-gaul dah siap kan. Masukkan olive oil sikit. Aku suka olive oil. 

Capsicum aku sauteed je ngan olive oil.

Dah settle menu aku untuk hari ni.

Oh, ada lagi. Sebab aku rasa macam tak cukup je ikan tu, aku rebus spageti dan buat kuah spageti skali. Sekejap je siap. Tak lama man apon ko..hehehe menu penyelamat.


Untuk kuah carbonara, aku:

1. panaskan olive oil, sautee kan bawang putih dan cili padi (tumbuk dalam 5 6 bijik ikut tahap kepedasan korang). 
2. Pahtu masuk dada ayam cincang. Kelentang keletung kejap. 
3. Masukkan mushroom cream (aku memang sentiasa ada stok benda ni) dan tambah air sikit.
4. Sedia untuk di angkat. 
5. Masa nak hidang tabur cheese (aku takdak cheese so biar dia bolen ja). Capsicum bagai boleh masukkan, tapi ni menu nak cepat. So apa pon tadak. 

Spageti tu pulak lepas rebus panas2 tu angkat masukkan dalam periuk. Pecah telur sebijik, gaul2 dengan spegeti tadi. Bila spegeti panas2 tellur tu akan masak dengan sendirinya. Lepas tu tuang la sos carbonara tadi.

Sekian....kena plak dengan air jagung bear buat. Memang terbaik lah breaking fast kitorang semalam. Aku tak boleh kalau bear yang buat air. Mesti perut aku kembung ngan air. Dia memang pandai buat air. Macam minum kat kedai. Yeay....happy stomach.

Ok lah, nak ca cin cau dulu. Nak balik Berperang kat dapur...

Bye...kipidap don gibap.... :)

Ramadhan 3 ~ Roti Jala (Koyak) cicah Kari Kambing Awesome

Owesome la sangat kan.

Tapi Bear kata kari kambing tu sedap sangat..aku konpius dia puji ke kecam??? wutever..asalkan kat tekak den sedap dan boleh bertambah-tambah makan. Sudah cukup.

Iftar hari ke 3 aku dah mula kepingin macam-macam. Nak roti jala lah, nak kari kambing lah, kari kaki ayam lah..memacam. Dalam peti ais ada kambing yang dah dipotong kiub-kiub. Beli kat Sri Ternak sepeket tu dalam 2kilo RM17. Kalau kat Darussalam Presint 9 tu RM20 kalau tak salah aku. Aku pon dengan tak berpikir panjang, gi rebus sepeket terus dalam pressure cooker. Sebab pressure cooker tu besar, nampak macam sikit je lah kambing tu. Bila makan tak habis-habis baru pasan yang sebenarnya banyak weh. Adoi, tapi boleh 3 kali makan. Okaylah kan. Kira puas la aku laki bini mengembek..complete berbuka, moreh dan sahur sekali.

Kalau ada pressure cooker sejam je dah lembut kambing tu, takyah tunggu lama-lama. Tapi kalau takde pressure cooker, aku rasa boleh merebus dalam rice cooker. Lagi cepat lembut dari rebus atas dapur. Okaylah aku bagi resipi style aku yer. Masih Azfa style as usual.


Bahan-Bahan:

  • 2 kg daging kambing bersama tulang
  • 4 biji kentang, kupas kulit dan potong dadu besar
  • 1 cawan santan
  • air asam jawa
  • Sedikit gula melaka
  • Garam secukup rasa 
  • 1 senduk minyak, untuk menumis
 
                Bahan untuk dibancuh dengan air:
  • 2peket rempah kari daging (aku guna sepeket baba's dan sepeket mak siti) *memang 2 peket sebab aku tak suka pakai banyak santan
  • sepeket rempah kari ikan
  • 3 sudu besar cili boh/cili giling
 
                Bahan untuk dikisar:
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 5-6 ulas bawang putih
  • 2 inci halia *klu ada lengkuas dan kerisik boleh taruk sekali
 
                Bahan untuk rempah tumis:
  • kayu manis
  • buah pelaga
  • bunga lawang
  • cengkih *ikut suka, aku taruk sikit je sebab bear tak suka 


Cara Penyediaan:
  1. Basuh daging kambing bersama sedikit tepung gandum sehingga bersih dan toskan.
  2. Masukkan air anggaran separuh tenggelam daging. Rebus sehingga lembut.
  3. Panaskan minyak, tumis bahan rempah tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan kisar.
  4. Masukkan rempah yang telah dibancuh air dan tumis sehingga pecah minyak. Kacau dengan kerap supaya bahagian bawah tidak hangus. Tambahkan sedikit air jika terlalu kering semasa menumis.
  5. Masukkan daging kambing yang telah direbus. Masak seketika hingga rempah meresap ke dalam daging.
  6. Kemudian masukkan air rebusan daging, asam jawa dan kentang. Masak sehingga mendidih dan sedikit kering.
  7. Masukkan santan, gula melaka dan garam secukup rasa.



Untuk menjala pulak, bahan-bahan dia mudah ja....takyah la tulis proper2 ye. Hehehehehe...Korang campur je semua bahan pahtu blender dan mulalah menjala dengan jayanya, tangan aku memang xde seni langsung, so jala aku carik-carik aka koyak. tapi no worries, sebab rasanya still sedap...lalalalalla...jangan kecam aku di atas rupa yang sebegitu buruk...lalalala...

Untuk roti jala korang blend semua bahan2 dibawah dan mulalah menjala:
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 cawan air (cawan yang ketiga taruk santan separuh)
  • 1 biji telur
  • 2 sudu minyak masak
  • garam secukup rasa

Dan tetibe bear aku balik bawak plak satey kambing 20cucuk. Pergh kira mengembek je la aku n bear...so tetiba bila berbuka tu makan satey ngan minum air, pahtu bear makan nasi goreng bodo belen nasi sahur tu ngan kari kambing. Moreh baru bedal roti jala. Macam mana tak sihat dua beranak ni. Adoi la pening....




Dah-dah...sambung buat koje...untuk menu hari keempat iftar karang-karang aku update yer . Nak sambung bekerje keras siapkan keje bertimbun tapi malas nak buat ni. lalalala....



Ramadhan 2 ~ simple Nasi Goreng Seafood

Panas lit lit hari kedua Ramadhan ni, tekak pon haus dan perut berkeriuk keriuk. Tengahari pon dah low battery. Cepat betul bateri habis hari ke 2 ni. Aduh.. Kepala lak buntu nak masak apa. Baru hari ke 2 kakpa oi...

Tadi sahur masak nasi takdelah banyak, tapi terlebih-lebih nasi. Selalu masak dua pot habis je. Entah kenapa, sahur tadi kami laki bini tak lalu makan pulak. Padahal aku masak udang goreng lagi. Laki aku memang hantu udang, tapi sahur ni dia badmood lak. Nantoks le tu.

Balik-balik tengok periuk, nasi banyaknye lahai, and ada sotong dan udang. Otak ligat nak buat nasi goreng seafood. Teringin lak nak makan nasi goreng. Jadinya, menu aku hari ni, nasi goreng seafood cincai Azfa style..chewah, memang semua benda yang aku masak kan, style aku. Hahahaha...

Nasi Goreng Seafood tak yah resepi la kan??? Takpa lah, aku bagi juga...resipi agak-agak jer, tak tepat sangat...bagitau sepsiap in case korang buat tak jadi mcm aku..hahahaha





Bahan-bahan:
  • 2-3 mangkuk nasi putih
  • 1 biji bawang merah - saiz besar (ditumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 5-6 ekor udang (sederhana besar)
  • 4-5 ekor sotong (dipotong bulat)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2-3 biji cili padi (jika mahu pedas)
  • Sedikit minyak masak
  • Garam dan secukup rasa


Cara-cara:
  1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang yang ditumbuk sehingga naik bau.
  2. Masukkan cili padi yang diketuk/hiris. Kacau rata.
  3. Kemudian masukkan sos tiram dan kacau lagi.
  4. Selepas itu masukkan sotong dan udang. Biarkan masak seketika.
  5. Tambahkan garam, dan serbuk perasa secukupnya.
  6. Akhir sekali, masukkan nasi dan gaul sekata. Boleh padamkan api.
  7. Hiaskan ikut suka (aku hias dengan hirisan telur rebus dan lobak masin goreng)
Wah hebat tak aku boleh tulis menu macam ni...sebenarnya main agak-agak je menu ni. Good luck memasak ye semua. Harap-harap dengan menu ringkas dari blog ni, dapat bagi idea nak berbuka apa untuk hari ni. Pening kan hari-hari kena pikir menu??? hehehehhee

Selamat berbuka puasa semua!!!! Salam Ramadhan...

Friday, June 19, 2015

Ramadhan 1 ~ Chicken Chop Ala Azfa

Bila Kakpa Masuk Dapur ~IFTAR Ramadhan 1

Pertama sekali selamat menyambut Ramadhan Kareem, semoga Ramadhan tahun ni lebih membawa erti kepada semua. Kalau cerita pasal Ramadhan ofkos lah, akan keluar macam2 resipi. Entahla kenapa, padahal hari-hari lain pon boleh je masak-masak macam ni kan. Jangan sampai kita lari jauh dari niat Ramadhan itu sendiri. Jangan sampai membazir ye. Pesanan untuk diri sendiri sahaja.

Iftar hari ni buat makanan simple simple saja. Balik dari office pon dah pukul 6.30, sampai rumah dekat pukul 6.45, so sediakan makan ala-ala asal kenyang perut. Fikir punya fikir Ai buat keputusan masak Chicken Chop dengan wedges je untuk iftar hari pertama. No nasi for today.


Nampak tu sos dia melimpah-limpah...sebabnya terlebih buat sos. Ayam ada 4 ketul ja, tapi buat sos separuh periuk. Aku bab masak memang suka terlebih-lebih tau. Mencik tak pandai nak bajet. Nampak macam sedap kan?? tapi sebenarnya..memang sedap pon..kuang-kuang-kuang..masuk bakul angkat sendiri. Tapi bear kata sedap, kira okaylah tu. Ai masak bukan nak buka kedai. Nak tambat Si Bear je..kalau bear kata tertambat, ai suka la #lompatbintang100kali

Nak resipi??? Ai bagi je lah kot-kot ada yang nak try style Azfa ni.

Ayam Chop

1-Ayam di ambil bahagian isi, tumbuk-tumbuk sikit guna alu lesung. Kalau macam saya, saya dah 
beli sepsiap ayam untuk chicken chop. RM12 ada 4ketul ~beli kat Sri Ternak, Pasar Borong 
Selangor.



2-Pecah telur sebijik/dua, letak mix herb, garam dan lada sulah/blackpepper. Masukkan ayam tadi ke  dalam telur tu.

3-Kat pinggan lain sediakan tepung beras satu pinggan, *dan serbuk roti satu pinggan (kalau nak)

4-Time nak goreng ~amik ayam, balik balikkan ayam kat tepung. Pahtu goreng deep fry, jangan kuat sangat api, nanti tak masak kat dalam. Bear tak suka serbuk roti so saya tak pakai serbuk roti tu.

Blackpepper Mushroom Sauce

1-Panaskan kuali, cairkan butter sikit, masukkan kicap dengan sos tiram (jangan banyak-banyak, dalam dua sudu besar each je).

2-Masukkan lada hitam serbuk/yang biji tapi di tumbuk-tumbuk, kiub ayam/daging seketul, gula merah dan garam sedikit.

3-Masukkan mushroom cream (campbell) agak2 sendiri. (Kalau taknak masukkan pon takpe, gantikan dengan tepung jagung) dan kacau sampai tak berketul dan pekat ikut korang punya suka daa...

Dah siap...
(ada orang beli sepsiap brown sauce tu-lagi okay kalau taruk tu-sebab ai xde so ai tak taruk. Kalau ada brown sauce tak payah dah nak taruk gula merah dan tepung jagung/mushroom cream)

Juga boleh tambahkan hirisan2 mushroom/cendawan dalam sauce ni.

Wedges

1-Basuh bersih-bersih kentang, jangan buang kulit so basuh kulit dia bersih2 ye...pasir pasirun kat kulit tu genyeh sket.

2-Potong wedges, rendam dalam air garam.

3-Gaul-gaulkan dengan tepung beras/gandum tadi. Goreng.

Siap....

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Senang je kan resipi aku???aku memang suka benda2 senang je...lalalalala....
selamat mencuba dan selamat berpuasa




Friday, June 12, 2015

Mode Dating Dating ~#KisahAzfa&Bear


Gambar yang mule2 tu, buah hati saya, itulah encik Bear yang ku puja-puja. Budak bear yang nakal kadang-kadang. Letih nak layan karenah dia. Tapi kadang-kadang sweet sangat. Budak bear yang weekdays dia memang sangat sibut. Rarely seen him more than 3hrs perday kalau hari weekdays sampai Sabtu. Busy memanjang. Nak buat macam na, ketua keluarga lah katakan. Comel kan dak Bear saya. Nilah buah hati pengarang jantung saya. Kalau cerita pasal dia memang nak kuar love banyak2....suwiitttt kan...suwitt tahap potong kaki....

Tapi sebab dia busy on weekdays, weekend memang hari bersama saya. Saya tak bagi dia kuar dengan kawan2 yakni berTT sekalipon kalau tanpa saya....dan larangan penggunaan telefon bimbit berkuatkuasa serta merta pada hari Ahad. Hari Ahad hari dating kami berdua...Kejam kan saya...kikiki...Terpaksa sebab saya amat rindukan dia. Hari Ahad je lah saya dapat dengan dia 24jam. Start Senin dia mmang akan jarang2 saya jumpa. Hari Ahad jelah saya dapat gedik-gedik ngan dia, dan dia cuba penuhi apa yang saya nak... Bukan niat nak mengongkong dan buat drama, terpaksa jadi pentingkan diri untuk satu hari. sebab kadang-kadang rasa kesunyian dan rasa terpinggir. Dahla takde anak kan. Sorang-sorang je kat rumah. Layan perasaan.


Ahad lepas saya ajak dia penuhi keteringinan saya terhadap Nandos..Kawan-kawan saya tak minat ayam Nandos, so terpaksa la ajak bear. Dia lak tak kisah. So kami makan Nandos je untuk minum petang merangkap dinner ni. Puas ati saya, sampai tak habis. Tamak nye, set sekor ayam kami amik. Nasib baik tak amik nasi. Set mcm ni hanya RM53++ ada ayam sekor, 2 side dish regular/1 side dish large dan 2 ice lemon tea/soft drink yang boleh di refill. Puas ati beb. Aku puas hati.


Sekian je lah cerita mengada aku...taktau apa motif aku cerita ni..kikikiki...

Layan je la kan cerita suami isteri comel nih.... :)
 
Bye!! Assalamualaikum semua...

Thursday, June 11, 2015

Horas Medan Part Three #TripHajiBaharudinsKeMedan

Day Three ~ 23 Mei 2015 ~
Berastagi - Medan (shopping time)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Hari ni kita baca cerita Hari Ketiga saya di bumi Medan ye. Oyeay, dah hari ketiga dah, sekejap je rasa kat sini. Cepat betul masa berlalu.

Hari ketiga ni usai breakfast dan ambil2 gambar sket, kami lepak kat lobi hotel untuk urusan check out. Rasanya dalam pukul 8pagi dah ready dah memasing kat lobi hotel. Layan gambar je lah ek. Tak ada idea nak menaip. Hehehehe...Ni semua gambar2 kat green garden sementara tunggu pak supir bangun tidur. Terlajak agaknya. kikiki...masa ni awal lagi baru kul 7pagi...lepak2 makan2 bagai, kul 8.30 pagi ada kot.


Destinasi pertama kami adalah pasar buah Berastagi. Berastagi ni agak sejuk lah. Tapi rasa saya sejuk lagi Cameron Highland. Ataupon sama tapi saya yang tak sejuk mana. Mungkinlah. Kulit biawak kot. Hahaha, pasar buah terbahagi kepada dua bahagian, bahagian dalam pasar, ada jualan buah-buahan dan sayur-sayur segar. Bahagian luar pasar, ada gerai2 jualan cenderamata dan juga kain-kain baju. Harga kat sini boleh tahan murah jugak. Harga mula-mula bagi pon dah kategori murah dah. Bila tawar lagilah murah. Pak Putra pesan, kalau beli buah pastikan sekilo tidak melebihi 20000rupiah. So dengan guideline sebegitu kami pon mula kan pencarian buah-buahan. Ada yang tawarkan tinggi, tapi alhamdulillah jumpa satu kedai ni dia tawarkan buah-buahan bawah 20000rupiah sekilo. Kat sini, adik ipar aku borong 5kilo buah salak, kegemaran katanya. Aku nak je borong avocado dan harumanis, tapi memandangkan aku ni nak kena balik ke KL lg dari Penang. Malas lak aku nak ngangkut bebanyak.




Selain jual-jual, boleh je kalau nak cuba naik kuda dan bendi (kereta kuda). Kami tak cuba pon, entahla kenapa, kami ni semua nak cepat ja...ensem kan kuda ni, owner kuda ni beria-ia suh kami naik kuda ni. Tapi macam biasa, aku bab-bab penganiayaan binatang, tak sanggup aku tgk kuda ni sakit pinggang dengan berat aku. Hahahaha, kalau budak2 nak naik, okay aku syorkan. :)

 

Lepas je selesai shopping mata kat Pasar Buah, kami terus bergerak ke Kota Medan. Tak sabar rasanya nak ke Medan. Nak ke Pajak Ikan dll. Aku bagitau adik aku ada SOGO kat Medan, dorang tak percaya. Kata aku tipu. Tapi hakikatnya, memang betul ada SOGO kat Medan. Dan lagi besar dari kat Malaysia ye. Tak tipu punya....

Perjalanan dari Berastagi ke Medan dalam 4jam jugak. Dengan macet dan sebagainya, tapi best view dan cuaca ke Medan ni. Mungkin Berastagi ni kawasan sejuk, so view dia pon sejuk mata memandang. Aku ada mintak supir bawak kami gi tempat makan durian tu. Tapi mungkin takde dalam itenerari so dia macam buat-buat lupa. Ke tempat durian tu tutup. Wallahualam.

Sampai je kat Medan dah pon pukul 12.30tghari. Lupa nak bagitahu, di Indonesia kita akan muda sejam ye. Hehehe, sebab masa kat sana lewat sejam dari kita. Bandar Medan ni amat besar. Rasa lagi besar dari Kuala Lumpur kot. Memang besar. Sebab perut pon dah lapar, jadinya Pak Putra bawa kami ke rumah makan Simpang Empat. Ramai betul pengunjung kedai makan ni. Nampak pon macam kedai ada-ada jugak. Alhamdulillah semua kedai yang Pak Putra bawak semuanya bersih2. Biarlah kedai biasa tapi kebersihan tu harus. Kami makan ayam pop kat sini..sedap ko..ayam goreng berempah panas2....pop pop pop kecur liur...hahahhaha


Lepas makan kami singgah di satu kedai menjual telekung dan kain-kain pasang. Tak murah mana kat kedai ni. Tapi sebab kat sini tempat pertama, ada jugak kami membeli kain sembahyang dan kain batik kat sini. Better beli kat Pajak Ikan lebih berbaloi. Cuma elakkan komunikasi atau eye contact/body contact ngan peniaga-peniaga yang approach sepanjang kita bershopping. Mak Bedah lembut, siap cakap sorry bagai. Cepat-cepat aku tarik mak aku jauh dari dorang. Kang tak pasal dorang paksa2 mak aku. Ermm... APTB betullah...nak marah kesian, tu punca pendapatan dorang. Nak beli kesian lak akt aku, poket kena rampok...hahahahaha

Lepas tu kami ke SOGO, ingat mula-mula nak cari seluar, tapi kat sini kedai branded2 harga nya pon lebih kurang je dengan kat Malaysia. Baik aku shopping kat Malaysia. Kalau jenis suka shopping boleh la singgah sini, tapi kami ni, singgah sebab nak cari surau je. Surau kat SOGO ni di bahagian luar pasaraya, kat area parking. So nak cari surau, cari parking dulu. Landmark pintu kuar ke surau adalah, kedai jual pakaian sukan mcm AL-Ikhsan dan hush puppies sebelahnya. Lepas lepak2 kat starbuck kami amik keputusan kuar dari SOGO, sebab dak Adam pon dah reckless nak nangis ja. Mak dia pon dah hampir2 tukar jadi hijau. Better kuar.

Lepas tu kami di bawa melawat Istana Maimoon. Rupa2nya Istana ni dalam bandar Medan ja. Puas aku tunggu bilalah nak singgah istana Maimoon. Sbb kalau takde dalam iteneri memang aku amuk Hang Jebat kat Pak Putra tu. kikiki....Istana ni besar tapi kami hanya dibenarkan melawat sebahgaian kecil istana ja. Di bahagian hadapan istana sahaja. Kalau nak sewa baju ala-ala sultan sultanah Deli, boleh jugak sewa dengan hanya 10000rupiah sahaja sepasang. Time kami pergi Medan ni time cuti sekolah di beberapa negeri di Indonesia, so ramai plak pelancong lain selain kami. Jadi malas nak sewa2 baju bagai. Adam pon asyik nak berlari ja sbb bosan kan...



Next destination adalah Masjid Raya. Ambil-ambil gamba je, tak masuk dalam pon sebab time tu bau lepas azan, so ramai yang berpusu-pusu untuk berjemaah. Kami dah solat kat SOGO tadi. So, tak de lah nak masuk dalam. Masjid ni tak besar mana, tapi jemaahnye ramai.



Masa yang ditunggu-tunggu, kami nak pi Pajak Ikan weh....ooyeay....saat ditunggu-tunggu. Kat sini memang banyak gila orang jual kain sembahyang dan kain-kain baju. Langsir, cadar pon banyak. Kualiti??? Wallahualam. Kain sembahyang kat sini murah berbanding kedai yang mula2 pak Putra bawak. So, rasanya skip je kedai yang suir selalu bawak tu. Situ mahal. Cumanya best sebab takde orang kacau. Kat pajak ikan ni peniaga-peniaga dok ikut kita. Siap suh kita masuk lorong ni lorong tu. Kakak aku memang dah naik angin time tu. Dengan dukung anak lagi. Serabut la....

Kami shopping banyak jugak. Best gila shopping sampai kedai tutup. yeay... Jom check in hotel. Kat Medan kami book hotel sendiri. Kami book hotel Soechi Novotel. Hotel ni alhamdulillah, selesa bangat. Selesa amat. Sebab dah tertempah 4 bilik, so satu bilik kami bagi kat Pak Putra. Terpulanglah dia nak bawak mbak dia ke tidak. hehehehe...

Lepas check in dan mandi bersihkan diri. Kul 7petang kami dah ada kat bawah lobi. Malam ni Adam dan baba nya tak ikut. So kami geng2 anak dara ja lah termasuk Raeesa. Kikiki..anak dara lah sangat. Kami di bawa ke satu kedai makan ni, tapi lauknya macam dah nak habis. Jadinya Pak Putra bawak kami ke Rumah Makan Simpang Empat tadi...lauk tak sebanyak lauk tengahari lah. Tapi masih lagi menyelerakan. Makan kat Medan memang tak menghampakan. Alhamdulillah...

Lepas makan Pak Putra bawa kami ronda-ronda Medan, ronda dari atas van ja..seluruh pelusuk Medan dia bawak. Dari masjid tertua, kedai makan tertua, bandar lama medan, sambil cerita pasal sejarah kat Medan ni. Best.


Kul 10malam kami sampai ke bilik untuk berehat-rehat. Alhamdulillah...aku tidur dengan lenanya.Esok dah nak balik Malaysia. Macam sekejap je masa berlalu kat sini.

Nak tengok entri Hari Kedua kami boleh la ke
Horas Medan Part Two #TripHajiBaharudinsKeMedan 

Sekian Terima Kasih.



Friday, June 5, 2015

Horas Medan Part Two #TripHajiBaharudinsKeMedan

Day Two ~ 22 Mei 2015 ~
Parapat - Pulau Samosir (Kampung Tomok) - Sipiso piso - Berastagi

Assalamualaikum kawan-kawan
Hari kedua di Bumi Indonesia...

Hari ni sarapan seawal 7pagi, makan ada pilihan antara mihun goreng atau nasi goreng. Kami semua amik nasi goreng (teringat nasi goreng di Jogja yang memang sedap) cuma kakak je yang amik bihun goreng dan adik amik set roti bakar. Dan yang terpenting chicken porridge untuk boss kecik si Adam Qalish.Dia bukan kesahkan makanan pon, asyik betul ketuk meja dengan sudu garpu nya tu. ermmm...Makanan boleh tahan sedap, alhamdulillah kenyang kami pagi tu.




Lepas breakfast kami check out dan teruskan perjalanan ke Pulau Samosir. Kami menaiki boat dari resort, alang-alang hanya nak ke Perkampungan Tomok jer. 



Pak Putra yang guide kami kat Perkampungan Tomok ni. Dia cerita dari A sampai Z, tanya je apa pon. Tak payah susah2 hire tourguide kan. Kat Perkampungan ni ada peniaga berjualan sepanjang jalan ke Muzium (rumah orang Batak), kubur raja Batak dan juga contoh2 rumah batak. Kalau amik package dengan Pak Jack ni takyah banyak pikir. Sekali bayar, kita dah takyah kuar duit lagi kecuali untuk shopping personal la. Semua dah include dalam package. Nanti saya cerita pasal package dan contact num.


 

Kalau korang amati di setiap rumah orang batak ada lambang berbentuk macam tempurung kelapa ni ~maksudnya penghuni rumah tu adalah perempuan yang subur~ lambang berbentuk payudara ni, memang ada kat pintu rumah orang batak. Menurut mereka, orang-orang lelaki kaum Batak, akan mencari perempuan2 yang berbntuk badan gempal dan memiliki payudara yang besar, supaya anak2 yang bakal lahir nanti memperolehi susu ibu yang cukup dan tidak kelaparan. Dan dinamakan kampung ni Tomok sempena nama raja mereka yang berbadan gempal. Tomok tu maksudnya gemok/sasa dalam bahasa batak. selambe je kakak jual2 souvenir tu panggil aku kakak tomok..eee geram walaupon itu hakikatnya...huhuhu dan cicak pulak adalah binatang sacred diorang, binatang dewa dewi la macam r=tu..binatang suci...kononnya mereka mahu semua golongan Batak menjadi seperti cicak. Boleh hidup walau di manapon berada. Survival la...kiranya... :)


Keluar dari pulau samosir, kami meneruskan perjalanan ke Berastagi. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 4 ke 5 jam lagi. Ikut jalan kampung. Bukan hiway tau. Jalan kecik je, kiri kanan rumah orang2 Batak. Banyak kaum rupanya..Batak pon ada banyak jenis. Dan sepanjang perjalanan kami ada berhenti di beberapa tempat.

Pertamanya, kami berhenti di kedai makan Murni menikmati juadah luncheon, kat Medan ni specialty dia memang ikan Talapia atau orang tempatan memanggilnya ikan Nila. Ikan Nila ni hasil dari Danau Toba sendiri. Kalau ke sini nanti korang akan perasan ada sangkar ikan dalam danau. Langsung tak hanyir. Memang sedap. Tengahari ni kami makan ikan Nila masak ungkep (macam masak lemak pekat pahtu dia siram atas ikan nila yang di goreng), sedap weh..bertambah2 makan. Tak larat burp dah sepanjang perjalanan tu. Hehehehhe....



Keduanya, kami berhenti di Siantar Bar and Hotel menikmati teh halia. Teh halia ni set dengan pisang goreng panas2. Piasang goreng sedap, tapi teh halia ni pada aku bluwekk hahahhaa...macam ko makan sup tapi tambah gula..memang tak sedap langsung lah. Harga nya 20000rupiah perset. Nasib tak amik banyak set. Kongsi2...tapi sepupu saya cakap sedap gila. ha...ikut tekak masing2 tapi kami satu family memnag takleh telan air tu. Last2 oder tambahan air coke wat hilangkan rasa pelik kat tekak tu.



Tempat ketiga adalah, Air terjun Sipiso-piso, piso dalam bahasa Batak maksudnya pisau. Memang macam pisau pon, turun mencurah macam tu. Tinggi gila dia terjun. Kalau ada banyak masa bolehlah jalan sampai ke bawah, tapi kami tengok dari atas je lah. Tak larat plus hujan mencurah-curah time tu. Tak dapek nak nolong. Padahal malas. Kat sini kami tumpang solat di musolla kat satu kedai makan ni. Sesambil tu yang tak solat stay kat atas menikmati megi goreng dan megi pop...yeay...panas sedapnnya makan hujan2 macam ni. Orang kata kat sini sejuk, tapi aku tak rasa sangat sejuknya. Biasalah kulit biawak. Kuikuikui...



Perjalanan diteruskan ke Berastagi, sepanjang melalui kawasan perkampungan kami lihat tempat ni memang sangat subur. Rumah diorg kecik je, tapi kebun tanaman dorang besar dan bersih serta tersusun. Waa, kobis jagung tomato..macam2 lah tanaman segar2 kat sini. Geram je rasa. Akhirnya hampir2 maghrib juga kami sampai kat Berastagi.

 Gambar kat atas ni semua gambar dalam van, dan yang besar anak gajah tu la van kami. Hahahaha, naik 6org je pon. Selesa badak. Tapi dah nama pon van memang bergegar2 la kami dalam tu dengan jalan yang tak sekata lagi. Melambung-lambung kami. Mengisis masa lapang dalam van dengan tidur, menyanyi, kacau anak buah, tidur lagi, tengok pemandangan, tanya soklan banyak2 kat driver...dan berulang-ulang benda yang sama sampailah sampai ke destinasi yang dituju...

Di Berastagi kami menginap di Green Garden Hotel, takde orang lain pon kat hotel ni. Kami jer. Hotelnya besar sangat, ada kolam renang betul2 di hadapan bilik. Geram je rasa. Nasib baik tak bawak baju mandi. Kalau tak malam tu memang dah terjun dah. Bilik okay, selesa sangat. Bilik air pon boleh tahan bersih.



Dinner kami kat hotel tu jugak. Malam ni lain sikit cara masakannya. More to Chinese style. At least lainla sikit masakan. Asyik masakan padang je. Tekak pon macam melugai jugak. Huhuhu...


Lepas makan tak kemana-mana, lepak je kat bilik. Tidur dengan lenanya, sebab esok nak jalan jauh lagi. Hoorey.....esok kita ke medan....