Tuesday, October 18, 2016

Part Two ~Trip anak gadis Haji Baharudin ke Korea (JEJU TRIP)

Assalamualaikum

Pepagi bangun tengok view kat luar tingkap hotel adalah sangat mengujakan!!! Our second day here in Jeju Island, the Honeymoon Island. One of the 7 Wonders of Nature. Kemanakah kekanak gegadis Haji Baharudin hari ini???? Lets check it out guys!!!

UDO ISLAND

Udo Island (우도) ni adalah sebuah pulau kecil kira-kira 15minit perjalanan by ferry yang berlepas dari Seongsan Harbour... Harbour ni dekat je dengan hotel penginapan kami. Sangat-sangat dekat.

Kami bangun seawal 6pagi untuk bersiap. Mandi make up bersiap bagai, dalam pukul 7pagi kami bertolak ke Seongsan Harbour ke Udo Island. Tak sabar rasanya sebab kat UDO ISLAND tempat berlakon drama-drama korea. One of the drama adalah Jang Nara~Fated to Love You. Cerita kesukaan aku juga. Kampung Jang Nara dalam drama tu adalah UDO ISLAND.

Tiket ferry return ke UDO ISLAND adalah berharga 3900won. Parking kat Seongsan Harbour / bawak kereta sekali naik ferry, its your choice.


Itulah rumah igloo tempat beli tiket ferry. Kat sini dia suh isi satu form tulis clarification je. Siap isi terus naik ferry. Kat atas ferry masya Allah angin sangat-sangat kuat. Telefon kena pegang kuat-kuat. Kalau tak terbanglah telefon iolss. Cuaca cantik. Panas tapi angin kuat. Alhamdulillah cuaca hari kedua masih bekerjasama sepenuhnya.


Selepas 15minit kami pon sampai di Cheonjin Port (천진항). Kami pilih untuk naik Tour Bus je dekat sini, sebab malas nak bawak kereta. Naik tour bus dengan harga 5000won sehari. Naik je mana-mana bas cuma jangan hilangkan tiket. Udo Island ni kecil je. Kalau nak sewa basikal atau skuter pon boleh. Sebab kami pergi awal-awal pagi jadinya takdelah ramai sangat orang. Kami pon malas nak pikir pikir so amik bas je lah. Dapatlah Raeesa naik bas.

Udo (lembu) dapat nama sebab bentuk pulau ni macam lembu. Ye ke?? Tak usahlah pertikaikan. Hehe. Best kat pulau ni. Sempoi aje. Walaupon agak panas. Dan kami dah pon start sunburn di hari kedua. Enjoy is enjoy. Bas akan berhenti di 5 tourist spot. Tapi kami hanya berhenti di 4 spots. One of the reason, because spot ke4 dan spot ke5 adalah pantai. So sama je lah kot. Matahari atas kepala, perut dah lapar. A bit grumpy to be kat spot yang ke4. Kekekeke....


inilah tour bus yang berkenaan. sempoi je bas ni, macam bas tambang. asalkan semua spot dia berhenti dan without fail pick up kami. Erm, what to do, kat Jeju ni kami rasa macam orang aneh. Sebab tak ramai tourist bertudung macam kami. Tapi pergi mana pon Raeesa tetap jadi perhatian sepanjang kat Jeju ni. Diorang cakap Raeesa comel dan cantik. Dia memang comel pon. Macam lalan kan?? Kan kan kan??? :)

first stop adalah kat Udobong Peak View. Magnificent sangat weh. Terlampau cantik pada aku. The weather, the view, the windblow memang ngam lah dengan mood aku. First thing in the morning, mood tengah elok lagi.



Happy nya dorang ni. Aku??? Gloomy...hahahha...tak ceria langsung. Abisnya pakai hitam je all the time. Hahahah konon nak nampak kurus kan?? Hamikkk...gloomy scaryyyy....


View kat sini tip top first class lah. Memang cantekkkk...kat sini ada laluan untuk naik ke rumah api atas tu. dan ada juga laluan turun ke pantai. As usual the choice is yours. Our choice???? Lepak-lepak makan eskrem lagi bagus...Makan dan makan dan makan dan makan. Okbai. Eskrem peanut kat sini memang terbaik. 5000won setiap satu. mahalnya lahai. Tapi sedap sangat. Tak cukup satu sorang.


Selepas makan eskrem berposing pulak kat meja eskrem, dan jalan-jalan sikit sebelum naik bas semula untuk ke pitstop kedua.


Stop kedua adalah, aku tak tahu apa nama tempat ni. Tapi kat pintu gerbang penuh dengan siput. Jalan lagi ke hujung leh sampai rumah api yang kita nampak dari atas bot tadi. Hati-hati laluan ke rumah api agak licin. Matahari atas kepala. Jadinya amik gambo pon mata ala-ala korean.




Batu tu memang disusun sebegitu atau naturally sebegitu, saya tak pasti. Tapi kononnya kalau susun batu sebegitu dapat merubah nasib seseorang. Ni tempat keramat la kiranya.


Maskot running man. Padahal sebenarnya dah letih nak berjalan, sebab dari pintu gerbang tu, jauh sangat berjalan sampai ke hujung. Sebab tak tahu apa yang bakal kami jumpa di penghujung jalan tu, jadinya perjalanan rasa agak jauh. Ada jumpa motel/resthouse, horse ranch yang takde horse, ahjumma kutip dan jemur kelp, lepas tu baru nampak lighthouse. 



Lighthouse nun di hujung, tak jauh pon lagi. Tapi apa-apa pon posing dulu.


Ok, get ready boarding on bus. Sebab nak singgah tourist spot yang ke 3 pulak. tourist spot seterusnya adalah UDO MUSEUM. Rasanya tak singgah pon takpe. Bukan ada apa pon. No, what i mean is, there is an exhibition about outer space rocks, earth rocks, different type of alien rocks, but all the description is in Korea. Tak paham hape benda pon. Tapi dapat tengok batu Superman jer kat sini. Ruby, diamond dan sebagainya pon ada. Kami tak amik gambar pon kat dalam ni. Nothing attractive as for me.




Seobin Baeksa Beach adalah our last stop before we headed terus ke jeju island mainland. Takde apa pon kat sini, cumanya pantainya sangat cantikkk...perasan tak kat jeju pantainya berbatu hitam??? sebabnya pulau jeju terhasil dari letusan gunung berapi. Batu-batu lava ni, sebab tu warnanya hitam.


Kami tak buat apa pun kat pantai ni. Posing-posing amik gambo saja. Kakak ngan adik nak jalan-jalan tepi pantai. Tapi aku kena jaga Raeesa, so malas nak turun. Tengok, jadikan Raeesa sebagai alasan taknak berpanas tepi pantai. Kikikiki~

Tapi before balik, kami sempat amik gambar kat lighthouse tepi port dulu.


Ceria lagi gambar diorang ni. Sakit pulak hati aku. Cubalah amik gambar aku cantik-cantik. Aishhhh...Okay. Berakhirlah trip ke Udo Land. Atas kapal kami pilih untuk duduk bersila kat tingkat dua. Panas sangat walaupon angin kuat sepoi-sepoi bahasa. 

Sampai saja Jeju mainland, kami terus cari 7eleven/GS25, beli nasi segera and makan dengan lahapnya untuk mengalas perut. Dan bersedia untuk next attraction. Walaupon angin kuat, melekit jugak rasa badan. Habis lap-lap mana yang tercapai dengan wet tissue, buang kesat2 dunia. Perghhh...amende ni Lopa.

Manjanggul Beach
 
Actually Manjanggul Cave ni berdekatan dgn area yg kami pergi on Day 1 tp disebabkan xcukup masa so hari ni baru kami pergi. Cave sepanjang 1km hasil dari laluan lava gunung berapi. Kami jalan dlm 600m-800m then patah balik. Kira total lebih sekilometer jugaklah kami jalan. Letih jgk nak jalan sampai hujung. Setakat tu je daya kami. Kakak aku dengan kena piggyback Raeesa lagi tau. Sebab Raeesa ni penakut. Haha. Admission: 2000won.

Tapi dalam ni sejuk sangat dan nyaman sangat udara dia. Walaupon ianya adalah gua, ianya sangat2 terjaga rapi dan cantik. Kalau nak di ikutkan laluan lava ni sejauh 13 kilometres in total, but only one kilometre is open to visitors. 1km tu pon dah cukup jauh dah pada kami. Dalam ni sangat gelap sebab gua ni adalah kolonial kelawar. Jadinya gambar yang di ambil pon tak cantik. Tak dapat nak amik exact gambar.

 











Tuesday, September 27, 2016

Part One ~Trip anak gadis Haji Baharudin ke Korea (JEJU TRIP)

Assalamualaikum...
Back to track...

Mood nak mengomel dalam blog tu ada. Tapi masa tak ada... dahsat betul. Busy len maciammmm sekarang ni. Dah hampir sebulan dah, balik dari Korea, tapi tak mampu lagi nak update blog ni.

Okaylah, mehla hakak nak cerita. Nak habaq mai ni, ekceli ai baru ja balik dari korea. kali ni ai travel berempat..geng anak-anak gadis haji baharudin. Kami pi jeju island the honeymoon island. yeay...kami bertolak dari klia malaysia pada 28 Ogos 2016 dan touch down balik di KLIA pada 05 September 2016. Wah bestlar pergi bercuti. takyah fikir kerja takyah fikir masalah dan sebagainya.

Travel buddy kali ni : Cik Azma, Ciknin, Cik Raeesa dan opkoslah ai Cik Lopa. Tym travel semua nya cik ko....hehehhehe

okay..jom kita THROWBACK trip anak gadis Haji Baharudin ke Korea.

Hip hip hooreyyyyyy....

We'll start with day one...
Our jeju trip begins now....

Day one 28/08/2016 ~trip anak gadis haji baharudin ke pulau jeju, korea~

Macam biasa kami akan amik flight yg akan sampai ke destinasi seawal pagi. Sebabnya nak save satu hari travel day...maksudnya masa perjalanan. So kalau smpai awal pagi. Kami boleh terus menyengkit pada hari sampai.

Dari klia2 dengan menaiki airasiaX pakcik tony fernandes kul 1 pagi. Pejam celik pejam celik dah touch down bumi korea seawal 8pagi (waktu korea).. kalau kat korea kita akan tua sejam yer. Sebabnya waktu korea awal sejam dari waktu malaysia. Sampai je kat gimhae international airport. Kami terus amik shuttle bus ke domestic airport.

Naik shuttle bus kat Gate 5 International Terminal utk ke Domestic Terminal.


Kalau nak berjalan kaki pon boleh. Dekat je. Kami tak tahu dekat so kami amik shuttle bus. Okay je. Cuma kena ngangkut bag turun naik bas je lah. Time ni kami baru perasan beg kakma sangatla berat. Bukan kandungan beg yg buat berat. Beg tu sendiri dah berat. Bertabahla kakma.



Flight ke jeju pukul 12tghari. So kami ada a few hours before boarding. As usual melepak kat airport adalah perkara biasa bagi traveller.

Sebab perut sangat lapar tym ni. Kami terus cari food utk di makan. Malangnya kat airport domestik xde lotteria atau kedai makan. So nampak dunkin donut. Bantai lah sorang seketul n banana uyu. Raeesa xsuka banana uyu. Mgkin sbb lapar sgt. Aku jd muak jugak dgn banana uyu. Erkkk...i'm prefer a cup of caramel machiatto right now pepagi ni...ntah kenapa klu dtg korea kepoyoan tu dtg menjelma..hahahahha

Lepak2 sampai lah masa boarding. Seperti biasa raeesa mesti sangkut sebab nama panjang sangat. Tulah susahnya buh nama pepanjang kat anak2. Hehehehe..tp dah learn our lesson. Klu nak travel..jangan buh nama bapak. Buh nama diorg je. Ikut apa y tertulis kat passport jer.




Yeay boarding tym. Naik airbusan sebab tiket murah dari airlines lain. And yg bestnya setiap
Org dapat 15kg free luggage. So kami berempat dpt 60kg free luggage. Best oooyeayyyy...yeah travel light....

Wah aku jumpa steward ensem this tym..perghhh real deal. Mmg ensem. Ada iras jo in sung sikit...kdg2 nampak mcm song jong ki...aigoooo mmg ensem...perjalanan xsampai 45minit pon. Sekejap je dah sampai kat jeju.

Okay..our adventure pon bermula.........

Turun je dari flight terus pick up semua luggage. Gi kaunter lotte rent-a-car utk pick up details kereta sewa. Lepas tu gi kaunter egg wifi. Semuanya kat tepi-tepi area gate keluar arrival level. Egg wifi kakma dah booking sepsiap dari malaysia. so just pick up je. Kaunter wifi egg adalah di bahagian hujung sekali belah kanan.

Olleh Egg Wifi - since kami ni drive sendiri kat island ni, amatlah penting untuk menyewa portable wifi cenggini. Boleh juga waze kalau tersesat. Harga RM150 untuk 6hari kami di Jeju. Swipe credit card jugak. No cash.  Pix:aneen182.blogspot.my

Kat kaunter lotte rent-a-car tu dia akan bagi direction ke jeju auto house. Kat mana nak kena naik bas tayo je actually. Dan dia bagi sekeping kertas tulis jeju auto house. Dan dia tunjuk gambar bas yang kita kena naik. Memorise la gambo kat bas tu. Then tunggu je. Bas tu akan bawak ke auto jeju house for free.
ni la bas tayo yang comey lotey. Pix: aneen182.blogspot.my

Then dah sampai tu melulu aku masuk auto jeju house laju2 sebab kena ambik nombor (mcm dekat bank tu)... tggu je lah nombor di panggil. Semua pembayaran di auto house adalah menggunakan kredit card..saya ulangi credit card. Cash x di layan. Semua driver yg ada idp (international driving license) je dibenarkan untuk bawa kereta di jeju.

keadaan di dalam jeju auto house. sangat sistematik sistem menyewa kereta mereka. Pix: aneen182.blogspot.my

Kami booking kia k3 je tapi kereta yang di book mengalami kecelakaan jadinya di gantikan dengan kereta lain. alhamdulillah dapat hyundai sonata dengan harga yang sama.



Ticket return airasiaX kl-pus-kl = rm544 perpax (tix+luggage+makan)
Ticket return airbusan gimhae-jeju-gimhae = rm168 perpax
Lotte rent a car = rm763 (6hari) / 3 = rm254.33 perpax
Wifi egg = rm148 (6hari) / 3 = rm50 perpax
Hotel = rm2228 (9h8m) / 3 = rm742.67 perpax

currency exchange at : RM3.62 untuk 1000krw

Okay sambungan please,

Ni peta Jeju Island. Kami tempah 3 hotel sepanjang kat jeju ni. Sebab nak jimatkan masa perjalanan kalau hanya stay kat jeju city. Jadinya kami amik 3 hotel. Kira hotel ni pitstop sepanjang journey kami di Jeju ni. Kata nak cover satu Jeju Island kan?? hehehehe..selamat membaca dan merasai journey ANAK GADIS HAJI BAHARUDIN kali ini.


Hari pertama dapat je kereta kami bergerak ke Pitstop pertama kami iaitu Seongsan District. Dan sepanjang perjalanan kami akan singgah di tempat-tempat yang kami rasa menarik untuk di lawati. Memang sepanjang masa pegamg peta je lah. Mentelaah peta sambil google2 dan aku melayan si cilik Raeesa kat seat belakang. Zasss layan je lah....Tugas drive kereta kat Jeju diserahkan bulat-bulat suka sama suka kat Cik Azma sebab dia xleh duduk saja nanti dia sakit kepala...Cik Nin as co pilot sebab dia pandai baca peta dan setting GPS. Cik Lopa tak buat apa-apa pon, hanya melayan Cik Raeesa je sebab Cik Raeesa suka Cik Lopa. Adil kan pembahagian tugas kami. Hehehehehe.... 


ni kenderaan kami untuk 7hari di Jeju Island. HYUNDAI SONATA. Pemanduan di sebelah kiri (lefthanded driver) mula-mula kekok tetapi dengan kecekapan dan semangat berkobar sang driver. 7hari berjaya diharungi tanpa ada kecelakaan. Alhamdulillah syukur.


HAMDEOK BEACH


First stop kami adalah Hamdeok Beach. Tujuan utama adalah sebab Cik Nin nak sangat melawat tempat oppa-oppa 2day1night dia. Nak pergi kat cafe tepi pantai tu. Okay kami pergi musim panas. Summer time ~jadinya ramai lah pengunjung2 dari serata Korea yang mengunjungi Jeju Island (mcm kita gi Langkawi la kekdahnya). Weekdays pon ramai je manusia kat tempat-tempat attractions.

1) Panas lit lit tapi angin menderu-deru..best weather ever
2) Gambar kasut kami -grup foto- Raeesa memang satu kepala, layannnnn...
3) Grup foto -we always seem happy in every single foto- nampak tak cafe kat belakang kami. Situlah tempat shooting 2days1night episode yg Han HyoJoo jadi guest.
4) Kat seoul tak dapat makan Bungeoppang ni, kat sini baru dapat rasa...2000krw for 3ekor ikan. marvellous!!
Last makan is tadi pagi, makan seketul je donat. So, perut kami dah menyanyi nyanyi kat sini. Alhamdulillah Raeesa tak meragam pon. Dia pon layan je kami, kami tak makan dia pon tak makan. Kami makan apa pon dia layan ja makan. Takde tolak-tolak taknak makan. Tak buat perangai la. Alhamdulillah. Sangat well behave. Nakal tu biasalah sebab nama pon budak-budak kan.

Masa di Hamdeok ni, kami singgah beli nasi segera kat GS25. Kat Korea, bestfriend kami memang convenience store. As sangat senang, beli nasi segera lepas tu siap-siap panaskan dalam microwave. Satu bekas nasi segera harganya 1200-1500krw. Kat Hamdeok kami beli 4 nasi segera. Makan nasi segera dengan ikan bilis pedas bawa dari Malaysia. Layan. Tak payah kuah-kuah. Kalau dah kebulur dapat nasi saja pon dah bersyukur.


Thanks to google for the nasi pix - setiap hari makan nasi ni tapi tak pernah amik pix pon. Ni nasi segera yang di jual di convenience store di seluruh Korea. Dont worry, takkan mati kebuluran sebab takde nasi. Bawa lauk jer. Raeesa suka nasi ni, dia makan nasi je tanpa lauk and praise "Nasi ni sedap sangat"..Alhamdulillah, well behave child. Gambar kedua Raeesa and mama waiting outside the store, exhausted and hungry at the same time. Pity her.

WEOLJEONGRI BEACH

Our next destination is Weoljeongri Beach. Beach ni alongside jalan besar ja. Just menelusuri jalan besar sampailah nampak pantai ni. Pantai ni tenang je. Rasa-rasanya pantai paling tenang dan nyaman kat Jeju Island kot. Saya suka pantai ni. The most breathtaking and magnificent beach i have ever reached. Tak dikenakan sebarang bayaran untuk ke beach ni. Local bawak keluarga beriadah dan tempat dating couple-couple korea je. Tapi serius aman damai kat sini. Macam nak lepak lelama je kat sini taknak balik. Hilang jetlag buat sementara waktu.





Cubaan buat panorama picture. cantik kan langit. cuaca hari pertama di Jeju sangat-sangat cantik. Langit cerah je. Tapi angin menderu-deru memang nyaman. Hilang peluh meluh semalaman tak mandi dan bersihkan diri. kat pantai ni ada kerusi kerusi sekolah yang berwarna warni ni. Kira signature la kat sini. Kalau ke weoljeongri harus amik gambar kat kerusi-kerusi ni as tanda kita dah sampai weoljeogri. beratur jugak nak amik gambar kat sini pon.



Cantiknya view dan semuanya smooth je kat pantai sini. Jalan raya di kawasan ni kecik je. Kalau parking kereta tepi jalan memang jadi one waylah jalan ni. Hehehehhe bertembung kereta ngam ngam ho je lepas. pergh bertabahlah.

Kami kemudiannya meneruskan perjalanan ke Seongsan District. Sepatutnya ada singgah Manjanggul Cave. Tapi malangnya masing-masing dah penat dan macam nak grumpy. So kami amik keputusan untuk langsung ke hotel. On the way tu, kami berhenti dua kali tepi jalan untuk ambil gambar. Yang pertamanya di coastal road ada kincir angin. Taksub tengok kincir angin. Cik Azma kita suka sangat sebab dia suka kincir angin. Saya pun suka jugak. Angin kuat so kincir angin berputar laju. Di Jeju, 100% punca elektrik adalah dari kincir angin. So memang banyaklah kincir angin sekitar pulau ni. Best, thumbs up. And second time berhenti tepi jalan sebab nak amik gambar berlatar belakangkan SEONGSAN ILCHUBONG. Tapi aku memang dah mengantuk dan letih gila time ni. Aku siap boleh terlelap masa amik gambar Cik Azma dan Cik Nin. Marah betul Cik Nin sebab tak nampak SEONGSAN ILCHUBONG tu.





Gambor Cik Azma melompat kegembiraan dapat berjumpa kincir angin kesukaan. Gambo Cik Nin berlatarbelakangkan Seongsan Ilchubong, nampak je kan??? apsal dia kata xnampak. ermmmm...

HOTEL ILCHUBONG TOURIST

Dan akhirnya kami sampai dengan selamat ke HOTEL ILCHUBONG TOURIST. Hotel basic, bilik besar, semua kelengkapan dan kemudahan ada, yang paling penting parking luas sangat. Seronok parking kat sini. Mana-mana pon boleh parking. Saya bagi 5 bintang untuk hotel ni.


View dari tingkap bilik, SEONGSAN ILCHUBONG kesayangan kami. Nah amik nak sangat view ILCHUBONG. Okay.

Berakhirlah perjalanan kami untuk hari pertama, malam pertama ni kami dinner nasi impit+rendang daging dengan air milo panas. Rendang daging ni maid kakak buatkan. Masa kat Malaysia rasa macam tak sedap je. Tapi alahai sedap pulak makan rendang ni kat Korea. Hehehehe..mengada betui.

Sekian. Bersambung di hari kedua di Part Two.


Part Two ~Trip anak gadis Haji Baharudin ke Korea (JEJU TRIP)




Monday, August 8, 2016

TEROBEK sat na....

hai...uishhhh...banyaknye spider web....so, jom kita buang sawang dulu...

Assalamualaikum,

bapak lama gila tak update blog. Last bulan Julai tahun lps. So nnti akan terbitlah edisi terobek TEROBEK dan terobek.

Kalau ikut kan aku...edisi terobek akan merangkumi.

1) trip ke Pangkor, Perak (bulan 8 2015)
2) trip ke Seoul-Busan (bulan 4 2015)
3) wedding bestfriend
4) trip ke Bali (bulan 5 2016)
5) trip ke Tioman (bulan 5 2016)

itu je kot??? ermmm nanti kita terobek sikit-sikit yer. in sha allah.


Wednesday, July 29, 2015

EidulFitri 2015 #legasiHajiBaharudin

salam aidilfitri

Lama jugak tak menghapdate blog ku ini. Nak kata busy tu, idaklah, tapi more to malas. Malas tahap kuda laut OKU kuasa 18. huhuhu...

Ramai jugak yang tanya, mana resipi/menu2 iftar aku utk day2 seterusnya. AllahuAkbar, gambar ada je dlm henpon tapi malasnya nak kuarkan dan up kat dlm blog ni.

Sudahnya, terbengkalai kat day 7 kot.

Tetibe,

dah raya....

Dengan rasa rendah diri saya dan suami ingin memohon seribu kemaafan di atas keterlanjuran perbuatan ataupon kata-kata kami, sama ada sengaja mahupon tidak. Kami hanya insan biasa yang tidak maksum dan hanya melakukan khilaf secara sedar atau secara separa sedar atau tidak sedar. Maafkanlah kami okeh.... :) semua kesalahan2 anda2 telah kami maafkan. Chewah. Takde simpan dalam hati pon.


Syawal 2015 ni takde pape sangat. Tahun lepas tak beraya di Kulim Kedah, dan tahun lepas lah tahun terakhir beraya dengan arwah abah. Sedih sangat. Tahun ni dah raya kat Kulim abah pulak tak ada. Sepanjang bulan puasa, boleh di katakan tiap-tiap hari aku nangis. Sendu sedu sangat. Hati kristal hati tisu __u name it, i was__ teringat2 kenangan dengan arwah abah.

Walaupon sepanjang hidupnya, dia banyak marah aku dari sayang aku. Tapi arwah adalah abah yang terbaik, yang tuhan bagi kat aku. Biasalah manusia mana ada yang maksum kecuali nabi. Khilaf adalah norma kehidupan. Mana ada kesempurnaan pada insan selagi bernama manusia. Siapa pon abah, saya sayang abah saya.. Al Fatihah.

Cerita 1 Syawal

Tahun ni semua raya kat Kulim, so meriah sangat raya kali ni. Sampai tak sempat pon nak belek2 henpon. Sampai tak wish pon kat kawan2...teringat nak wish masa raya ke 8. Dan tahun ni rasa macam cepat sangat masa berlalu. Tup tup dah raya ke 12 dah. Allahu akbar. Masa amat mencemburui kita. 


Gambar raya pon tak banyak, bila belek2 semula, memang takde pon gamba raya aku dan Encik Bear. Seperti biasa memang nampak macam aku beraya sengsorang kan. Sampai ada yang pernah tanya, Azfa ni dah kawin ke belum??? Kalau yang tahu dah kawin, mesti pelik dengan status aku bila takde gambar kami berdua/ gambar si dia kan??wah si dia, sangat URTV. hahahahha...aku ngn bear loving as usual. Cuma kami memnag tak suka bergambar bersama. Ekceli bear memang x suka amik gambo. Kalau yang ada tu, aku curik2 je amik. hehehehe..



Ini lah raya kami, banyak gambor kepala goyang-goyang super saiyya..so tak kan nak upload kan, ni je gambo yang ada. 

PS: Tahun ni baju raya ada 11pasang, tudung raya berlambak-lambak...tapi tudung yang aku pakai tu tajaan NAELOFAR HIJAB kahkahkah...ekceli membe kamceng bagi as birthday present. Tenkiu Azizah Subuh. :)


Sekian cerita raya pertama kami...

Friday, June 26, 2015

Ramadhan 5 ~ Lauk Pauk Kepingin

Salam Ramadhan,

beberapa hari ni agak bz sebab tu tak sempat nak update blog ni. lagipon takde masak yang best. biasa2 saja lauk pauk yang teringat nak makan.

entah kenapa sudah tiga hari tak bangun sahur. terjaga pon ngam-ngam je sempat minum air. tak sempat pon nak jamah makan. nasi putih masak sebelum tidur, terpaksa di makan pada waktu berbuka.

ari ke lima ni berbuka dengan lauk pauk biasa. suami teringin nak makan lobak putih masak air, tekak aku pulak teringin nak makan ayam masak kicap dengan daging cicah air asam. maka tersedialah segala yang di ingini. cewah, kan best ada mesin yang boleh sediakan apa yang kita wish nak makan. masuk-masuk segala mak nenek siap. best nya. ai sanggup je installment 30tahun pon kalau ada mesin macam tu. perghhh, macam beli umah ko ~wink wink~



Burp 18 kali, puas hati makan arini. Masa mula-mula start puasa, berikrar taknak makan nasi konon untuk berbuka. Last-last amik kau, nasi sesaja sepanjang minggu...

Ramadhan 6 dengan Ramadhan 7 aku beriftar sengsorang so tak de apa la yang menarik. Puasa ke 6 tu aku hanya berbuka dengan roti telur saja, and air lai chi kang. Dan Puasa ke 7 aku masak nasi dan tomyam daging. Tak de yang spesial sebab sengsorang je kan.

Monday, June 22, 2015

Ramadhan 4 ~ Carbonara Ekstra Creamy Resipi Cincai Mincai + Grilled Dory Fillet Sos Lemon

Assalamualaikum semua...salam Ramadhan Kareem

Tunggu masa nak punchkad balik hari ini. Leh la update sikit menu semalam, iftar untuk hari ke empat. Semalam aku tak pasti kenapa aku parkinson amat. Kul 5petang lepas kemas2 umah aku dah lembik semacam. Mungkin panas sangat mengembek semalamnya.

Lepak kejap kat sofa, sesambil layan Running Man perut dah yak sedap dah. Apala perut aku ni wat hal sungguh la. Panas dalam rasanya. Usai je running man, aku g dapur tengok apa boleh di masak hari ini. Dah google resepi untuk dory fillet (tu je yang tinggal dalam peti ais), konfiden nak buat Dory Fillet dengan Sos Butter Lemon...alamak...butter lak takde. Dah siap war war kat bear arini nak masak ape. Comfirm dia kondem masakan aku nanti.

Dory tu ada dua keping je, bila potong jadilah 8 keping semuanya. Nampak macam banyak, tapi tetiba kuali buat perangai, melekat dory2 aku...aku dah tau kenapa. Nanti aku cerita kenapa melekat. Jadinya habis hancur ikan dory aku utk bakaran pertama, 2nd aku dah pandai dah. So dapatla selamatkan 4 ketul lagi tu. Untuk comey2 dok dalam pinggan tu. Erm...

Sebab parkinson(menggigil sebab tak sedap badan ke sebab lapor tahap gaban) apa benda pon buat tak jadi. Apa la Kakpa ni. Sampai cari marjerin pon tak jumpe. Dah siap makan lepas berbuka laki aku buka peti ais...ni ha marjerin, mata letak mana...adoiyai..dah kena sekolahkan...tepuk dahi sekali.


Ni la hasilnya Dory Fillet with Lemon Butter Sauce (Butter xde so ganti dengan olive oil)
Maka namanya berubah jadi Dory Fillet with Lemon olive oil Sauce

Purffff...apa pon tak boleh....senang sangat nak buat ni...cari bahan2 tersembunyi yer..jom kita tengok bahan dan cara2 nya:-

Dory
1. Potong ikut size yang anda sedap nak memandang, lumurkan dengan garam dan mix herb.
2. Panaskan kuali korang ~kalau ada non stick tu lagi better~ kuali ajaib bagai.keluarkan dari lemari semua.
3. Tekap ikan tadi dengan tisu dapur, kemudian lumurkan dengan tepung serbaguna/tepung gandum. Lumur tu tekap2..pastikan ikan tu kering. Kalau tak melekat2 macam aku tadi.
4. Cairkan butter/olive oil
5. Bakar/grilled kan ikan korang sampai masak (ikut suka korang suka macam mana)

Sauce
1. Cairkan butter dalam kuali.
2. Masukkan daun parsley yang dipotong dan bawang putih yang ditumbuk
3. Perah lemon banyak ikut suka hati korang.
4. Kacau2 sekejap, tuang atas ikan yang dah siap menunggu dalam pinggan.

yang di atas cara yang betul, apa yang jadi kat aku, aku panaskan olive oil, daun parsley dan bawang putih, kemudian perah lemon. 

Settle dah bab ikan yer...sementara dok bakar ikan tu, sekalilah rebus kentang ye. Rebus dengan garam sekali..Terpulang nak buang kulit dulu baru rebus atau rebus dulu baru buang kulit. Kemudian grill kan atas pan tu skali ngan ikan tu..tabur mixherb sikit. Sampai kekuningan angkat. Siap kentang.

Buat coleslow senang je, potong daun kubis halus2, masukkan garam, mayonaise, pepper dengan perah lemon sikit. Gaul-gaul dah siap kan. Masukkan olive oil sikit. Aku suka olive oil. 

Capsicum aku sauteed je ngan olive oil.

Dah settle menu aku untuk hari ni.

Oh, ada lagi. Sebab aku rasa macam tak cukup je ikan tu, aku rebus spageti dan buat kuah spageti skali. Sekejap je siap. Tak lama man apon ko..hehehe menu penyelamat.


Untuk kuah carbonara, aku:

1. panaskan olive oil, sautee kan bawang putih dan cili padi (tumbuk dalam 5 6 bijik ikut tahap kepedasan korang). 
2. Pahtu masuk dada ayam cincang. Kelentang keletung kejap. 
3. Masukkan mushroom cream (aku memang sentiasa ada stok benda ni) dan tambah air sikit.
4. Sedia untuk di angkat. 
5. Masa nak hidang tabur cheese (aku takdak cheese so biar dia bolen ja). Capsicum bagai boleh masukkan, tapi ni menu nak cepat. So apa pon tadak. 

Spageti tu pulak lepas rebus panas2 tu angkat masukkan dalam periuk. Pecah telur sebijik, gaul2 dengan spegeti tadi. Bila spegeti panas2 tellur tu akan masak dengan sendirinya. Lepas tu tuang la sos carbonara tadi.

Sekian....kena plak dengan air jagung bear buat. Memang terbaik lah breaking fast kitorang semalam. Aku tak boleh kalau bear yang buat air. Mesti perut aku kembung ngan air. Dia memang pandai buat air. Macam minum kat kedai. Yeay....happy stomach.

Ok lah, nak ca cin cau dulu. Nak balik Berperang kat dapur...

Bye...kipidap don gibap.... :)

Ramadhan 3 ~ Roti Jala (Koyak) cicah Kari Kambing Awesome

Owesome la sangat kan.

Tapi Bear kata kari kambing tu sedap sangat..aku konpius dia puji ke kecam??? wutever..asalkan kat tekak den sedap dan boleh bertambah-tambah makan. Sudah cukup.

Iftar hari ke 3 aku dah mula kepingin macam-macam. Nak roti jala lah, nak kari kambing lah, kari kaki ayam lah..memacam. Dalam peti ais ada kambing yang dah dipotong kiub-kiub. Beli kat Sri Ternak sepeket tu dalam 2kilo RM17. Kalau kat Darussalam Presint 9 tu RM20 kalau tak salah aku. Aku pon dengan tak berpikir panjang, gi rebus sepeket terus dalam pressure cooker. Sebab pressure cooker tu besar, nampak macam sikit je lah kambing tu. Bila makan tak habis-habis baru pasan yang sebenarnya banyak weh. Adoi, tapi boleh 3 kali makan. Okaylah kan. Kira puas la aku laki bini mengembek..complete berbuka, moreh dan sahur sekali.

Kalau ada pressure cooker sejam je dah lembut kambing tu, takyah tunggu lama-lama. Tapi kalau takde pressure cooker, aku rasa boleh merebus dalam rice cooker. Lagi cepat lembut dari rebus atas dapur. Okaylah aku bagi resipi style aku yer. Masih Azfa style as usual.


Bahan-Bahan:

  • 2 kg daging kambing bersama tulang
  • 4 biji kentang, kupas kulit dan potong dadu besar
  • 1 cawan santan
  • air asam jawa
  • Sedikit gula melaka
  • Garam secukup rasa 
  • 1 senduk minyak, untuk menumis
 
                Bahan untuk dibancuh dengan air:
  • 2peket rempah kari daging (aku guna sepeket baba's dan sepeket mak siti) *memang 2 peket sebab aku tak suka pakai banyak santan
  • sepeket rempah kari ikan
  • 3 sudu besar cili boh/cili giling
 
                Bahan untuk dikisar:
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 5-6 ulas bawang putih
  • 2 inci halia *klu ada lengkuas dan kerisik boleh taruk sekali
 
                Bahan untuk rempah tumis:
  • kayu manis
  • buah pelaga
  • bunga lawang
  • cengkih *ikut suka, aku taruk sikit je sebab bear tak suka 


Cara Penyediaan:
  1. Basuh daging kambing bersama sedikit tepung gandum sehingga bersih dan toskan.
  2. Masukkan air anggaran separuh tenggelam daging. Rebus sehingga lembut.
  3. Panaskan minyak, tumis bahan rempah tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan kisar.
  4. Masukkan rempah yang telah dibancuh air dan tumis sehingga pecah minyak. Kacau dengan kerap supaya bahagian bawah tidak hangus. Tambahkan sedikit air jika terlalu kering semasa menumis.
  5. Masukkan daging kambing yang telah direbus. Masak seketika hingga rempah meresap ke dalam daging.
  6. Kemudian masukkan air rebusan daging, asam jawa dan kentang. Masak sehingga mendidih dan sedikit kering.
  7. Masukkan santan, gula melaka dan garam secukup rasa.



Untuk menjala pulak, bahan-bahan dia mudah ja....takyah la tulis proper2 ye. Hehehehehe...Korang campur je semua bahan pahtu blender dan mulalah menjala dengan jayanya, tangan aku memang xde seni langsung, so jala aku carik-carik aka koyak. tapi no worries, sebab rasanya still sedap...lalalalalla...jangan kecam aku di atas rupa yang sebegitu buruk...lalalala...

Untuk roti jala korang blend semua bahan2 dibawah dan mulalah menjala:
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 cawan air (cawan yang ketiga taruk santan separuh)
  • 1 biji telur
  • 2 sudu minyak masak
  • garam secukup rasa

Dan tetibe bear aku balik bawak plak satey kambing 20cucuk. Pergh kira mengembek je la aku n bear...so tetiba bila berbuka tu makan satey ngan minum air, pahtu bear makan nasi goreng bodo belen nasi sahur tu ngan kari kambing. Moreh baru bedal roti jala. Macam mana tak sihat dua beranak ni. Adoi la pening....




Dah-dah...sambung buat koje...untuk menu hari keempat iftar karang-karang aku update yer . Nak sambung bekerje keras siapkan keje bertimbun tapi malas nak buat ni. lalalala....