Saturday, December 6, 2014

Holla December

Assalamualaikum

Sesaja lalu bloq.lama xupdate.bz la sekarang.sejak dipinjamkan ke unit lama ni.memang hidup xberapa terurus sket.nak blogwalking pon xsempat..nak hapdate lagi la tak sempat..hihihihi

only a few thing happen for the past 2 month, so xde ralat sangat kalau blog x berhapdate..ntah pape bahasa...ahahahha asalkan korang paham udah la yer...

tapi sebelum terlupa

nak wish kakak aku yang akhirnya berjaya memperolehi Master nya.So sekarang dia dah naik pangkat...dah naik selangkah lagi dari UD52 ke UD54..alhamdulillah...semoga rezeki kakak bertambah2 dan tertumpah sket rezeki tu ke kami..dalam erti kata lain..kami tumpang senang ja..hehehhehe

Congrat Dr. Azma
*tabik spring*


Pahtu kakak kena pindah johor lak..sedih.rasa makin jauh dari kakak..nnti susahla nak jumpa anak2 buah yang terchenta tu..missing korang lah nanti.huhuhuhu


Wednesday, October 8, 2014

First AidilAdha Without Abah~

Salam

Aidiladha pertama tanpa abah

Tiada sambutan sangat pon...orang pon tak de datang beraya..budak2 pon takde datang mintak wet raya. 

Sunyi

Raya kami-kami sahaja

 

Bergambar depan rumah

Satu hari ni tengok tv je lah
Cuma malam tu kami main bakar-bakar




Gambo semua fresh dari kamera..malas nak edit2

Cuma esoknya kami berjalan-jalan sikit lah...dah lama gila tak pergi Bukit Bendera, Pulau Pinang. So pagi2 esoknya kami terus berkonvoi ke Penang. Ni la first tym jejak kaki bukit bendera setelah berpuluh tahun tak pergi..tiket tak mahal pon...

Harga tix utk pemegang mykad

Dewasa RM8.00
Kanak-kanak RM5.00
Warga Emas RM5.00
Pakej Keluarga 2dewasa 2kanak-kanak RM15
Pakej Keluarga 2 dewasa 3kanak-kanak RM19

Murah je kan..jangan buat2 terlupa bawak mykad dahler.. :) bayarlah harga tourist RM30 sorang

Seronok naik train jerlah..kat atas tu xder apa sangat pon..
letih berjalan n panjat tangga je
lah..tapi bleh exercise kat atas ni..hihihi








 

Balik macam biasa mestilah akan singgah Gurney Drive atau persiaran gurney untuk Passemboq...terbaekk...




Passemboq Stall pilihan aku...memang suka sangat passemboq stall ni..walaupon harga dia mahal sket dari gerai passemboq lain...sepinggan besaq macam ni RM20..aku memang tak amik sotong udang ketam bagai..amik yg ball2 jer..tak berani..takut meninggal nak bayar nanti :)

sepinggan macam ni boleh makan 4 ke 6 orang...kalau spesis pemangsa macam aku...3 orang pon boleh ni...kalau tak makan makanan lain2....

Usai makan, kami balik melalui feri plak...saja amik angin...aku kan suka tengok air, suka bunyi air, suka angin sepoi2 bahasa...suka sangat..laki aku tidoq dalam kereta...ermm...sangat tak mesra alam..




Sekian entri jalan-jalan kali ni

Walaupun rumah aku ke Penang Island tak sampai 2jam...dalam 1jam lebih kot plus traffic congestion semua...aku lom puas lagi ronda2 island ni..ada 2 tempat lagi yag aku teringin sangat2 nak pergi kat Penang ni:

1) Nasi Kandaq Beratoq
2) Street Art Penang

Sekian buat kali kedua...next tym nak try pi cari 2 tempat ni....bye anyeong guysss!!!!

Love u olls....



Friday, October 3, 2014

Biar ~

untuk lelaki yang menjadikan aku aku. kerana cintanya. kerana marahnya. kerana sempurnanya

BIAR~FYNN JAMAL~

mata tua yang memandang aku itu--
bundar
pudar

dia tak mahu bilang apa yang mencengkam jiwa usangnya
“biar”
katanya, “biar”.

wahai ayahanda
berhentilah walau sebentar
dan renungkan mataku yang melaut
khabarkan yang jujur dan ujar
apa menyerabut?

wahai ayahanda
bercukuplah menggagah tulang rapuhmu
akurkan lemahmu
perikan penatmu
kisahkan jerihmu
aku mahu tahu

mata tua yang bagai ada sakti dewa-dewi itu--
harum
senyum

dipukaukan aku nan terus terpana dan terlupakan
“biar”
katanya lagi, “biar”

wahai ayahanda
bisikkanlah walau sekali
izinkan aku menumpangkan bahu
berikan aku seperca dari beban kamu

wahai ayahanda
lihatkanlah aku
berlari kini
melompat tinggi
setiapnya kerna kau tak pernah pergi

ah, apa masih ingat lagi
aku suka lari-lari?
kau bagaikan tak peduli
ku biar kau patah hati

ah, apa masih tidak lupa
tengking jerit sama-sama?
makan tak mahu semeja
sahabat lebih berharga

ah, apa mampu kau sudikan
ampun maaf ku sujudkan?
bisa tidak kau teruskan
ku sesat kau tunjuk jalan?

ah, apa layak aku bagi?
tak terbalas sampai mati
kau sungguh yang paling tinggi
istanamu syurga nanti


SETIAP KALI DENGAR LAGU NI MESTI MENANGIS
RINDUKAN ARWAH ABAH
KESALKAN SEGALA WACANA YANG BUAT DIA TERLUKA

al fatihah 

Haji Baharudin bin Ahmad

~abah sentiasa dalam hati kami~ 



Episod 12 ~SEPTEMBER~ Trip #HjBaharudin's ke Lost World of Tambun

Selamat Petang Kawan-kawan

Jom cerita-cerita..sebab tengah mood raya, mood happy-happy...saya tulis stori hepi hepi dulu yer. cerita sedih-sedih tak berani lagi nak tulis.kang menangis2 lak aku. tapi aku AKAN tulis kisah sedih hidup aku suatu hari nanti dalam entri berbunyik :

"TAHUN NI TAHUN KEJATUHAN"

Last 19th September, me and my family...#amboih hang...trip ke The Lost World of Tambun. Trip tak properly plan, tapi memang di plan untuk mengisi cuti sekolah budak2 ni. Makcik budak pon boleh tompang bergumbira. Trip ni di plan sebelum bulan puasa lagi, setelah trip ke Bali menemui jalan buntu dek kerana bajet ciput anak-anak Haji Baharudin. Planning nak bawak abah dan mak bercuti, akhirnya tak kesampaian. ABAH pegi dulu menemui sang pencipta sobsobsob~ ~ ~ #kesat airmata. 


Tapi walaupon masih dalam keadaan bersedih, oleh sebab hotel dah pon di book oleh kakak aku, so nye, kami pergi jugak trip ni. Memang seronok. Tunjuk dua-dua belah #thumbs up# angkat tinggi2...macam biasa kalau trip keluarga, akan di sponsor penginapan oleh kakak aku. Yang lain-lain kami bayar sendiri. Tapi end up, tym makan jer mesti abang sulung aku yang belanja. Dan aku lak terlebih lebih, tiket masuk adik lelaki aku sponsor (setelah wat muka sedih cebik2 mulut cerita kisah sedih yang aku takde sen) yessss menjadik..kojaq kan...hehehehe mmg ngah pokai giloss ni...

Terima Kasih Kakma
Terima Kasih Abg Ard
Terima Kasih Zahri

Terima Kasih Kaksu belanja tiket umah antu!!!erkkkk...menggigil lutut!!!

Aku macam biasa memang lone ranger (nak buek canno laki jenis tak suka berjalan walaupon free) naik bas balik Kulim dulu pahtu tumpang Zahari ke Tambun, Perak. Perjalanan smooth je lah. Walaupon cuaca kejap hujan kejap panas. Jauh jugak aku rasa nak ke Lost World ni. Ingatkan sejam dua jer macam nak ke Bukit Merah...brengsetttt emangnya jauh...hihihi poyos plakk...

Dah sampai hotel, Kakma dah check in kan so terus naik bilik, nak tengok gak awat yang mahai sangat hotel ni, takdak Jacuzzi pon...kikiki...brought up lagi cerita Jacuzzi plak...tapi semua attraction memang walking distance lah dari hotel...walking tak walking jugaklah, 10 minit gaklah. Tapi seronok, jalan-jalan reramai ala ala rombongan sekolah. Aku macam biasa jadi rebutan anak-anak buah, semua nak bergayut kat aku...dah macam beranak 8 lak aku nih...hehehehhe

19/09/2014 ~besday dak Kaka...Adam Qalish Ilman yang ke SATU TAHUN...wah, sekejap je dah setahun ko Adam..dah wosyar.,..esok dah bleh daftra darjah satu yer..heheheh tak nyabor punya LALAN...Gambaq bos besaq puting melekap....

 

Mengebat sunggohhhhh....~ ~ ~ lalalalala

Malam tu lepas dinner kat kedai sekitar Lost World of Tambun 
(jangan risau, kedai makan berlambak ~Giant dekat ~MCD dekat ~kedai runcit dekat ~location senang dijejaki walaupon tanpa PAPAGO/Waze/Maps Apps)

Aku riki-riki gak harga semalam hotel..sebab weekend and furthermore cuti sekolah bilik biasa macam aku dalam RM250 gaklah...dapat tiket Hotspring at night+breakfast+10% waterpark tix..semuanya utk 2pax..tym nak beli tiket waterpark kalau ada kad mesra leh tambah lagi 5% diskon...wow...

still mahal..hahahaha

nomal tix dewasa rm50
normal tix kekanak rm43

Aku duduk 3hari 2malam kat sini

Malam first gi hotspring..memang best walaupon tak hot manapon spring tu...macam masak air dalam kettle tuang dalam kolah, pahtu terjun reramai berangan tu kolam air panas...( kecik2 selalu buat okeh ~ pahtu kantoi kena denda basuh kolah) hujan lebat mula-mula tu, tapi sebab memang nak pergi main air, hadap je lah...best habaq hang pi reramai...

 
 
balik bilik hanyutttt...letih amat kot...

esoknya ke taman tema The Lost World of Tambun...konsep taman tem ~THE LOST WORLD lah..hahahha...best...aktiviti kat sini???

#ada a few amusement park nye games..ada swing2, ada Viking, ada roller coaster...semua kami naik
#masuk umah antu...bongoknya antu, siyes tak pernah aku takut sampai macam ni...masuk separuh jalan dah lari keluaq...bioll lah antu antu ni...huhuhuhu...


yang pakai baju hitam, tukang juai tiket yang awai awai dah berjaya seremkan aku...mati terkejut lah, sakit jantung lah, pengsan lah...adoiyai,...aku dahla ada asthma....sengettt nye antu pompuan...yang sebelah dia itam merelit tu, nenek kebayan yang akan bawak kita round dlm umah antu tu...tgk dia pon aku dah takut...dia ke yg nak bawak kami jalan2 dalam tu...tak suke kot...last2 seperuh jalan kami dah lari keluaq...apa la umah antu ni penuh ngan antu... 

"bukan rumah antu la kalau angpa tak takut " kata antu-antu tersebut. 

#ada tiger feeding show...ramai...bolehlah..bukan ada apa pon..bagi rimau rimau makan ja...sekoq nama putera sekoq lagi nama apa ntah....jaya kot..hahahahha...rimau kalau lapaq...ermmm..tp rimau2 ni behave..sgt baik..hehehhehe yeke baik...hahahahaha..dah nama rimau..rimau jugaklah kan...


ni podium tempat penonton duduk time tiger feeding show....kakak aku tak perasan ada gambo rimau kat podium ni..hehehhehe...

#pettingzoo yang ala ala tu...bolehlah nak dari takde..hehehhee

 
aku ngan anak bujang ku....

#waterpark lah....



 

dan macam-macam lah..tak larat nak cerita..tapi memang tak nyesal lah datang sini dengan tiket yang mahal tu...macam-macam ada..tapi kalau di banyakkan lagi facilities dan water games, mesti lagi best..siap ada zumba dalam ayaq okies....hehehehehe

dan malam keduanya lepas makan2 ...free and easy...

 
 
 

Sekian stori mori kali ni....


Thursday, October 2, 2014

Episod 11 ~Julai~ Selamat Hari Raya Aidilfitri

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Tahun ni raya di Kota Tinggi, Johor. Umah sang suami. Cuti pon agak lama macam biasa kalau balik umah Bear kan???erm...raya 28/07/2014..cuti sampai 02/08/2014..amboi melampau ko bear yer...hehehhe

Sampai kat kampung sehari sebelum raya...tak sempat tolong buat apa pon, biras n adik2 ipar dah buat semuanya. Bab-bab memasak bagai, memang aku kureng sket. Depa lagi terraaaa..hihihi 

Raya tahun ni meriah sikit. Siap tumbang sekor kambing lagi...kambing comel2 jer..idaklah besar..Bear punya beria..beratus abis kat mercun. Diam ~jangan kata apa-apa~ nanti dia marah...hehehe

 Berinai bagai...nak raya je pon...tapi tetiba beria lak...sebab tu kena perli ngan kawan-kawan
"dia seronok balik kampung mertua"
positif thinking la, seronok ke tak seronok ke tetap kena balik kan??hehehe memang lah tak rasa meriahnya raya kat umah mak sendiri, tapi, suami kita kan???kenalah redha yer...berbaik-baiklah dengan keluarga mertua everibodi. Ai dah bosan asyik rasa tak seronok jer...so amalkan hati yang tenang dan berhepi-hepilah... :)


Pagi raya kali ni awal bangun...baju raya semua dah gosok, mandi sunat Aidilfitri (abah selalu pesan mandi hari raya tu niat mandi sunat Aidilfitri)...pahtu bersiap nak solat kat masjid..

sembahyang raya kat Sungai Ara Felcra ni tak semeriah sembahyang raya kat kampung aku, saf perempuan ada tiga jer pon...selesa bangat sembahyang takyah himpit2...lepas sembahyang raya, buat tahlil kat masjid and then terus balik rumah. Tak pergi ziarah kubur arwah AYAH (ayah mertua) pon sebab panas terik...Balik cepat-cepat sebab nak MAKAN...yeay yeay makan!!!hehehehe

Berbahagia bersama sama dengan biras dan adik beradik ipar

petangnya acara cucuk satey sampai sakit pinggang kebas bontot bagai..malam apa lagi..bakar membakar la...sambil main mercun...sangat best okeh bakar membakar ni...

 
 
 
 

sedapnya kan???memang sedap pon...kihkihkih

cadangnya nak sambut besday omak mertua kat tepi pantai Tanjung Leman, bakar-bakar satey, tapi dikejutkan dengan berita kematian PakNgah (abang arwah AYAH) di Muar, Johor...Jadinya kami bergegas ke Muar. Slps ziarah, sempatlah berjalan-jalan di sekitar Muar sesambil makan-makan. Cum beraya rumah sedara mara mak mertua. Best walaupon penat.

 
 
 
 

 Dan pulang ke sarang... 


Sekian ~sessi raya2 Johor