Sunday, July 31, 2011

Ahlan Ya Ramadhan

Di kesempatan nie saya AZFARIZAN BT HJ BAHARUDIN ingin memohon maaf berjuta ampun kpd semua yg membaca blog nie jika ada di antara entri2 sy ada menyentuh perasaan atau tercuit hati atau terluka dgn entri2 saya....

Jika semua HARTA adalah RACUN maka ZAKAT-lah penawarnya,
Jika seluruh UMUR adalah DOSA maka TAQWA&TAUBAT lah ubatnya,
Jika seluruh BULAN adalah NODA maka RAMADHAN lah pemutihnya,
SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA
Selamat melakukan ibadah puasa dgn hati seputih embun....
 
 

Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...

Saturday, July 30, 2011

yeay yeay

my family is expanding...welkem to our little family.....

introducing my new niece...Shaffiyya Arqiyya Riffah (12.52pm ~30 july 2011 ~3.4kg)

gambar cilok dr wall pix aznin baharudin..... :P

P/S : bedrtambah lagi bajet utk duit raya anak2 buah....huhuhuhuhu

Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...

Friday, July 29, 2011

aku dan mee udang

Gara2 tertengok majalah 3 mkn mee udang Kuala Kurau, aku pon secara xsengaja ngidam la plak..nak g cr sendirik mee udang2 tersebut, xtawlak mn tempat.  jd atas attempt sendiri aku wat mee udang utk jamuan makan2 rakan2 opis sempene besday ku n mek rusiah....redha je lah......sedap xsedap tolak belakang..yg penting kita harus mencoba dan terus mencoba..

gambar mee udang...



rasa aku xpastilah mcm na...tu kena tny kwn yg merasa nya...any comment????? ataupon ada cadangan penambahbaikkan???

wutever pon, aku mengumumkan cubaan pertama tanpa refer any recipies from tenet adalah SUKSESS....(wlupon xbrapa sdap :P)

Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...

Tuesday, July 26, 2011

mood poyo

sekang xder mood nak menaip..xder benda nk citer...mood sekang hanyalah mood nak dgr lagu, mood nak termenung, tengok blank screen pahtu menerawang ntah ke mana...

ntah apa dah jadik ngn aku, lemah sgt semangat...kata zul :mental xkuat..

mmg betul pon apa dia ckp..aku mmg akui aku mmg have really low self esteem n xpenah yakin ngan kebolehan diri. klu skali wat salah, kena hukum pahtu aku jd down amat2...mmg amik ms nak bangun smula n fight...aiyok, bosan dowh...mood mandom mcm nie...

get up n rising...RISE n SHINE baby......>kata Dean dlm Supernatural :)

ada satu lagu yg liriknya sgt2 bersesuaian ngn aku sekang...mood poyo2 nie, dgr lagu pahtu jiwang2..tym2 mcm nie, bkn rentak yg aku feel, tp lyrical dia....korg bc la lyric nie....mmmmmm wut can i say..nobody's perfect..i'm no angel n i'm no saint....


When I’m nervous I have this thing yeah
I talk too much
Sometimes I just can’t shut the hell up
It’s like I need to tell someone, anyone who’ll listen
And that’s where I seem to fuck up, 
I forget about the consequences,
for a minute there I lose my senses
And in the heat of the moment,
my mouth’s starts going,
the words start flowing
But I never meant to hurt you,

I know it’s time that I learnt to
Treat the people I love like I wanna be loved
This is a lesson learnt and I hate that I let you down
and I feel so bad about it
I guess karma comes back around
cause now I’m the one that’s hurting 
And I hate that I made you think that
that the trust we had is broken
So don’t tell me you can’t forgive me
Cause nobody’s perfect, no!!!

If I could turn back the hands of time
I swear I never wanna cross that line
I should of kept it between us,
but no I went and told the whole world how I feel, 
So I sit and I realise with these tears falling from my eyes
I gotta change if I wanna keep you forever
Promise that I’m gonna try
But I never meant to hurt you,
I know it’s time that I learnt to
Treat the people I love like I wanna be loved

This is a lesson learnt and I hate that
I let you down and I feel so bad about it

But I swear that I’ll never do it again to you
I’m not a saint, no not at all, but what I did it wasn’t cool
And I hate that I let you down,
and I feel so bad about it
I guess karma comes back around cause now
I’m the one that’s hurting 
And I hate that I made you think that that the trust we had is broken
So don’t tell me you can’t forgive me
Cause nobody’s perfect, no!!!!

P/S : Pls As..tolonglah jadik seorang yg tabah.....

Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...

Sunday, July 24, 2011

Santapan Jiwa

Termenung aku mengimbau masa lalu,
Mengamati rentetan kehidupan,
Mencari secangkir sinar keluhuran,
Buat bekalan di akhir penantian masa.

Menapak aku di bumi-Mu ini dengan penuh leka,
Lalai aku dalam menunaikan tanggungjawab,
Aku cuba bertahan di pasak kesabaran,
Tetapi rapuh dihempas taufan kehancuran.

Setiap detik yang mendatang menyentap benakku,
Mampukah aku meneruskan perjalanan,
Meredah belukar kebal duniawi,
Agar aku bertahan sehingga ke laluan kemanisan ukhrawi.

Ya Allah yang Maha Mendengar,
Berikanlah aku cahaya petunjuk-Mu,
Pandulah aku yang masih buta di dalam cahaya,
Masih teraba-raba di laluan yang rata.


Ampunkanlah segala dosaku Ya Rabbi,
Hanya Engkaulah yang Maha Pengampun,
Kurniakan aku kemanisan Cinta-Mu,
Agar aku diizinkan mencium haruman syurga-Mu.

Thursday, July 21, 2011

*KECIK ATI SATU DOSA????????

seumur idup xpenah sekali pon saya rs yg amat2 terhina sekali...inilah pertama kali dan akan pastikan yg terakhir berlaku in my entire life....saya ulangi perkataan yg seswai dgn situasi sy sekang OFFENDED....omagad, awatla bley jadi lagu nie...it just a very2 simple act but turn out to be "arggghhhh...aku nak resign"......naseb bek keje kat sektor awam..klu swasta, mgkin ada gak attempt nak wat surat resign kot....huhuhuhu...

yg lagi sedey sbb....

benda nie terjadi dr org yg aku amat respek...setiap kali dia lalu aku mcm nak tabik spring..tp bila benda nie jadi, all my respect....GONE kat situ jugak.....xske ada benda mcm nie...klu di ikutkan, semua org (aku yakin) ada rs something bitter+uneasy+unusual going on surrounded kat "tempat cari makan".. (we cannot post anything regarding to the word "opis" at my place...very very very is prohibited...takut terjadik incident wrong calculation AGAIN...xmo xmo....OMG)....

those EYES..those kerlingan...every single words out from their mouth, i just felt so so so amat2 dem strange...mcm perli aku...whuttdaaa. klu xbuat keje lain selain dr keje asasi, mgkin bley tolerate ngan "situasi" nie, tp mcm aku yg agak terbeban ngan "here n there sort of thing"....aku rs amat2 tertekan...tp all dis while +ve thinking je lah. sbb kwn2 kat cni best...so pekak kanlah telinga ngn speaker kepala besar gabak, turn on volume to nearly maximum agar aku xdgr bisikan2 syaitan yg ajak aku agar "memberontak"....paling kuat aku penah wat pon adalah baling kalkulator ke lantai, pahtu ilang seketul dua num kat kalkulator..terpaksa carik smpai jumpak....ptg2 lak, tembak Zombie adalah lebih mulia dr berkumpul ramai2 pahtu start wat dosa ngn MENGUMPAT rakan sekerja...FYI mengumpat...busy body...xbole tgk org senang...adalah penyakit yg makin menular di kalangan pekerja sektor awam yer...bahaya tue..bley berjangkit...so bawak bertendang dan mulakan idup yg positive....bkn nak jauhkan diri dr kawan2, tp cbe build other world yg lebih aman dlm diri sendirik...

yg penting aku xkacau ko, ko jgn kacau aku.....okay!!!!???????

buang yg keruh, ambil yg jernih...every single thing happen in dis world are seem goodness on the other side...lepas ujan ada pelangi....wut bygone be bygone....

apa2 pon aku sayang "tempat kerja aku".......

P/s:klu ada rasa sakit ati ngn rakan2 sekerja/anyone lah bley ke straight kat org tu pahtu ckp "maafkan saya, saya kecik ati ngn awak.boley x awak stop wat cenggini n cenggitu"....klulah idup as easy as that...HARMONI lah dunia.... :P

Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...

Thursday, July 14, 2011

AL-Fatehah

Setiap makhluk yang hidup pasti akan mati. Sesungguhnya kematian tetap akan menjemput insan untuk kembali kepada penciptaNya. Sekuat mana pun kita lari, sejauh mana pun kita cuba hindari, namun kematian akan tetap mengekori kita. Sampai waktunya dan ketikanya kita tetap akan pergi jua.

“Sesungguhnya kematian yang kamu lari daripadanya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada (Allah), yang mengetahui yang gaib dan yang nyata, lalu Dia beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan.” (QS. 62:8)



Terkedu seketika, aku xpasti apa yg aku nak taip utk entri kali nie..berbelah bahagi di antara realiti dan fantasi...berat mata memandang, berat lg bahu yg memikul...tym ni aku masih teringat2 dan terkenang2 apa yg dah berlaku dlm 2 hari nie....saat melihat sekujur tubuh kecil, dgn wajah yg amat tenang seolah2 sedang asyik dlm lenanya...dan situasi kedua di mana tubuh td di baluti kafan dgn tiada nafas di tubuh...xdapat aku bayangkan jika aku berada di tempat kedua2 ibu dan bapanya malah salah seorang dr ahli keluarganya... :(
12 Julai 2011~dikejutkan dgn berita anakanda abg Hairul yg dimasukkan ke hospital dgn keadaan yg amat parah dan memilukan...wlupon masih agak kabur dgn deskripsi punca mengapa anak nya dimasukkan ke ICU tp sudah sebak di dada dan pikiran mula memikir malah membayangkan bagaimana keadaan sebenar si anak....

13 Julai 2011~cuba memberanikan diri melawat si anak kecil wlu kaki terasa amat berat utk melangkah....jantung dah berdegup kencang, xberani nak menatap wajah si anak yg dikatakan tempurung kepalanya pecah dan sedang tabah melawan ajal.... saat mata tertancap pd sekubur tubuh kecil, hati seakan tenang...wajahnya yg tersangat tenang (wlupon terdapat kesan lebam here n there...& bentuk kepalanya yg agak membengkak) seolah2 sedang tidur yg amat lena...kulit yg amat putih bersih....buat aku sempat mengukir senyum seolah terpukau dgn ketenangannya.....

Tp, xlama...aku dpt lihat ibu si anak seakan tiada daya menahan sebak...dan sudah letih mengalirkan air mata...hatiku kembali sebak, kaki semakin berat...mulut terkunci xdpt menyuarakan apa2...takut ada tutur kata yg membuat hati si ibu makin parah....aku hanya menghadiahkan al-Fatehah agar si anak tenang di sisi penciptaNya jika itu yg terbaik buatnya.....

14 Julai 2011~Si anak pergi jua setelah hampir dua hari bertarung....dia kecundang jua...(itu yg terbaik, agar dia tidak terus2an terseksa....) hanya surah Yassin dan al-Fatehah yg tak henti2 dpt aku hadiahkan...semoga dikau tenang di sana di samping PenciptaMu..... AL-FATEHAH....

P/S : Kisah anak abg Hairul yg pergi meninggalkan kedua ibubapanya selamanya setelah parah akibat di hempap TV di rumah neneknya di Klang, Selangor...semoga rohnya dicucuri rahmat.... :(

xdapat nak mendetailkan cerita sebab tgn dah menggigil, mata dah berair...xsanggup nak mengimbas apa yg mata ni nmpak sepanjang  2 hari nie...semoga abg Hairul dan keluarga tabah menghadapi ketentuan Illahi....


Sunday, July 10, 2011

omong omong kosong aja...

Dah lama x bergoblog dlm blog nie..sbb terlalu bz ya amat dgn xtvt memBERSIHkan opis..yela kan dah nak audit 12 Julai nie..karang kalau tak BERSIH kan opis, kate baucar nie x sporting, xnak terlibat ngn xtvt kementerian..huhuhu...susah woo...tp wat ala kadar jer..sbb misi adalah xnak menang n xnak jadik antara seksyen yg cantik sbb xnak org datang melawat sbb xnak kasik keje terganggu dgn kehadiran org melawat bagai..ye la..kami ni seksyen NADI tau...klu bz je org dtg melawat output mesti down mcm sial..pahtu bdk2 5s sume jadi mangsa keji meji org2 yg ala2 anti 5s kat opis...hah....so xtau xtau..wat xtau jer lah...buat salah, xbuat pon salah kan???so buat sekadar yg mampu..bukan niat nak bersaing ngn seksyen2 lain..tp juz sebagai syarat yg kami masih menyokong 5s di opis...hidup 5S.....

Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...

Sunday, July 3, 2011

hepi besday to me :-)

it's 3rd of july n it was my birthday.....
nak nyanyi sket utk diri sendiri "sanghil chukka hamnida...lalallala"...hehehhe..nk nyanyi dlm korea aje.mcm terer jer..hihihihi...sgt2 teruja dah 29 tahun sambut besday.tp dlm 29 tahun nie, satu resolution pun xdpt fulfill lg..huhhu...aku masih xdpt apa2 achievement yg membanggakan.....sgt sedey mlh bertambah buruk lak kehidupan aku n hubBy sekang..makin xterurus, makin hancur sumber kewangan kami..hukhukhuk...sedey woooo.....sadesss....di antara resolution aku adalah :

1) nak ada bisnes sendirik sbb aku xske keje makan gaji.....tp sekang nie, jgn kata bisnes, abuk pon tarak..aku tingin sgt nak bukak kedai printing..mmg cita2 aku dr kecik..n aku nak combinekan ngan kedai buku aku (itu planning atau lebih tepat lg angan-angan aku n arwah Intan ms skolah2 dulu...dia bukak kedai buku aku bukak kedai printing..tp nmpaknya tinggai aku sorang2 ja nak teruskan atau tidak angan2 kami nie..:(....)

2)nak pakai HONDA INTEGRA...aarghhhh itu adalah kereta kesukaan aku...kereta yg aku idam2kan....gila bila nak tercapai pon tataw..klu arap duit makan gaji ngn kerajaan mmg xterpakai la aku....klu dpt pakai mesti kena hambat ngn SPRM...kuikui..gaji sekangkang kera utang banyak keliling pinggang ada ati nak pakai Honda Integra...hakhakhaktui.......hukhukhuk

kete idamanku.......


3)nak dapatkan anak...klu boley nak twins...kuikui...sorang pon susah nak dpt ada ati lg nak anak twin kan???hikhik..mkn pakai sendirik pon xterhaga mcm na lah nak ada anak..dgr kawan2 cite, bnyk gak cabaran nk membela seorg anak...klu anak tu xbnyk songeh boley telan apa2 jenis susu pon xper..nie klu nak susu mahal2...mati aku...hukhuk..mmg salute lah kat semua parents2 yg berjaya menjaga n membesarkan 2 3 org anak tue...perghh..mmg tabik spring toing toing.....tambah2 klu anak2 tu berjaya...sejuk perut mak mengandung..klu xmenjadi mcm aku...?????kesian mak aku kan???tp itulah cita2 aku...klu boley before i turn 30...30????OMG OMG...next year beb...berjayakah aku???hukhukhuk

4)nak kuruskan badan...hahahahah...gelak besar laki aku dengar nie...makan lebih dr org sekang nie...asyik lapar jer..sekang perut nie dah buat balik perangai teruk dia dulu...klu lapar xmakan pedih ya ampun...xske klu terlibat ngn gastrik mastrik nie...ilang la harapan aku nak kurus.hukhukhuk..tp insyaAllah aku akan cbe...setahun dua tahun tiga tahun???jgn di tanya bila...tp i will....hihihihihi..... <

5)nak cuba jd manusia yg rajin dr segala segi....rajin sebagai seorang isteri, rajin terhadap diri sendiri, rajin terhadap suruhan Allah, rajin lah dr segala segi dunia akhirat....amin....semoga aku berjaya menjadi insan yg rajin..insan yang cemerlang adalah insan yg rajin...(tingat johan maharaja lawak ajuk cara fadzilah kamsah)..hihihihi

sekian terima kasih......:)

Saturday, July 2, 2011

Whuttttttdaaaaaaaaaaaaaaaa.....????

ni antara gambor2 makan2 aku sepanjang mggu nie...yg terbaik lah...klu mkn biasa2 xyah post gambo lah..hehehhe...biar gambar brcerita yer....

1) Lunch aku n mekjue kat Alamanda ari Selasa lepas....juz d two of us@BLACK CANYON..hehehehe




teh ais terbaekkkkk......thumbs up!!!!!!!!

2) my lunch wif close opis mate...aka besfren gakla kat opis...AYAM PENYET RIA CyberJaya.." Someone's treat"..heheheheh.....close table dis tym....










3) my husband's SAJIMEE maggi terbaekk dr ladang...hihihihihi



P/S : macam biasa...aku nie asyikkk makan jer....:P

Semua yang saya cerita semestinya berlaku dalam hidup saya...enjoy my story k...

tetap di HATIKU

Last Friday tgk Transformers 3D midnite(not really midnite la sbb dah kul 1pagi pon) kat GSC Alamanda....sblm g ada bc some review dr beberapa individu yg agak kecewa ngn filem tersebut...aku pon mcm ada a bit down n xput so much expectation takut kuciwa...

but it turn out differently as aku sgt enjoy dat film..sbg peminat setia yg sgt mencintai sequel TRANSFORMERS nie, aku rs best n sgt mengujakan...sgt2 worth it RM51 yang aku kuarkan utk beli tiket 3D...michael bay sgt2 brilliant dan robot2 yg banyak berlawan antara satu sama lain...pd aku best...cme watak Carly je la, mcm hampeh...line xbnyk hanya tayang body n mke yg cantik jerrr...mgkin sbb dah biasa dgn Megan Fox so aku rs cam x best klu dia xder kot..mmm, pelik jugak aku tgk bibir Carly tu, len mcm jer menjuih tue.. :P...

tp Shia LaBeouf plays Sam Witwicky sgt2 pandai berlakon n buat aku nangis utk beberapa scene..suksesss buat aku nangis dlm panggung wlupon scene tu hny xsmpai 5minit..huhuhuhu ..but as overall aku sgt enjoy sequel nie...n nak g tgk lg klu ada masa...

so kwn2 yg mmg minat n dah tunggu lama utk sequel nie...bleyla g serbu panggung.....