Monday, September 17, 2012

Aku Nak Anak :'(

Salam...

Apa yg anda inginkan dari sebuah perkahwinan????
A-hidup tak keseorangan, ada SUAMI yg dapat menjaga makan pakai,sakit sihat kita
B-dua buah keluarga yg bahagia (keluarga mentua+keluarga sendiri)
C-ZURIAT/ANAK hasil kasih sayang kita dan pasangan
D-.........E-.........F-........... dll

kalau aku..aku nak semua di atas...n more2 reason why marriage is important to a woman....

dan aku dah dapat A+B tp C je lom aku dapat

macam2 perasaan yg aku rasa/alami..semuanya berkisar pasai anak/baby..n some of the situation spt di bawah:

*it sokay takde anak, at least aku n Bear masih boleh enjoy,honeymoon sana sini!!klu ada anak susah nak bergerak sana sini....
##tapi bila tgk gambar2 kat FB/blog, kengkawan FB post...kat Genting/kat Morib/kat situ/kat sini...semuanya ada gambar anak bersama..wut a small sweet famili they was....(sedih n menangis dlm hati ~kan best kalau aku ada anak..bawak anak jalan2..amik gambar anak) :'( ##
*napelah aku takder anak, org lain pon buat gak dosa2 masa lampau, tp nape Allah bg dorg anak, nape aku takder anak???apa salah aku???
##bila dah kuar perasaan cenggini, mulalah mood nak penerajang org, nak balun, nak kuar perkataan keji bila org buat hal..n sometime positive thinking...Allah dah simpan something yg lebih baik dr apa yg org lain ada utk aku...mgkin benih2 aku nanti(klu ditakdirkan ada anak) adalah benih yg terbaik...a little Caliph maybe....##

*comelnya baju2 n aksesori bebudak kat website tu,kat website nie...nak belilah...tp nak bg sape???aku bukannya ada anak...
##n kadang2 Bear suka sound aku..."yg ko tengok lebih2 tu, bukan anak kau pon"..."ayg dok tgk baju2 baby ni nak beli utk sape???"..."ayg ni ske sangat tgk gambo baby org"...uwarghhhhh sedihhhhh nak anak nak anak...nak pakaikan itu nak pakaikan ini##

*berjumpa dgn sedara mara, berkumpul ramai2 satu famili...o terjumpa kawan2...
##bila dah jumpa menjumpai itu maka akan keluarlah soklan cenggini "eh azfa, kawen dah lama, xboleh anak lagi ka???"..."hang bila nak beranak???"...."dah pi berubat kat *sana o kat *sini???"..."kakak ang kan doktor,awat tak pi berubat tengok kat dia???"...tolonglah, saya dah 5tahun kawen, tym2 cenggini hati saya dah mulai rapuh dan cepat sentappp..jgnla dok tanya soklan cepumas mcm tue....hukhuk..kang aku nanges kuat2 kat situ sambil hentak2 kaki, hangpa nak pujuk ka???jawap jawap....##

*bila tengok org peknen....o famili members/kengkawan....
##tym peknen ni mcm2..kdg2 nak makan itu nak makan ini, nak buat itu tak boleh..nak buat ini tak boleh...tak larat dsb....mulalah mengada2 merengek2 mintak perhatian...."oh sorry ai peknen, ai tak boleh begitu..ai tingin nak makan nie...omagad, baby tendang2"...oh kadang2 rasa sangat menyampah/ekceli jealousy....mengadanya..buatla sendiri...suhla laki hang buat...itu tak boleh ini tak boleh...eeeee menyampahnya!!!blah la ko, sape suh peknen...huhuhuhu...tp selalunya aku tepaksa sekali lagi positive thinking/positive doing....kesian dorang, peknen..tak salah aku tolong dorg,manalah tau satu masa nnti, aku pon akan jd mcm tu jugak...persoalannya BILA???adalah,bila tiba masa aku pon akan rasa jugak...nanges lagik##

*bila org dah beranak, buh plak nama yg aku plan nak boh kalau ada anak...
##ekceli dah banyak kali terkena...aku plan nak letak nama ini dan nama itu kat anak..bila ada rakan2/saudara mara pon nak jugak boh nama begitu..n they win sbb diorg boley beranak dan aku lom beranak...gigit jari jerlah...n dorg ngan bangganya(mestila bangga~dah penat2 mengandung n beranak) panggil2...terasa panas je tinge..sekali lagi ekceli jealousy lebih tepatnya...huhuhuhu...takpelah banyak lagi nama2 elok yg ada kat dunia nie....##

sebenarnya banyak lagi situasi yg aku lalui..tu belum frust bila URINE test adalah negative...xpenahnye nak positive...takpelah...yakin dengan ketentuan Allah....semoga ada hikmah di sebaliknya.....

sekarang ni menumpang kasih kat anak2 org lah dulu..klu kawan2 hubby, bersalin jer dorg bagi kami pegang baby....amik berkat...kdg2 aku mmg nak pegang, kdg2 bila aku jeles melampau aku akan ckp "eh taknaklah, tak berani"...tp takpe rezeki masing2 kan..yg penting aku heppy!!!!

rindunya kat anak2 buah aku.....









wah dah tujuh anak buah aku!!!!!!!!!sangat2 comey semuanya...pada aku suma budak2 pon comey!!!!cme dorang ni extra comot n extra busyuk.....hehehhehe

LALAN rindu semua!!!!!!!!

:'(


Ustaz Don Daniyal dah tawen






Sekitar Majlis Perkahwinan Beliau:


1. Majlis dibuat secara sederhana tetapi indah. Majlis dimulakan dengan selawat.

2. Husna memakai inai di pergelangan tangan sahaja iaitu bukan ditempat aurat, inai tidak berkekalan dan lukisan berbentuk bunga/tumbuhan tidak berbentuk haiwan atau menyerupai makhluk.

3. Make up Husna tidak tebal, Ustaz Don berkata dia berkahwin kerana diri Husna sendiri, dia tidak mahu melihat Husna menjadi orang lain dengan bermakeup tebal atau memakai bulu mata palsu.

4. Tiada inai di tiga jari Ustaz Don kerana inai di lelaki dipakai hanya untuk tujuan berubat sahaja.

5. Selepas ijab qabul nikah Ustaz Don meminta izin kedua pihak keluarga untuk Husna bersembahyang sunat bersamanya.

6. Sebelum menyarungkan cincin di jari Husna, Ustaz Don memegang bahagian depan kepala Husna sambil menyebut nama Allah dan mendoakan keberkatan baginya.

*Sunnah Rasulullah s.a.w. bagi pasangan yang baru berkahwin. Suami meletakkan tangan di ubun kepala isteri, dan berdoa :

" Ya ALLAH, aku memohon kepada-Mu kebaikannya, dan kebaikan segala yang Engkau ciptakan pada dirinya. Dan aku berlindung kepada-Mu daripada keburukannya dan segala keburukan yang Engkau ciptakan pada dirinya" (Riwayat Abu Daud no.1260)

7. Tiada sesi bersanding atau merenjis, pelamin hanya untuk tempat mengambil gambar bersama family dan rakan.

8. Kesemua hantaran di kedua belah pihak berbentuk makanan. Pengantin ingin berkongsi kegembiraan dengan seluruh family ketika membuka hantaran. Tujuan ini juga adalah kerana pengantin tidak mahu hantaran al-Quran/kitab diletak sama level dengan hantaran kasut, baju dan lain-lain.

## kLIK "Share" utk kebaikan bersama..

Text~ Credit to Nadia Zahari
Pitcha~ Credit to FizGraphic Dot Com
 
 

pesanan sesama kita!!!!!!!

TQ UOLS.........

Salam Satu Malaysia

Salam...selamat menyambut Hari Malaysia semalam....best kan dpt cuti 3 hari???hehehehhe sy amat menghargainya!!! :)

achesss....
lama kot baru dpt up satu entri..ni pon bukan entri best pon..entri ngomel2 ja
buat masa nie, saya masih dalam mood bertenang, so x banyak cter dalam life yg bley di kongsi bersama!!!apa yg saya tertinggal sepanjang sebulan nie????jom recall balik...

#1....tahun nie buat pertama kalinya, saya tak sempat beli baju raya..so saya beraya tanpa baju raya...tp saya beli jugak selepas hari raya!!! :)

#2....sambut Anniversary yg ke5 tanpa sambutan....wish kat hubby tp feedback nye????blurred!!!!sbb tym wish tu kami ngah lepak dlm kete amik mood nak tdo!!!sbb kena stayback jg ayah kat spital...ptg tu baru sampai dari KL,mandi pon xsempat mmg stay kat spital ja...doktor suh waris jgn pegi jauh2, berada dlm kawasan hospital supaya klu terjadi pape, senang nak oncall...hasilnya kami berdua yg amik keputusan nak stay...ngan henpon kong!!ngan tak mandi dr pagi!!ngan panas+nyamuk+belengas+letih!!
perfect stayback....hahahaha....dlm keadaan mcm tu, aku wish kat hubby "Bear, happy anniversary yg ke5!!" bear pandang aku then urghhhhhh....huhuhuhu sades!!!!

#3....raya tahun nie tak pernah sebutir pon ketupat palas yg aku dpt rasa....sgt2 rasa kekurangan!!!!!! :( missing Kulim so much!!!

#4....pemergian arwah ayahanda mertua yg sgt2 ku sayang...ye lah satu2nya bapak mentua yg aku ada kan???n sades tahun nie aku siap belikan kain pelikat tp kain pelikat tu hanya digunakan masa nak tutup jenazah lps di mandikan..huhuhu sedih!!!tym nampak jenazah ditutup ngn kain tuh, mmg nanges teresak2lah...n sgt2 terkilan sbb tak sempat menuntut ngan arwah ayah..mcm na nak msk nasi beriani..dia penah ajar tym raya thn lps2 tp tak abes menuntut...ns beriani arwah mmg the best in town..in the universe ekceli...pernah rasa nasi beriani gam putrajaya????my arwah ayah recipe lg sedapp dr tu!!!!!!!hhuhhuhuhu

ntahla apa lg yg tertinggal??? mcm entri aku yg lepas raya tahun ni mmg tak macam raya lah....tp ada hikmahnya pemergian arwah ayah...at least kami sekeluarga berkumpul.... :'( n also aku n abah aku gak selalu berhubung!!!tiap2 hari dia akan msg tanya keadaan arwah ayah!!tiap2 hari aku akan update keadaan ayah kat abah!!at first i thought he won't care, but i was wronged!!!!n also he gave me strenght n support to get me through the situation!!tengs ABAH...first tym dia sgt2 supportive...tak pernah mcm nie tau!!!

dah tatau nak hapdate apa dah!!!huhuhuhu....

AL FATIHAH~semoga roh ayah di tempatkan bersama2 mereka yg beriman!!!Amin...

tolong sedekahkan Al-Fatehah kepada arwah ayah mertua saya yer!!! terima kasih!!!!!





Friday, September 7, 2012

Raya Tanpa Makna

MasyaAllah....Tuhan yg mencipta segala di bumi dan di langit..yg mencipta hujan dan panas...yang mencipta lelaki dan perempuan, hidup dan mati....

bersawang blog aku ni dah, lama gila tak menghapdate blog...bisy yg sesangat sangat busy!!!

Belum terlambat kot nak wish Selamat Hari Raya Aidilfitri...dan nak mintak ampun maaf di atas segala khilaf yg saya dah lakukan..saya hanya manusia biasa yg sentiasa buat silap...harap di ampunkan...

Raya tahun ni adalah raya paling tragis yg aku pernah sambut!!seperti biasa kalau beraya kat Johor, sinonimlah dengan beraya di hospital..last year sambutan raya haji aku di Johor juga di hospital Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru...tahun lps sbb adik ipar eksiden..tahun ni pun sama gak, raya kat spital...sbb bapak mertua aku warded dua hari sebelum raya dan keadaan beliau amat2 kritikal...rutin kami sepanjang seminggu bersanggah di rumah abang ipar aku di Taman Perling, hanyalah tidur, makan, dan berulang alik ke Hospital yg jaraknya 20minit perjalanan+jem!!!!tak jauh cuma jalan raya la katakan mestilah dipenuhi dengan kereta....

letih tak usah cakaplah..yg paling sadis aku n bear tak sempat pon nak shopping baju raya!!seperti biasa kami mmg nak last minute shopping baju raya...ingat sebelum sampai umah Kota Tinggi nak singgah bandar nak rembat beberapa pasang baju yg berkenan di hati sbb baju2 kat Kota Tinggi agak murah la berbanding kat KL/Putrajaya...

tapi hajat tak kesampaian sebab emergency kena balik ari Jumaat pagi tu sbb ayah mentua di kejarkan ke hospital dan ditempatkan di ICUa zon merah iaitu zon kritikal...sepanjang perjalanan aku berdoa agar segala urusaan berkenaan dengan ayah dipermudahkan...tahun 2012 mmg tak pernah sekali pon kaki aku jejak bumi Johor...inilah pertama kali nak balik Johor, konon nak balik beraya huhahuha...

rindu nak makan ketupat palas hanya tuhan yg tahu...teringin sangat...malam raya aku dah nangis sbb mengenangkan aku tak ada baju raya...bukan sbb tu sebenarnya aku sedih..perasaan bercampur baur lalu menghasilkan mood sedih dalam diri aku..kalau di tanya kenapa aku nangis aku pon taktau sbb musabab yg utama...mungkin jugak sbb letih yg amat, tak ada baju raya, tepon kampung Kulim dengar kemeriahan raya jadi jeles, risau keadaan ayah,suasana tegang keluarga mentua yg bila masing2 dah letih asyik nak mengamuk jer...kesian kat hubby, dalam kerisauan dia sempat jugak melayan aku cari baju raya walaupon tak dapat beli walau sehelaipon...bukan tempat kami JB tue....cari2 kat carefourlah, bagai...tp xjmpe yg berkenan di hati..last2 give up xperlah bear jom balik....

alu sempat balik Putrajaya dan kerja satu hari sbelum sambung cuti sampai lepas merdeka...bapak mentua meninggal ari senin tu malam 10.23malam...sebelum2 dia meninggal, hari2 terakhir mmg kami semua dah redha dari dia terusan menanggung seksa...sedih tak usah cakap lah...

arwah pergi dengan tenang, tenang setenangnya...alat bantuan pernafasan yg dia pakai mmg tak cabut, tp doktor dah taknak buat CPR (electric shock) tu sbb kesian kat badan dan roh..lagipun mak dah tak sanggup nak tengok dah...alhamdulillah, dia pergi dengan senang sekali....n arwah pny muka tersenyum...senyum sangat2...takut nak nangis depan org ramai, takut org cakap alah..bapak mertua je kottp bapak mertua tu lah yg banyak backing aku...yg sanggup terima aku jd menantu wlupon dia tau aku pon bukannya baik sangat pon...sangat sporting walaupon ramai yg takut sbb dia tegas dan garang...tp dia tak pernah marah aku, dia sayang aku...aku tahu tau...perasan!!!!

n apa yg menjadikan pemergian arwah satu drama, bila kain pelikat yg aku hadiahkan untuk di pakai sembahyang raya...di jadikan pengalas lepas mandikan jenazah...mmg selak lah aku di buatnya sampai mengalir2 deras air mata aku...first tym aku tgkj org uruskan jenazah dari mula sampai akhir...dr jenazah sampai dr hospital...di mandikan, di kapankan, dikebumikan...Alhamdulillah segalanya berjalan lancar dan dipermudahkan Allah...

Alhamdulillah...

apa yg penting...doa dari anak2 mengiringi pemergian ayah ke sana...
AL FATIHAH

P.S : Gambar di bawah adalah sebahagian gambar yg di snap adik ipar semasa majlis tahlil...mencabar sungguh  buat majlis tahlil dalam keadaan api dan air tak der....letih tak usah cakaplah!!!