Thursday, April 26, 2012

Ustaz Don La Sangat...

Siyes Tak Tipu!!
Aku xkenal sangat sapa Ustaz Don, cme yg aku tau dia sangat femes dan kata org dia kacak. Dan aku pun tak pernah bukak channel TV Al-Hijrah.Tp bila org excited aku pun secara otomatik jd excited bila ada rombongan ke TV Al-Hijrah. Xkisahlah ekceli channel apa pun, tp first tym kat set mmg aku teruja...seronok tgk tempat yng mcm pentas tp di hias mcm kat umah. wana2 yg cantik...oh, saya amat suka....mula terbayang2 mcm na lah diorg2 yg keluar TV tu sebenarnya hanya bercakap kat set yg kecik....

30 MINIT USTAZ DON

set nie yg paling ramai org serbu bila pelepasan di beri utk ambil gambar. ada staff yg ikut ja ke mana kami pegi, mungkin takut kami mengubah kedudukan atau tersentuh dan tersepak benda yg tak sepatutnya..tp mmg best lah..aku pun mula lah keluarkan Camaro n ketik sana ketik sini....mmmm..teruja

Tp tak jumpak pon ustaz Don, klu dapat jumpak lagi best kan....Walaupun tak kenal dan tak pernah tgk slot Ustaz Don, saya pasti beliau mmg banyak mempengaruhi golongan2 muda sekarang mendekati agama.Samalah macam Ustaz Azhar Idrus. Sangat femes di kalangan muda mudi..sampai kan ceramah beliau mesti penuh...Ceramah Uztaz Azhar Idrus aku penah tengok, dia selitkan jugak kelakar2 dlm ceramah beliau, mmg menarik...dulu aku di besarkan dengan ceramah2 Uztaz Ismail Kamus, Ustaz (sekarang Prof) Ridzuan Tee Abdullah....memang best...kelakar yg membuatkan teruja nak tgk sampai abis 

dah jauh sangat menyimpang, dah lama tak tengok ceramah2 agama, hadir dlm majlis2 agama, kelas2 agama..sesekali dengar ceramah, sangat tenang rasanya!!!dulu selalu masuk kelas agama ~masa keja Maybank ada kelas agama kat surau opis, selalu gak pegi~ sekarang pun ada tp xpenah menghadirkan diri...jahil nya rasa...apalah yg ku mengarut2 nie...luahan perasaan pulak...

layanlah gambar2 tym rombongan opis ke TV Al-Hijrah nie yer..


pernah ke tengok 30 min ustaz don???tryla tengok, insyaAllah banyak manfaatnya...








 walaupun xdapat jumpak ustaz don, dpt amik gambaq kat set ustaz don pon jadilah..seronok jugak kot!!!

 

Thursday, April 19, 2012

Verangan jer aku!!!

Dah lama aku ngidam nak wat photoshoot utk baby..aritu ada rasa nak offer kakak, nak tak wat Photoshoot utk Raeesa..nak pinjam baby sesape nak try amik gambo mcm gambo2 kat bawah nie.....comel sangatttt!!!!

aku ni verangan jer kan..arituh tingin nak wat photoshoot utk maternity tp xder sape pon yg sudi jadik talent/model aku..cian aku kan???sgt2 cian kat diri sendirik....nak tunggu beranak sendirik ntah bila la kan...lg pon klu aku mengandung takkan aku nak amik gambar aku sendirik...

Klu gambo baby mungkin la boley





semua gambar hasil google jer...wat cth jer...tengs Google n sumber gambo..pinjam ek!!!! :)

comei kan???arituh akak aku ada ckp yg dia tingin nak wat gambo Raeesa mcm nie..harap2 dia cakap betul2 lah...tp haritu sbb bz sgt, aku pon xkompom pape...xsabarnyer n suspen gak, klu2 hasil aku xjadik mcm dlm gambo nie....hihihihihihi

tu yg dlm flowerpot..kat bawah nie dlm basket n bawah blanket lak....still kiut!!!sbb model kot...hehehhehe









best kan klu dpt amik gambo macam nie...aku try anak buah aku dulu, klu menjadik, korang2 nak jugak ker gambo anak korang di ambil????

bley calling2 after dat okeh!!!

kita tetapkan harga...ahaks!!!!
##very the verangans##

Wednesday, April 18, 2012

Syurga Di Bawah Tapak Kaki Ibu



Akhirnya aku berjaya mengharungi hari-hari yang 
LETIH
Akhirnya aku berjaya mengharungi hari-hari yang
MENAKUTKAN
Akhirnya aku berjaya mengharungi hari-hari yang
SEDIH
Akhirnya aku berjaya mengharungi hari-hari yang
PILU
Akhirnya aku berjaya mengharungi hari-hari yang
STRESS

Terima Kasih Tuhan
Aku di beri kekuatan
Aku di beri keberanian
Aku di beri ketabahan
Aku di beri kesihatan
Aku di beri kesederhanaan
Aku di beri pemikiran
Aku di beri keikhlasan
Aku di beri penerimaan
Aku di beri kecintaan

_______________________________________________________

At last dapat update blog
banyak benda nak cerita, banyak benda nak disuarakan
tapi xdapat kekuatan jugak kebernasan nak susun ayat
macam mana ek nak mulakan?????

Semua mesti dah tau pasal bonda saya kan????

#deskripsi operation BREAST CANCER omak den ~ terdapat ketulan sebesar dan sekeras bola golf di bahagian dalam breast kiri mak yang menghasilkan warna kebiru-biruan di bahagian luarnya...Ketulan tersebut tidaklah menyakitkan, hanya terasa sakit apabila di tekan...tetapi menjadikan breast amat berat utk di bawa...terdapat jugak pembengkakan kalenjar di bahagian bawah ketiak yg terpaksa di operate sekali. dan pengambilan sampel di kanan breast utk eksperimen demi memastikan tiada akar kanser di belah kanan breast....INSYAALLAH..doakan tiada....#

8 April 2012
mak admitted ward Surgical Hospital Kulim Hi-Tech pada pukul 8pagi...operation scheduled the day after!!!Malam admitted xboley lagi stay kat ward jaga mak....spt biasa kami melawat mak "waktu melawat" jerlah. sedih tgk mak pagi nak antar dia ke Hospital...dia kuis2 jer ns lemak, berat hati agaknya atau dia takut!!aku hanya meneka "agaknya mak takut dan risau"....Petang tue aku sefamily g melawat mak tanpa kakak...dia kat umah sediakan makan malam kami sekeluarga...lgpon tghari tu Surgeon dah terangkan prosedur pembedahan dan apa yg diorang nak bedah nnti.....tp dia xder pulak cakap nak taruk kimo port tghari tue...selama nie mmg berdoa agar kanser mak bukan tahap kena KIMO..dgr2 kimo tu sakit....yeke????aku rasa sakit....Petang baru doktor ckp kena operate sekali dan taruk KIMO PORT.....maknanya mak kena KIMO lah after operation??? DAMN.....


9-10 April 2012
Mak di jangka patient ke 2 di operate hari tue...mula operate sekitar pukul 8 pagi, jadinya kami berkira2 mak bakal di operate dalam lingkungan pukul 10 pagi cenggitu....tak sangka pulak dia dah tolak mak masuk Operation Theater kul 9 pagi lagi..aku dah marah2 kat diri sendiri sbb terbangun lewat,klu tak boley tgk mak before dia kena operate...kul 9 pegi mak dah xder kat ward...sedih giler tym tuh...sangat2 sedih dan kecewa...Tanya Nurse dia xpasti kul brapa mak abes di operate...so kami pon balik, klu tggu pon bukan boley tgk mak pon, sbb kami tak dibenarkan masuk ke Bilik Bedah..... Balik makan2 n mandi2 dulu, pahtu tghari kami semua pergi semula ke Hospital....Tggu punya tunggu akhirnya kami nampak mak ditolak dari OT ke Ward Surgical....Tym tue nampak mak macam sakit sangat...lemah sangat...jatuh air mata saat tgk mak di tolak...adik lelaki aku langsung tak dapat tgk....dia cakap dia tak sanggup...Kami follow mak masuk dalam ward. Lepas di angkat ke katil dan di pakaikan baju hospital...aku nampak titik2 jernih mengalir di pipi kakak aku...."eh, awak kan doktor. Awak tak boley nanges"....sambil kesat air mata, senyum pon tak apa pun tak, cbe mengalihkan muka dari pandangan aku. Aku taw dia nanges..sekebal2 manapun dia, dia tetap manusia biasa...sape tak menanges saat tgk ibunda sendiri sedang menanggung kesakitan......

Hari pertama operate, mmg mencabar sketlah...Mak xley berjalan sebab belah kanan tangan cucuk ubat tahan sakit.N ada drain utk pengaliran darah2 kotor kat luka operate...2 drain lg...mula2 tue drain tu ada bau sket.Bau macam darah "datang bulan" kot...tp dah berhari2 ngan mak, dah lali ngan bau tue....Drain tu macam tabung...nak g mana pon kena bawak..pahtu bila mak nak kencing or berak kenalah pakai bekas takung utk kencing tu.dahla utk ward tu ada 2 jer.kongsi2...adala sket bau hancing/bau ubat2...


 

Bermulalah malam pertama aku tidur kat ward.Selama nie, aku nak masuk hospital pon menggigil, tp utk seminggu nie..aku seolah di beri kekuatan utk masuk keluar hospital..Rutin, mcm keje kat situ.... :) mak ckp langsung xsakit bila doktor tanya..tp aku pasti bukan "langsung xsakit" kot..mesti ada rasa nyut-nyut kat tmpat luka tue....pasti ada.Tp mcm biasa mak xkan cakap...Dia akan sorokkan sakit dia demi kami, anak2 dia...Dia akan risau, kalau anak2 risau....

12 April 2012
Dah dua hari aku stay shif malam kat spital...Dua hari tu jugak mak aku demam...Tak henti2 aku basahkan napkin dan lap2 badan n letak kat dahi mak..Demam tolonglah jangan singgah lelama...Risau aku takut ada komplikasi lain.Aku gilir2 jaga mak ngn adik perempuan aku..Dia 10pg-10mlm...aku lak 10mlm-10pg...Org2 kat situ cakap kami keje shif...Xkisahlah...asalkan mak aku tak ditinggalkan sendirian...Hari nie ubat tahan sakit melalui mesin dah dihentikan..mak di beri ubat tahan sakit melalui kapsul..kalau sakit doktor suh bgtau agar suntikan dpt diberikan...Alhamdulillah, mak dapat bertahan dgn kapsul shj..xperlulah nak cucuk2 mak aku lg...hari2 kena cucuk, amik darah...dua2 tangan dah kena cucuk..masuk airlah, masuk ubat lah...kat peha xley cucuk, kat kaki pon jadi...dahla mak ada Gout...adoiyay...seksanya..tp mak nmpak kuat..doktor n nurses pon cakap...

"makcik nie, klu di tanya semua tak sakit"

tidur kat spital mmg xbley nyenyak..mcm2 kejadian..Alhamdulillah aku xder nmpak HANTU..nmpak org jer...Mlm mmg ramai nurse pelatih..nama pon nurse pelatih so, mereka amat rajin...Setiap 2-3 jam aku akan tersadar dr tidur bila dgr bunyik roda "mesin BP"...buat masa nie, ward memang sentiasa penuh...dlm ward surgikal ada 6 katil..sepanjang 3 hari nie penuh jer ward....so mmg lamalah nurse2 nie akan bukak lampu, sbb perlu amik BP setiap katil....soklan2 common yg mereka akan tanya...

* makcik dah kencing???berapa kali makcik kencing???
* ada berak tak????
* ada muntah tak??? berapa kali muntah..
* makcik ada rasa sakit???
* kepala pening tak???
* makcik berjalan2 sketlah yer, supaya luka cepat kering (darah cpt keluar)

aku lah yang kena kira berapa kali mak aku muntah berak kencing...dah 3 hari kat spital, mak xberak pun smpai kena kasik ubat berak....kat spital aku bawak toto hampar atas lantai...sakitnya badan2 hanya tuhan yg tahu..sbb bukannya boley nyenyak pon...kejap2 tersadar..mak nak g toilet, mak nak minum...nurse dtg amik BP...n terdengar ada org meracau2, meraung2, menanges2......sbb ward sebelah, adalah ward Orthopaedic...mcm2lah kes kena potong2 n kes kena patah2...aishhhh.....seram mak nokkkk..... :P

N setiap pagi sepanjang aku berada di hospital Doktor Abdel Aziz (Doktor Pakar berbangsa Arab) yg sangat komited tak pernah miss observe patient2 nye...di sebabkan itu jugak, mak aku tak dapat dipindah kan Ward Kelas 1 yang ada sofa #aku geram jer tgk sofa tue~klu dok ward tu xpyh tido atas lantai#

13-14 April 2012
 Rasanya tak perlulah nak cerita panjang lebar..sebab rutin harian aku n adik kat spital sama jer...mcm aku kul 10mlm sampai2 jer, aku akan tanya mak ape yg dia perlukan, pahtu sembang2 sket, tanya apa yg berlaku siang, apa doktor cakap..pahtu bila mak tidur ja, aku pon jadi tak ketahuan...xtaw nak wat mender...mcm2 aku wat..aku baca novel beb..satu malam stgh utk satu novel..so, selama dok hospital, 3 novel aku berjaya habiskan...sblm tutup lampu aku baca je kat kerusi tepi katil mak #sesambil tgk mak# tp bila lampu dah padam, aku pun mencari tempat cerah di luar ward...bawak duit syiling banyak2 sbb nak beli air milo tin sejuk best giler beb kat vendor machine..pahtu lepak kat tembok batu sambil tgk karenah penunggu2 ward yg lain....sambil khatam novel...aku beli novel baru utk mak, tp dia xley baca sbb tangan dia tak kuat nak pegang buku..kesian mak....
#mak saya adalah seorang pesara guru yang amat minat membaca novel~nanti bila2 aku akan update koleksi novel mak aku k...sbb rumah aku mmg dah macam perpustakaan awam Kulim kat Jalan Air Pancur belakang Pejabat Pos Kulim#
#n kengkadang aku tgk macam bilik Prof Dumbledor dalam series Harry Potter pon ada#

semalam doktor cakap, mak akan discharge hari nie, tp bila Doktor Arab tu masuk, dia cakap mak kena stay semalam lagi, so esoklah gamaknya bley discharge...aku tau mak dah risau, sbb dia takut aku kena tambah cuti utk jaga dia kat spital...n dia tau anak dia nie memang sangat rindukan ENCHEK BEARnya...Tp bg aku, aku tak kisah..sumpah aku tak kisah sbb #aku tak mampu nak bagi mak aku kebahagiaan dgn wang ringgit mcm kakak aku bley bagi --- n aku tak mampu nak bagi dia kebahagiaan dgn bawak dia berjalan round2 Malaysia sbb aku sendiri pun tak mampu nak bawak diri aku round2 --- aku hanya mampu tunjukkan yang aku amat sayangkan dia lebih dari segalanya dan hanya boley sumbangkan tenaga n khudrat aku utk berjaga sepanjang malam#

Hari terakhir nie mak sedikit relax lah..sbb dah xperlu nak bawak tabung drain ke hulu ke hilir..dua2 nurse dah cabut...dressing luka pun dah tukar baru...dah bley get ready utk balik umah keesokkannya...

15 April 2012
 Pagi2 doktor dah datang, mula2 cuak jugak sbb doktor cakap pakar xkasik balik...tunggulah jugak apa kata Doktor Arab tue..lambat dia masuk..kul 10pg kot..tym tu aku n adik dah tiba masa utk tukar shif..hhehhe..dia pun dah sampai....

Yeay...mak boley balik....
petang tu aku uruskan segala proses discharge mak...n sampai kat umah around kul 3 n perlu dtg ke hospital semula utk amik ubat kul 5 karang...letihnya hanya Tuhan yang tahu.Dr semalam aku tak tidur...malam tu balas dendam tidur sampai lebam...tapi asyik tersadar2...letih sangat sampai tak berapa nyenyak tidur....

Esokknya 16 April aku pun pulang ke pangkuan suami tercinta...rindunya kat dia..rindunya kat bantal merah aku, rindunya kat kengkawan opis....tapi tak rindu langsung kat fail2 melambak yg sentiasa nantikan kepulangan aku...aaaarggghhhhh!!!!!!!!

sampai hari nie badan aku lemah lg....mcm xcukup tidur..n dah 2 hari aku demam+sakit tekak+pening melugai...harap2 segala2nya akan pulih spt sediakala....

#Rentetan Kisah#

~ dua kali aku menangis teresak-esak dalam bilik sebab terlalu letih tapi terpaksa jugak gagahkan diri demi mak yang aku sayang ...mn taknya malam berjaga kat spital, klu tdur pon tdur kejap2 n tidur xnyenyak...balik kena siapkan kerja rumah sket2..kena pastikan abah ada makanan utk tghari, baju dah basuh n sidai etc...

~ beberapa kali terkecik hati ngan abah (abah mmg sakit....tapi aku terlalu letih nak melayan abah yg banyak karenah __ selalu kalau balik layan abah sorang ja, tp nie dua-dua nak kena jaga...sangat2 letey) bukan mengeluh juz nak luahkan perasaan..pape pon dorg tetap parent aku, n aku bersyukur dengan apa yang tuhan dah bagi kat aku....

P/S : Sayangi dan jagalah kedua ibu bapa walau apa sekalipun dugaan kerana merekalah yang banyak berkorban dan mereka jugak pernah rasa merintih sepanjang membesarkan kita

Monday, April 16, 2012

ADAM DAN HAWA

 HAWA DIJADIKAN KETIKA ADAM a.s SEDANG TIDUR...

Pernahkah anda tertanya-tanya mengapa Hawa dijadikan oleh ALLAH S.W.T di saat Adam a.s tidur? Jawapannya seorang lelaki apabila kesakitan, maka dia akan membenci manakala wanita sebaliknya.

Bagi wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya. Seandainya Hawa diciptakan dari Adam As saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari tulang sulbinya, hingga dia membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam pada saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan kesakitan dan tidak membenci Hawa. Sementara seorang wanita akan melahirkan anak dalam keadaan terjaga, melihat kematian dihadapannya, namun semakin sayang dan cinta nya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia akan menebus nya dengan kehidupannya.


Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu(jantung, hati nurani). Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikan nya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua. Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang istri yang penurut.


Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang dikabarkan oleh Nabi Muhammad SAW, “jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya.” Maksud nya adalah dengan kebengkokan tersebut adalah perasaan yang ada pada diri seorang wanita yang mengalahkan perasaan seorang lelaki.



Maka wahai Adam janganlah merendahkan perasaan Hawa, dia memang diciptakan seperti itu. Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu berarti dia sedang menangis di dalam hatinya. Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf. Dan wanita sulit untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang .