Tuesday, October 18, 2016

Part Two ~Trip anak gadis Haji Baharudin ke Korea (JEJU TRIP)

Assalamualaikum

Pepagi bangun tengok view kat luar tingkap hotel adalah sangat mengujakan!!! Our second day here in Jeju Island, the Honeymoon Island. One of the 7 Wonders of Nature. Kemanakah kekanak gegadis Haji Baharudin hari ini???? Lets check it out guys!!!

UDO ISLAND

Udo Island (우도) ni adalah sebuah pulau kecil kira-kira 15minit perjalanan by ferry yang berlepas dari Seongsan Harbour... Harbour ni dekat je dengan hotel penginapan kami. Sangat-sangat dekat.

Kami bangun seawal 6pagi untuk bersiap. Mandi make up bersiap bagai, dalam pukul 7pagi kami bertolak ke Seongsan Harbour ke Udo Island. Tak sabar rasanya sebab kat UDO ISLAND tempat berlakon drama-drama korea. One of the drama adalah Jang Nara~Fated to Love You. Cerita kesukaan aku juga. Kampung Jang Nara dalam drama tu adalah UDO ISLAND.

Tiket ferry return ke UDO ISLAND adalah berharga 3900won. Parking kat Seongsan Harbour / bawak kereta sekali naik ferry, its your choice.


Itulah rumah igloo tempat beli tiket ferry. Kat sini dia suh isi satu form tulis clarification je. Siap isi terus naik ferry. Kat atas ferry masya Allah angin sangat-sangat kuat. Telefon kena pegang kuat-kuat. Kalau tak terbanglah telefon iolss. Cuaca cantik. Panas tapi angin kuat. Alhamdulillah cuaca hari kedua masih bekerjasama sepenuhnya.


Selepas 15minit kami pon sampai di Cheonjin Port (천진항). Kami pilih untuk naik Tour Bus je dekat sini, sebab malas nak bawak kereta. Naik tour bus dengan harga 5000won sehari. Naik je mana-mana bas cuma jangan hilangkan tiket. Udo Island ni kecil je. Kalau nak sewa basikal atau skuter pon boleh. Sebab kami pergi awal-awal pagi jadinya takdelah ramai sangat orang. Kami pon malas nak pikir pikir so amik bas je lah. Dapatlah Raeesa naik bas.

Udo (lembu) dapat nama sebab bentuk pulau ni macam lembu. Ye ke?? Tak usahlah pertikaikan. Hehe. Best kat pulau ni. Sempoi aje. Walaupon agak panas. Dan kami dah pon start sunburn di hari kedua. Enjoy is enjoy. Bas akan berhenti di 5 tourist spot. Tapi kami hanya berhenti di 4 spots. One of the reason, because spot ke4 dan spot ke5 adalah pantai. So sama je lah kot. Matahari atas kepala, perut dah lapar. A bit grumpy to be kat spot yang ke4. Kekekeke....


inilah tour bus yang berkenaan. sempoi je bas ni, macam bas tambang. asalkan semua spot dia berhenti dan without fail pick up kami. Erm, what to do, kat Jeju ni kami rasa macam orang aneh. Sebab tak ramai tourist bertudung macam kami. Tapi pergi mana pon Raeesa tetap jadi perhatian sepanjang kat Jeju ni. Diorang cakap Raeesa comel dan cantik. Dia memang comel pon. Macam lalan kan?? Kan kan kan??? :)

first stop adalah kat Udobong Peak View. Magnificent sangat weh. Terlampau cantik pada aku. The weather, the view, the windblow memang ngam lah dengan mood aku. First thing in the morning, mood tengah elok lagi.



Happy nya dorang ni. Aku??? Gloomy...hahahha...tak ceria langsung. Abisnya pakai hitam je all the time. Hahahah konon nak nampak kurus kan?? Hamikkk...gloomy scaryyyy....


View kat sini tip top first class lah. Memang cantekkkk...kat sini ada laluan untuk naik ke rumah api atas tu. dan ada juga laluan turun ke pantai. As usual the choice is yours. Our choice???? Lepak-lepak makan eskrem lagi bagus...Makan dan makan dan makan dan makan. Okbai. Eskrem peanut kat sini memang terbaik. 5000won setiap satu. mahalnya lahai. Tapi sedap sangat. Tak cukup satu sorang.


Selepas makan eskrem berposing pulak kat meja eskrem, dan jalan-jalan sikit sebelum naik bas semula untuk ke pitstop kedua.


Stop kedua adalah, aku tak tahu apa nama tempat ni. Tapi kat pintu gerbang penuh dengan siput. Jalan lagi ke hujung leh sampai rumah api yang kita nampak dari atas bot tadi. Hati-hati laluan ke rumah api agak licin. Matahari atas kepala. Jadinya amik gambo pon mata ala-ala korean.




Batu tu memang disusun sebegitu atau naturally sebegitu, saya tak pasti. Tapi kononnya kalau susun batu sebegitu dapat merubah nasib seseorang. Ni tempat keramat la kiranya.


Maskot running man. Padahal sebenarnya dah letih nak berjalan, sebab dari pintu gerbang tu, jauh sangat berjalan sampai ke hujung. Sebab tak tahu apa yang bakal kami jumpa di penghujung jalan tu, jadinya perjalanan rasa agak jauh. Ada jumpa motel/resthouse, horse ranch yang takde horse, ahjumma kutip dan jemur kelp, lepas tu baru nampak lighthouse. 



Lighthouse nun di hujung, tak jauh pon lagi. Tapi apa-apa pon posing dulu.


Ok, get ready boarding on bus. Sebab nak singgah tourist spot yang ke 3 pulak. tourist spot seterusnya adalah UDO MUSEUM. Rasanya tak singgah pon takpe. Bukan ada apa pon. No, what i mean is, there is an exhibition about outer space rocks, earth rocks, different type of alien rocks, but all the description is in Korea. Tak paham hape benda pon. Tapi dapat tengok batu Superman jer kat sini. Ruby, diamond dan sebagainya pon ada. Kami tak amik gambar pon kat dalam ni. Nothing attractive as for me.




Seobin Baeksa Beach adalah our last stop before we headed terus ke jeju island mainland. Takde apa pon kat sini, cumanya pantainya sangat cantikkk...perasan tak kat jeju pantainya berbatu hitam??? sebabnya pulau jeju terhasil dari letusan gunung berapi. Batu-batu lava ni, sebab tu warnanya hitam.


Kami tak buat apa pun kat pantai ni. Posing-posing amik gambo saja. Kakak ngan adik nak jalan-jalan tepi pantai. Tapi aku kena jaga Raeesa, so malas nak turun. Tengok, jadikan Raeesa sebagai alasan taknak berpanas tepi pantai. Kikikiki~

Tapi before balik, kami sempat amik gambar kat lighthouse tepi port dulu.


Ceria lagi gambar diorang ni. Sakit pulak hati aku. Cubalah amik gambar aku cantik-cantik. Aishhhh...Okay. Berakhirlah trip ke Udo Land. Atas kapal kami pilih untuk duduk bersila kat tingkat dua. Panas sangat walaupon angin kuat sepoi-sepoi bahasa. 

Sampai saja Jeju mainland, kami terus cari 7eleven/GS25, beli nasi segera and makan dengan lahapnya untuk mengalas perut. Dan bersedia untuk next attraction. Walaupon angin kuat, melekit jugak rasa badan. Habis lap-lap mana yang tercapai dengan wet tissue, buang kesat2 dunia. Perghhh...amende ni Lopa.

Manjanggul Beach
 
Actually Manjanggul Cave ni berdekatan dgn area yg kami pergi on Day 1 tp disebabkan xcukup masa so hari ni baru kami pergi. Cave sepanjang 1km hasil dari laluan lava gunung berapi. Kami jalan dlm 600m-800m then patah balik. Kira total lebih sekilometer jugaklah kami jalan. Letih jgk nak jalan sampai hujung. Setakat tu je daya kami. Kakak aku dengan kena piggyback Raeesa lagi tau. Sebab Raeesa ni penakut. Haha. Admission: 2000won.

Tapi dalam ni sejuk sangat dan nyaman sangat udara dia. Walaupon ianya adalah gua, ianya sangat2 terjaga rapi dan cantik. Kalau nak di ikutkan laluan lava ni sejauh 13 kilometres in total, but only one kilometre is open to visitors. 1km tu pon dah cukup jauh dah pada kami. Dalam ni sangat gelap sebab gua ni adalah kolonial kelawar. Jadinya gambar yang di ambil pon tak cantik. Tak dapat nak amik exact gambar.

 











Tuesday, September 27, 2016

Part One ~Trip anak gadis Haji Baharudin ke Korea (JEJU TRIP)

Assalamualaikum...
Back to track...

Mood nak mengomel dalam blog tu ada. Tapi masa tak ada... dahsat betul. Busy len maciammmm sekarang ni. Dah hampir sebulan dah, balik dari Korea, tapi tak mampu lagi nak update blog ni.

Okaylah, mehla hakak nak cerita. Nak habaq mai ni, ekceli ai baru ja balik dari korea. kali ni ai travel berempat..geng anak-anak gadis haji baharudin. Kami pi jeju island the honeymoon island. yeay...kami bertolak dari klia malaysia pada 28 Ogos 2016 dan touch down balik di KLIA pada 05 September 2016. Wah bestlar pergi bercuti. takyah fikir kerja takyah fikir masalah dan sebagainya.

Travel buddy kali ni : Cik Azma, Ciknin, Cik Raeesa dan opkoslah ai Cik Lopa. Tym travel semua nya cik ko....hehehhehe

okay..jom kita THROWBACK trip anak gadis Haji Baharudin ke Korea.

Hip hip hooreyyyyyy....

We'll start with day one...
Our jeju trip begins now....

Day one 28/08/2016 ~trip anak gadis haji baharudin ke pulau jeju, korea~

Macam biasa kami akan amik flight yg akan sampai ke destinasi seawal pagi. Sebabnya nak save satu hari travel day...maksudnya masa perjalanan. So kalau smpai awal pagi. Kami boleh terus menyengkit pada hari sampai.

Dari klia2 dengan menaiki airasiaX pakcik tony fernandes kul 1 pagi. Pejam celik pejam celik dah touch down bumi korea seawal 8pagi (waktu korea).. kalau kat korea kita akan tua sejam yer. Sebabnya waktu korea awal sejam dari waktu malaysia. Sampai je kat gimhae international airport. Kami terus amik shuttle bus ke domestic airport.

Naik shuttle bus kat Gate 5 International Terminal utk ke Domestic Terminal.


Kalau nak berjalan kaki pon boleh. Dekat je. Kami tak tahu dekat so kami amik shuttle bus. Okay je. Cuma kena ngangkut bag turun naik bas je lah. Time ni kami baru perasan beg kakma sangatla berat. Bukan kandungan beg yg buat berat. Beg tu sendiri dah berat. Bertabahla kakma.



Flight ke jeju pukul 12tghari. So kami ada a few hours before boarding. As usual melepak kat airport adalah perkara biasa bagi traveller.

Sebab perut sangat lapar tym ni. Kami terus cari food utk di makan. Malangnya kat airport domestik xde lotteria atau kedai makan. So nampak dunkin donut. Bantai lah sorang seketul n banana uyu. Raeesa xsuka banana uyu. Mgkin sbb lapar sgt. Aku jd muak jugak dgn banana uyu. Erkkk...i'm prefer a cup of caramel machiatto right now pepagi ni...ntah kenapa klu dtg korea kepoyoan tu dtg menjelma..hahahahha

Lepak2 sampai lah masa boarding. Seperti biasa raeesa mesti sangkut sebab nama panjang sangat. Tulah susahnya buh nama pepanjang kat anak2. Hehehehe..tp dah learn our lesson. Klu nak travel..jangan buh nama bapak. Buh nama diorg je. Ikut apa y tertulis kat passport jer.




Yeay boarding tym. Naik airbusan sebab tiket murah dari airlines lain. And yg bestnya setiap
Org dapat 15kg free luggage. So kami berempat dpt 60kg free luggage. Best oooyeayyyy...yeah travel light....

Wah aku jumpa steward ensem this tym..perghhh real deal. Mmg ensem. Ada iras jo in sung sikit...kdg2 nampak mcm song jong ki...aigoooo mmg ensem...perjalanan xsampai 45minit pon. Sekejap je dah sampai kat jeju.

Okay..our adventure pon bermula.........

Turun je dari flight terus pick up semua luggage. Gi kaunter lotte rent-a-car utk pick up details kereta sewa. Lepas tu gi kaunter egg wifi. Semuanya kat tepi-tepi area gate keluar arrival level. Egg wifi kakma dah booking sepsiap dari malaysia. so just pick up je. Kaunter wifi egg adalah di bahagian hujung sekali belah kanan.

Olleh Egg Wifi - since kami ni drive sendiri kat island ni, amatlah penting untuk menyewa portable wifi cenggini. Boleh juga waze kalau tersesat. Harga RM150 untuk 6hari kami di Jeju. Swipe credit card jugak. No cash.  Pix:aneen182.blogspot.my

Kat kaunter lotte rent-a-car tu dia akan bagi direction ke jeju auto house. Kat mana nak kena naik bas tayo je actually. Dan dia bagi sekeping kertas tulis jeju auto house. Dan dia tunjuk gambar bas yang kita kena naik. Memorise la gambo kat bas tu. Then tunggu je. Bas tu akan bawak ke auto jeju house for free.
ni la bas tayo yang comey lotey. Pix: aneen182.blogspot.my

Then dah sampai tu melulu aku masuk auto jeju house laju2 sebab kena ambik nombor (mcm dekat bank tu)... tggu je lah nombor di panggil. Semua pembayaran di auto house adalah menggunakan kredit card..saya ulangi credit card. Cash x di layan. Semua driver yg ada idp (international driving license) je dibenarkan untuk bawa kereta di jeju.

keadaan di dalam jeju auto house. sangat sistematik sistem menyewa kereta mereka. Pix: aneen182.blogspot.my

Kami booking kia k3 je tapi kereta yang di book mengalami kecelakaan jadinya di gantikan dengan kereta lain. alhamdulillah dapat hyundai sonata dengan harga yang sama.



Ticket return airasiaX kl-pus-kl = rm544 perpax (tix+luggage+makan)
Ticket return airbusan gimhae-jeju-gimhae = rm168 perpax
Lotte rent a car = rm763 (6hari) / 3 = rm254.33 perpax
Wifi egg = rm148 (6hari) / 3 = rm50 perpax
Hotel = rm2228 (9h8m) / 3 = rm742.67 perpax

currency exchange at : RM3.62 untuk 1000krw

Okay sambungan please,

Ni peta Jeju Island. Kami tempah 3 hotel sepanjang kat jeju ni. Sebab nak jimatkan masa perjalanan kalau hanya stay kat jeju city. Jadinya kami amik 3 hotel. Kira hotel ni pitstop sepanjang journey kami di Jeju ni. Kata nak cover satu Jeju Island kan?? hehehehe..selamat membaca dan merasai journey ANAK GADIS HAJI BAHARUDIN kali ini.


Hari pertama dapat je kereta kami bergerak ke Pitstop pertama kami iaitu Seongsan District. Dan sepanjang perjalanan kami akan singgah di tempat-tempat yang kami rasa menarik untuk di lawati. Memang sepanjang masa pegamg peta je lah. Mentelaah peta sambil google2 dan aku melayan si cilik Raeesa kat seat belakang. Zasss layan je lah....Tugas drive kereta kat Jeju diserahkan bulat-bulat suka sama suka kat Cik Azma sebab dia xleh duduk saja nanti dia sakit kepala...Cik Nin as co pilot sebab dia pandai baca peta dan setting GPS. Cik Lopa tak buat apa-apa pon, hanya melayan Cik Raeesa je sebab Cik Raeesa suka Cik Lopa. Adil kan pembahagian tugas kami. Hehehehehe.... 


ni kenderaan kami untuk 7hari di Jeju Island. HYUNDAI SONATA. Pemanduan di sebelah kiri (lefthanded driver) mula-mula kekok tetapi dengan kecekapan dan semangat berkobar sang driver. 7hari berjaya diharungi tanpa ada kecelakaan. Alhamdulillah syukur.


HAMDEOK BEACH


First stop kami adalah Hamdeok Beach. Tujuan utama adalah sebab Cik Nin nak sangat melawat tempat oppa-oppa 2day1night dia. Nak pergi kat cafe tepi pantai tu. Okay kami pergi musim panas. Summer time ~jadinya ramai lah pengunjung2 dari serata Korea yang mengunjungi Jeju Island (mcm kita gi Langkawi la kekdahnya). Weekdays pon ramai je manusia kat tempat-tempat attractions.

1) Panas lit lit tapi angin menderu-deru..best weather ever
2) Gambar kasut kami -grup foto- Raeesa memang satu kepala, layannnnn...
3) Grup foto -we always seem happy in every single foto- nampak tak cafe kat belakang kami. Situlah tempat shooting 2days1night episode yg Han HyoJoo jadi guest.
4) Kat seoul tak dapat makan Bungeoppang ni, kat sini baru dapat rasa...2000krw for 3ekor ikan. marvellous!!
Last makan is tadi pagi, makan seketul je donat. So, perut kami dah menyanyi nyanyi kat sini. Alhamdulillah Raeesa tak meragam pon. Dia pon layan je kami, kami tak makan dia pon tak makan. Kami makan apa pon dia layan ja makan. Takde tolak-tolak taknak makan. Tak buat perangai la. Alhamdulillah. Sangat well behave. Nakal tu biasalah sebab nama pon budak-budak kan.

Masa di Hamdeok ni, kami singgah beli nasi segera kat GS25. Kat Korea, bestfriend kami memang convenience store. As sangat senang, beli nasi segera lepas tu siap-siap panaskan dalam microwave. Satu bekas nasi segera harganya 1200-1500krw. Kat Hamdeok kami beli 4 nasi segera. Makan nasi segera dengan ikan bilis pedas bawa dari Malaysia. Layan. Tak payah kuah-kuah. Kalau dah kebulur dapat nasi saja pon dah bersyukur.


Thanks to google for the nasi pix - setiap hari makan nasi ni tapi tak pernah amik pix pon. Ni nasi segera yang di jual di convenience store di seluruh Korea. Dont worry, takkan mati kebuluran sebab takde nasi. Bawa lauk jer. Raeesa suka nasi ni, dia makan nasi je tanpa lauk and praise "Nasi ni sedap sangat"..Alhamdulillah, well behave child. Gambar kedua Raeesa and mama waiting outside the store, exhausted and hungry at the same time. Pity her.

WEOLJEONGRI BEACH

Our next destination is Weoljeongri Beach. Beach ni alongside jalan besar ja. Just menelusuri jalan besar sampailah nampak pantai ni. Pantai ni tenang je. Rasa-rasanya pantai paling tenang dan nyaman kat Jeju Island kot. Saya suka pantai ni. The most breathtaking and magnificent beach i have ever reached. Tak dikenakan sebarang bayaran untuk ke beach ni. Local bawak keluarga beriadah dan tempat dating couple-couple korea je. Tapi serius aman damai kat sini. Macam nak lepak lelama je kat sini taknak balik. Hilang jetlag buat sementara waktu.





Cubaan buat panorama picture. cantik kan langit. cuaca hari pertama di Jeju sangat-sangat cantik. Langit cerah je. Tapi angin menderu-deru memang nyaman. Hilang peluh meluh semalaman tak mandi dan bersihkan diri. kat pantai ni ada kerusi kerusi sekolah yang berwarna warni ni. Kira signature la kat sini. Kalau ke weoljeongri harus amik gambar kat kerusi-kerusi ni as tanda kita dah sampai weoljeogri. beratur jugak nak amik gambar kat sini pon.



Cantiknya view dan semuanya smooth je kat pantai sini. Jalan raya di kawasan ni kecik je. Kalau parking kereta tepi jalan memang jadi one waylah jalan ni. Hehehehhe bertembung kereta ngam ngam ho je lepas. pergh bertabahlah.

Kami kemudiannya meneruskan perjalanan ke Seongsan District. Sepatutnya ada singgah Manjanggul Cave. Tapi malangnya masing-masing dah penat dan macam nak grumpy. So kami amik keputusan untuk langsung ke hotel. On the way tu, kami berhenti dua kali tepi jalan untuk ambil gambar. Yang pertamanya di coastal road ada kincir angin. Taksub tengok kincir angin. Cik Azma kita suka sangat sebab dia suka kincir angin. Saya pun suka jugak. Angin kuat so kincir angin berputar laju. Di Jeju, 100% punca elektrik adalah dari kincir angin. So memang banyaklah kincir angin sekitar pulau ni. Best, thumbs up. And second time berhenti tepi jalan sebab nak amik gambar berlatar belakangkan SEONGSAN ILCHUBONG. Tapi aku memang dah mengantuk dan letih gila time ni. Aku siap boleh terlelap masa amik gambar Cik Azma dan Cik Nin. Marah betul Cik Nin sebab tak nampak SEONGSAN ILCHUBONG tu.





Gambor Cik Azma melompat kegembiraan dapat berjumpa kincir angin kesukaan. Gambo Cik Nin berlatarbelakangkan Seongsan Ilchubong, nampak je kan??? apsal dia kata xnampak. ermmmm...

HOTEL ILCHUBONG TOURIST

Dan akhirnya kami sampai dengan selamat ke HOTEL ILCHUBONG TOURIST. Hotel basic, bilik besar, semua kelengkapan dan kemudahan ada, yang paling penting parking luas sangat. Seronok parking kat sini. Mana-mana pon boleh parking. Saya bagi 5 bintang untuk hotel ni.


View dari tingkap bilik, SEONGSAN ILCHUBONG kesayangan kami. Nah amik nak sangat view ILCHUBONG. Okay.

Berakhirlah perjalanan kami untuk hari pertama, malam pertama ni kami dinner nasi impit+rendang daging dengan air milo panas. Rendang daging ni maid kakak buatkan. Masa kat Malaysia rasa macam tak sedap je. Tapi alahai sedap pulak makan rendang ni kat Korea. Hehehehe..mengada betui.

Sekian. Bersambung di hari kedua di Part Two.


Part Two ~Trip anak gadis Haji Baharudin ke Korea (JEJU TRIP)




Monday, August 8, 2016

TEROBEK sat na....

hai...uishhhh...banyaknye spider web....so, jom kita buang sawang dulu...

Assalamualaikum,

bapak lama gila tak update blog. Last bulan Julai tahun lps. So nnti akan terbitlah edisi terobek TEROBEK dan terobek.

Kalau ikut kan aku...edisi terobek akan merangkumi.

1) trip ke Pangkor, Perak (bulan 8 2015)
2) trip ke Seoul-Busan (bulan 4 2015)
3) wedding bestfriend
4) trip ke Bali (bulan 5 2016)
5) trip ke Tioman (bulan 5 2016)

itu je kot??? ermmm nanti kita terobek sikit-sikit yer. in sha allah.