Thursday, October 2, 2014

Episod 11 ~Julai~ Selamat Hari Raya Aidilfitri

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Tahun ni raya di Kota Tinggi, Johor. Umah sang suami. Cuti pon agak lama macam biasa kalau balik umah Bear kan???erm...raya 28/07/2014..cuti sampai 02/08/2014..amboi melampau ko bear yer...hehehhe

Sampai kat kampung sehari sebelum raya...tak sempat tolong buat apa pon, biras n adik2 ipar dah buat semuanya. Bab-bab memasak bagai, memang aku kureng sket. Depa lagi terraaaa..hihihi 

Raya tahun ni meriah sikit. Siap tumbang sekor kambing lagi...kambing comel2 jer..idaklah besar..Bear punya beria..beratus abis kat mercun. Diam ~jangan kata apa-apa~ nanti dia marah...hehehe

 Berinai bagai...nak raya je pon...tapi tetiba beria lak...sebab tu kena perli ngan kawan-kawan
"dia seronok balik kampung mertua"
positif thinking la, seronok ke tak seronok ke tetap kena balik kan??hehehe memang lah tak rasa meriahnya raya kat umah mak sendiri, tapi, suami kita kan???kenalah redha yer...berbaik-baiklah dengan keluarga mertua everibodi. Ai dah bosan asyik rasa tak seronok jer...so amalkan hati yang tenang dan berhepi-hepilah... :)


Pagi raya kali ni awal bangun...baju raya semua dah gosok, mandi sunat Aidilfitri (abah selalu pesan mandi hari raya tu niat mandi sunat Aidilfitri)...pahtu bersiap nak solat kat masjid..

sembahyang raya kat Sungai Ara Felcra ni tak semeriah sembahyang raya kat kampung aku, saf perempuan ada tiga jer pon...selesa bangat sembahyang takyah himpit2...lepas sembahyang raya, buat tahlil kat masjid and then terus balik rumah. Tak pergi ziarah kubur arwah AYAH (ayah mertua) pon sebab panas terik...Balik cepat-cepat sebab nak MAKAN...yeay yeay makan!!!hehehehe

Berbahagia bersama sama dengan biras dan adik beradik ipar

petangnya acara cucuk satey sampai sakit pinggang kebas bontot bagai..malam apa lagi..bakar membakar la...sambil main mercun...sangat best okeh bakar membakar ni...

 
 
 
 

sedapnya kan???memang sedap pon...kihkihkih

cadangnya nak sambut besday omak mertua kat tepi pantai Tanjung Leman, bakar-bakar satey, tapi dikejutkan dengan berita kematian PakNgah (abang arwah AYAH) di Muar, Johor...Jadinya kami bergegas ke Muar. Slps ziarah, sempatlah berjalan-jalan di sekitar Muar sesambil makan-makan. Cum beraya rumah sedara mara mak mertua. Best walaupon penat.

 
 
 
 

 Dan pulang ke sarang... 


Sekian ~sessi raya2 Johor


No comments: