Monday, January 26, 2015

Trip #adikkakak ke kota Djogja

Assalamualaikum

Monday sickness...



Alkisah pengembaraan saya dan adik ke Yogjakarta 14-17 Januari 2015. Kota yang penuh dengan tinggalan sejarah nya. Alhamdulillah jejak juga kaki ke kota Borobodur tu. So, pengembaraan bermula....

Tiket kami beli dah lama, balik dari Krabi tahun lepas, terus beli tiket. Alhamdulillah dapat free seat untuk tiket pergi. Balik pon dapat rate murah. Kiranya tiket pergi balik dalam RM190 untuk 2 orang tak termasuk insuran. Lepas je kejadian QZ tu kami jadi takut.Langsung amik pakej insuran sekali.


kekeekkekeke....ketawa tutup mulut!!



Yang jadi tak okay nya adalah duit Malaysia jatuh. Dapat sejuta IDR dalam RM282. Sakit hati sebab bulan 10/11 cenggitu, RM262 jer. Menyesal tak sudah. Tapi redha je lah kan. Takkan nak mengeluh menyalak bukit. Ewah cenggitu pulak yer....


Saya pon tak paham kenapa lah Yogjakarta ni tak sefemes tempat2 lain di Indonesia.Pada saya kota Djogja ni memang best. Katanya bandar kedua selepas BALI. Bali belum pernah sampai lagi. Belum ada rezeki. Kepada pencinta sejarah dan alam better lah ke Djogja..ada pantai, air terjun, tanah tinggi, tasik, gunung berapi...complete!!!!

Itenerari saya dan adik selama 4 hari di sini, kami susun sendiri base on perjalanan kawan2 blogger yang lain dibantu jugak Pak Jati Wijaya (perkhidmatan supir kami di sana..nanti saya cerita). Tapi bila dah sampai sana, dan dah nak balik, baru kami perasan...kami banyak buang masa pada hari pertama. So nanti saya bagi suggestion itenerari. kalau nak complete melawat semua tempat 5hari 4malam paling okay. macam saya 4hari 3malam... sepatutnya okay ~ Kalau tak buang masa di hari pertama. ~

Selalunya setiap kali berjalan, hari pertama memang Grumpy grumpy...nak hangin je.sbb badan letih plus jetlag kononnya. mcm trip adik beradik opkoslah...saya dan adik ni banyak persamaan. dan kami lak grumpy pada masa yang sama. tak seronoklah...hehehhehe

P/S : Saya asingkan entri buat 4 part ye ... senang nak cerita... :)

Day 1~ 
Sampai tengahari
Check In hotel
Makan
Rumah Batik
Kopi Loewak
Parangtritis
Becak Berhias
Balik Hotel

Day 2~
Candi Borobodur
Ketep Pass
Merapi Trip
Gadjah Mada Universitas
Malioboro

Day 3~
Daeng plateau Trip

Day 4~
Prambanan Temple
Balik ke Malaysia

Mula-mula saya nak cerita pasal hotel dan driver/supir kami di sana.

Kami ambil hotel dari AirAsiaGo...sebelum tempah boleh la survey2 atau banding2kan dulu harga dengan Agoda atau Booking.com atau Trivago atau apa sajalah...Dan kami buat tempahan setelah membanding2kan harga tersebut. Orang kata kalau tru AirAsiaGo ni mahal...so kena banding2 dulu harga.

Dapatlah penginapan 4h 3m di Hotel The Phoenix (The M Gallery)

Hotel Phoenix sangatlah cantiknya adoiyai-- tetiba rasa segan lak dok hotel mahal2 ni (hihihii gedik)

1st impression mcm suram je tempat ni, tapi bila kami round2 malam tu...Wallahi, taksub sebentar dengan deco dan segala2nya yang in detail...sampaikan tagging2 semua dlm bentuk plat..bukan tulis tangan tampal jer. Taksub!! Pada saya hotel ni dah cukup gah. Belum lagi gi hotel2 mewah yang lain kan. Erm...kerdilnya aku tak pernah gi hotel mewah. :)

HOTEL + FLIGHT RM645




Untuk perkhidmatan driver lak, kami amik dari Ganesha Tours

Kami dah malas nak survey2, so amik je lah sepsiap tour utk 4hari...walaupon agak ralat hari pertama dan terakhir sekejap sangat pakai kereta, tapi dia kira penuh...takpelah rezeki mereka di situ..halalkan aje memandangkan tokey dia pak Jati ni sangat2 available, anytime kita wassap tanya or mintak pendapat...dia okay je melayan.So ada rasa "its okay" kat situ.

Kalau memerlukan khidmat pengangkutan di Jogja boleh kawtim ngan tokey yer....tokey muda lagi.

Wassap no ni: +62898-5101301 (Encik Jati Wijaya)

Macam saya..amik kereta avanza untuk 4hari...2orang je dalam tu, memang selesa badaklah. Hari pertama Avanza warna hitam, hari kedua silver, hari ketiga putih, hari keempat hitam balik. Hahahaha...bertukar2 kereta engko...kihkikih


COST SUPIR 2.4 JUTA RUPIAH untuk 4h3m

Cuma masalah saya kat Djogja ni, bahasa....saya blur blur nak tangkap apa diorang cakap. Diorang cakap Jawa Asli...memang Jawa sangat lah. Jawa Malaysia pon saya xleh tangkap..hehehehe Tapi klu diorang cakap bahasa indonesia dalam sinetron tu saya paham ajer..Dan kebanyakkan mereka boleh bertutur in English jugak...SO okaylah. Kalau tak pandai sangat. Diam ajer...hehehehahe

Sehingga bertemu di next entri...






No comments: