Friday, May 6, 2011

ceciter ceciter

nak citer kisah aku yg 2 minggu tidak ketahuan.....tiap2 hari balik umah lambat sbb kena g bengkel melawat VIVIan, tp pg2 dah kena g opis sbb nak praktis kawad...ssngt2 meletihkan...hukhukhuk
nak cerita kisah vivian yg malang......

Vivian di Bengkel Ketuk (Sri Rampai)
Hari Sabtu aku anta Vivian, pg2 Vivian dah smpai utk terima rawatan...aku ngn hasben xnak paksa2 doktor tu buat cepat2..so kami bagi seberapa bnyk masa yang di perlukan utk sang doktor memeriksa n membetulkan apa yg patut....tujuannya anta kat kedai ni adalah utk si doktor kasik ketuk sket body vivian yg dah lari.tp awal2 mmg dia dah warning, klu casis lari dia xboleh nak buat pape...kecuali press body yg dia sendiri mmg xboleh buat...siang malam aku n hasben berdoa agar casis vivian xlarik, sbb klu larik ssh nak betulkan bunyik ketuk ketak ketuk ketak tue....
Hari Senin pagi g melawat Vivi...mmg sah penyakit Vivian d sebab kan body yg dah lari..hukhuk...sebak gak, harapan mcm xder, tp sang dokter ckp, try tukar besi kat dpn body vivian tue..smpai kesudah xtau apa nama besi tuh smpailah dua hari lps...anti roll bar nm menatang tuh rupe nye...hukhuk...tp bila tgk bumper vivi dah rapat, x menjongkang o terkopek2...kembali sket semangat nak betulkan vivi wlupon bnyk aral yg bakal mendatang....dgn kekangan bajet hasil ihsan bondaku, aku n hasben memulakan apa yg kami dah mulakan..iaitu merepair vivian sedaya upaya wlupon hari2 kena isi borang ilang kat opis sbb kul 2 dah nak fly...huhuhuhuhu (aku xpenah isi pon)......:P
body vivi yang penah di pateri....membuktikan lagi yg kete ni mmg penah eksiden..

bonet+bumper yg telah dikuarkan...

vivian dah togel.....besi frame kena tukar...sbb dah dekat sgt ngn bell cjain....takut jadik mcm arituh..bell putus lg...
VIVIan di bengkel cat (Sri Rampai, Setapak)
Dah siap ketuk, dah siap pasang bodypart...vivian bermalam lak kat kedai cat..utk touch up body...setelah ditilik di belek...bumper belakang, pintu belah kanan, fender kanan+kiri, bumper depan ngn bonet kompom kena tiuch up (cat semula)..hampir 70% la nampaknya kena cat balik...bajet???adoi...redha jer lah...
bumper belakang myvi baru....

hasil semen+fiber

ni tempat kemek adik aku hantam parking divider...dah siap ketuk n bentuk balik semula..

nampak sang dokter n sang tukang kalut dok bersembang berehat melepaskan lelah seharian d kedai cat

bumper depan n bonet myvi baru...

lampu blacksmoke yang sebijik jer dah rm350 local, tp yg ni ori rm450 sebijik...kiri kanan dekat seribu...bapak mahal gila lampu/part myvi...baik perdana lagi murah...huhuhuhu..sape kate mentenen perdana mahal???????mmmmmm.....
Vivian di bengkel Sali (Segambut, Jalan Duta)
lepas siap touch up....vivian pindah wad..masuk bengkel kete lak..kali nie kat segambut...bengkel kwn aku yg dah jadi besfren laki aku sekang nie....kawan seperdana dia lah...si faizol, pakar enjin.....belek punya belek...dia cakap ssh nak wat sbb body dah lari so sume arm, sume batang2 yang ikat myvi tuh dah lari..so nak kembalikan vivi tue seperti zaman anak dara agak ssh lah...dahla ssh gila nak dptkan anti roll bar...sume kedai juai sparepart dr jln sg besi-chow kit-segambut....sume kami redah...adapun yg baru arga rm5rat ke atas...fedapppppp.......huhuhuhuhuhu
nilah anti roll bar..ni TRD Passo pny...tgk kat mudah pon rm450...ada beran???katalah tukar2 anti roll bar nie pahtu still bunyik lg kete tuh???mn nak cari wet nak tukar benda lain...huhuhuhuhu
so kesimpulan yg dapat di buat, laki aku ambil keputusan nak tukar sume bnda yg kecik2 dulu....tukar booch dulu, lower arm kiri kanan......n still lg berbunyik wlupun xsekuat dulu....at least x sekuat dulu...much much better laaa.....

Vivi akhirnye ke kedai sport rim (Klang)
g kedai spotrim dgn harapan dpt tukar kasut vivi yg dah 3 tahun xbertukar smpai keras bila jln atas jln raya berdengung semacam je...alang2 nak tukar kasut...tukarlah sekali stokin vivi...hehehhe...maksudnya alang2 nak tukar tayar, tukar sport rim jugak....xnak pakai rim pekak besi stendet yg xlawa langsung sbb 13 inci smpai arch myvi pon boleh masuk kepala org...huhuhu..bila koner, terangkat semua wlupon dah masuk strut bar/stabilizer bar...bahaya pakai rim stendet nie...so kwn2 yg ada kereta, tukarlah rim stendet anda ke sport rim yg lebih selamat...hehehhehehe
suasana di kedai rim...sampai rambang mata tinge bulu idung sume rambang...bapak banyak gilerr..klulah kedai ini aku yg punya...hari2 sayang2 aku tukar kasut baru...hihihihihihi

tgklah rim nih..pergh..tgk bibir dia bertingkat2...manyak baik wooo...tp xda 2ribu ttp mata ja lah yerrr...hihihihihi

akhirnya inilah kasut vivi yang baru.....so vivi xkan lg menjadi gadis kampung berkain batik berselipar jepun lg...vivi dah jadik gadis bandar yg sgt ranggi dan keras....oooyeaaaa

Vivian ke kedai Tayar (Sri Rampai Baru)
Setelah menelek2 menyoal siasat beberapa saspek....laki aku dpt tmpat murah utk seset spring sport.....agar vivi xterentak2 bergegar isi perut....hehhehehhe
sang pakar memasang sport spring utk vivi....

benda bulat2 ni mengganggu penglihatan aku..sbb aku asyik dok pandang benda ni jerr..aku ni alergik sket tgk bnda bulat2 nie...i likeeeee :P

akhirnya aku amek jugak gmbo ko sang bulat...apalah fungsi sang bulat ni kat kedai tayar...bulat kecik bulat besaq..hihihii

ooo nilah fungsinya..utk allignment n balancing tayar...so kiutttt

bulat2 masih berjaya meraih pandangan mataku...
Vivian Ke Kedai Ekzos (masih Sri Rampai Baru)
Vivian akhirnya tukar wad lagik..dlm ms sehari 3 wad vivian masuk....lps d xray..buruk benor aku tgk stendet ekzos vivi...hehhehehhe...so apa lg tukarla muncung ekzos kasik grand sket...tukar muncung jerr..xder bajet nak tukar semua...S-Flow kind of ekzos.....
vivi sedang menerima rawatan....mental apatah lg fizikal...aku yg mentallll terlebih...hukhukhuk

ekzos stendet.....

ekzos after modifikasi
Akhirnya Vivian Jadi BEGINI...........................
Tamau cakap banyak...korang tgk lah hasilnya......      




















 

2 comments:

Noryusriza Zulkifli said...

Hi, boleh saya tahu dekat mana kedai ekzos tu? Tqvm

Noryusriza Zulkifli said...

Hi, boleh saya tahu dekat mana kedai ekzos tu? Tqvm