Sunday, November 27, 2011

Nikmati Kehidupan

Jangan jadi orang lain. Cthnya bila nmpk kawan berjaya sebab jadi salesman rumah, kita pun nk jd mcm tu. Bila tgk org jual air kat foodcourt pun boley pakai Subaru Version 9, kita pun mulalah berkira-kira belajar bancuh air.

Jd, apa yg kita nak jd adalah susah sbb kita biasanya hidup dgn sumber pendapatan.Tak ramai org yg gembira dgn apa yg mereka buat.Susah utk berjaya, buat duit dan kita blh enjoy dgn apa yg kita buat setiap hari.Dlm profesion ini saya boleh bg cth plg dekat.

Jurugambar/Fotografer.

Fotografer yg bgus bukanlah seorang yg pikul 1D MkIII dan segala jenis lens yg mahal.Fotografer yg bgus adalah yg jenis yg bwk kamera kemana saja.Tak memilih subjek dan kpd freelance yg ambil job kawin tiada masalah utk berpanas di bwh terik matahari utk ambil gmbr kereta.Dan hobi ini menjadi lebih menarik klu kita di bayar.Maksudnya, jurugambar yg minat kereta+kamera dibayar utk setiap gambar yg dirakam.Menarik???Ok, saya ada ramai kawan jurugambar yg kerjanya mungkin 10 hari sahaja dlm sebulan tp gaji sebulan lebih 5 angka.

Ada yg tak minat kamera tp sbb nmpk 5 angka tu, mulalah melabur beli kamera mahal, padahal tak reti mana pun.Itu satu mslh, tp klu tak tau belajar.Tp mcm na nak belajar klu dlm seminggu tak smpai 100 shutter bergerak???Belajar dr buku ke, seminar ke, kusus ke, balik ke asal senarnya yg betul.Belajar dr praktikal.Dr situlah br bley bgn kan skill sendiri.Kpd yg ada objektif mmg bagus,tp yg kemudiannya bosan dan tak bertahan, akhirnya tukar bidang lain.

Menjadi fotografer yg bagus cukup sekadar menggunakan DSLR asas, ISO yg boleh, boleh pakai manual sepenuhnya dan boley sekali sekala cuba jenis white balance.Setiap kamera ada penggunaan asas yg sama, shutter dedahan (aparture) dan ISO.Bila dah faham 3 perkara asas ni barulah ley cuba white balance dan men CLS flash atau apa saja lah.Kemahiran ini yg bezakan fotografer asli atau fotografer main2.

Cth lain ialah jgn terikut2 cr hidup org lain.Setiap org ada punca rezki dan gaya idup masing2.Klu semua org nak beli LV dan Prada, sapa nak beli Guess dan Anna Sui???Dunia nie dah ada ketetapan masing2.Kemampuan adalah apa yg kita rancang.Klu dah sebulan dpt seribu,kenapa mesti makan McD tiap2 hari???Apa??Mkn ns lemak sebungkus rm1.30 xkenyang???

Utk mengubah hidup kita mesti berusaha.Tak ada cara dlm dunia ni bleh idup senang dan pki kereta besar,modified,racing,beli barang, enjoy dan sebagainya.Bisnes menipu org pun bukan senang.Kena ada skill menipu bagai.Tp sekali lg, tak takut Allah SWT????

Siapa yg tak mahu senang??Semua org nak pakai kereta bagus dan rumah besar,tp mcm yg dicakapkan td,senang pd material tak semestinya selari dgn kehidupan.Klu duit bnyk tp terpaksa tidur 4jam sehari pun takder maknanya.Yg penting,buat apa yg kita suka dan nikmati idup sepenuhnya dan sepuasnya.Klu kita mampu modified sebuah Iswara Buruk jer. lakukan dgn sabar,buat sikit2, lama2 cantik jugak kereta tue.Tak perlu nak cemburu ngn kawan2 yg pakai Caldina ngn kos modified 50k sekalipun.

Kita perlu jadi diri sendiri utk berjaya dlm idup.Tetapkan pendirian.Cita2 tak semestinya utk adik2 di bangku sekolah atau universiti.Cita2 pada warga emas mcm bapak aku En Baharudin pun masih boleh ditafsirkan sebagai cita2.dlm idup jgn pikir menyesal ke atau perkara yg dah jd sejarah.Tak payah nak pikir positif negatif dah.Pandang depan, redah je apa yg ada.Yg penting.....

ENJOY YOUR LIFE!!!!!!!!!!!!!

P/S: Yeay...so Azfa, masih lum terlambat utk fulfill cita2 awak nak bukak kedai printing!!!Aja aja FIGHTING!!!!

Sumber dari : Majalah Kereta Keluaran Dec 2011


nielah cita2 enchek Gemok...dr yg atas tu smapailah jadik mcm yg bawah sekali nie...4tahun masa dia ambil tau!!!!!!




3 comments:

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

cantik dh kete tu pas dibaiki semua kan? alhamdulillah!

petua berjaya dlm hidup: cari rezeki dengan hati yg tenang serta sabar, usaha, dan tawakal! doa yg penting.

Azfa Bt Hj Baharudin said...

alhamdulillah....

tengs sbb sudi jengok blog saya....:)

wan nurul hezrina said...

erm mcm megik jerk..tetiba cantik itu keto.huhu