Wednesday, June 6, 2012

2 in 1 drama's preview

it's a MUST watching korean drama's
heavenly watching n enjoying dis two latest, memorable n touching dramas

ada 3 drama yg airing serentak n baru ja abes tayangan last episode kat KOREA
kira yg paling latest abes airing la nie
______________________________

yang pertama adalah the ROOFTOP PRINCE
yang ni aku follow every week sbb aku sangat suka hero
sengal!!!! mmg aku suka si sengal nie..hehehhehe

first encounter with dis actor adalah dalam SUNGKYUNKWAN scandal..mak aii sshnya nak ingat n spell tajuk cter nie..hehhehe...hero ni mmg seswai berlakon as Joseon la..mmg sgt2 seswai...

dalam rooftop prince ni pun dia belakon sebagai Crown Prince zaman JOSEON..joseon ni apa???
 nak tau apa bondo Joseon?? mari belajar sejarah okay!!!

Joseon Dynasty adalah dinasti yg paling lama dan terakhir bertapak kat Korea dan banyak mempengaruhi sosial rakyat Korea sekang...bermula dari tahun 1392 hingga tahun 1910, this dynasty ruled over united Peninsula Korea for almost 500years...Joseon dynasty berakhir apabila Jepun menyerang dan mengambilalih Korea selama 35tahun sebelum menyerahkan semula kepada Raja Korea di akhir Perang Dunia Ke2......

cukup info ttg Joseon..yg pastinya korang tahu Joseon tu zaman purbakala org Korea la...macam klu kat Mesia, zaman Hang Tuah n Hang Jebat gitew....

berbalik kepada cerita aku...hehehhehe
korang kena tengok rooftop prince nie..mmg best+kelakar giler tambah2 di awal episode...

cerita mengenai Crown Prince di zaman Joseon iaitu Lee Gak yg kematian Crown Princess nya..sbb merasa yg ada bau2 mcm Princess mati kena bunuh, dia secara sulit menubuhkan sebuah kumpulan penyiasat di ketuai beliau sendirik dah ahli2 kumpulan terdiri dari 3 org...si bijak dan genius + si penggossip n penyamar yg hebat + si kuat gagah perkasa...gabungan mereka berempat mmg gamatlah cerita nie....hehhehehe..gelak kuat2 dulu...



cerita bermula apabila mereka di kejar masuk ke dalam hutan oleh sepasukan penjahat berkuda..dlm dok kejar mengejar lawan pedang panah bagai..tetiba keempat2 mereka hilang dr zaman Joseon...dan memasuki zaman baru..zaman cyber hiruk pikuk tahun 2012 di Seoul...mula2 sekali mereka muncul adalah di rumah ROOFTOP si heroin lah si Park Ha yg comel n independent...dahla dengan lengkap berpakaian Joseon rangers ronda satu Seoul..mmg gamat Seoul di buatnya...

Lps jumpa Park Ha nie lah, kehidupan mereka berubah...dan mula sedar bahawa diorg bukan sesaja di hantar masuk ke zaman lain...ada misi nya..apa yg berlaku di Joseon adalah sama spt apa yg berlaku di Seoul...kenalah tengok utk tau cerita nie...ending nya adalah Korea Style lah..kena berpikir n buat konklusi sendri..yg pasti Park Ha mmg bahagia walaupon xdpt bersama ngn Lee Gak...

tgklah sendiri yer...n pahamkanlah cerita nie sendiri..hehhehehe

promo cover Rooftop Prince
 aku mmg ske hero cerita ni walaupon en bear cakap tak ensem...dia xderlah ensem sgt kot..tp klu jd Joseon Buddy mmg serah kat dialah..mmg sesuai sangat..watak2 prince joseon yg amat di hormati pd zaman Joseon tp bila masuk zaman kita dia terus bertukar jadi sengal n naif...comel sangatttt....

nama pelakon nie adalah Micky Yoo Chun salah seorang ahli grup JYJ (penyanyi)

salah satu babak dlm cerita nie..mmg kelakar...diorang ingat lif adalah bilik utk tukar baju..hahahhahaha

 ----------------------------------------------------


cerita kedua yg aku tengok..adalah agak berat jalan ceritanya..masih berkisar pasal royal famili to kali ni bukan prince tp adalah THE KING of KOREA REPUBLIC

tajuk cerita : THE KING 2 HEART


cerita ni mmg best walaupon tak 100% kisah cinta jer..tp at least jalan cerita ni mmg sebab cinta lah...

si hero Seung Gi (hero My Girlfriend is a Gumiho~satu2nya drama Korea yg en bear tengok n ulang sampai 5 6 kali yg akhirnya aku lak yg bosan tgk drama korea dan dia juga suka klu Seung Gi yg berlakon) dan heroin adalah Ha Ji Won (Gil Ra Im dalam Secret Garden)..kombinasi yg amat power sekali...




cerita nie serius best..ske tengok King Lee Jae Ha nie..mmg seswai jadi king..dgn tekstur badan yg keras (hero korea kan selalunya jambu n lembut..jln kaki silang2 macam model)..ske tengok dia pakai kot n apa sajalah yg dia pakai mmg kemas...mmg bestlah...




cerita berkisar south korea dan north korea....spt semua tahu south n north tak ngam..cerita nie plak berkisar ttg usaha raja2 korea terdahulu nak satukan south n north korea dan bernaung bawah satu raja..King Of Korea...mula2 bukan Jae Ha raja, abang dia Jae Gang adalah raja..ms tue Jae Ha ni merupakan budak nakal yg tau nak main ja.xamek tau langsung pasal internal n external konflik kat Korea...


abang dia si raja xberputus asa, dia nak jadikan Jae Ha nie seorang Royal members yg bond la..yg kuat, yg serius..dia masukkan Jae Ha dalam unit tentera mewakili rakyat2 korea selatan...salah satu usaha yg di lakukan raja Lee Jae Gang adalah dengan menyatukan korea utara dan selatan dalam satu pertandingan peringkat dunia iaitu WOC (world officer championship) mewakili Republik of Korea...


masa tgh train utk WOC nielah Jae Ha berjumpa dgn Hang Aa..seorang askar unit Special Force yg ditrain oleh kerajaan korea utara...Korea Utara adalah ber'associated' dgn China dan dikenali sebagai Komunis..manakala korea selatan plak mmg ngam ngn USA...ni aku rs cerita betul kot dan di olah fakta menjadi stu cerita...kira mcm belajar serba sedikit ttg korea la dgn tgk cerita nie...


nak di jadikan cerita, mula2 jae ha ni bukanlah suka dgn Hang Aa pon, tp terpaksa mengaku dia ska kat Hang Aa bila ada satu skandal yg menaikkan kemarahan rakyat Korea Utara..dia kononnya nak tlg abg dia si Raja nie...tp akhirnya dia terperangkap dan takder jalan nak putus hubungan ngn Hang Aa sampailah dia betul2 mmg ske kat Hang Aa..tp xsampai separuh cerita...Raja Lee Jae Gang nie kena bunuh...Jae Ha naik jadi raja...dr tak matured sampai la dia berjaya hapuskan musuh dalam selimut yg mmg ske laga2kan korea selatan n korea utara ni tumpas..mmg berkaliber n sangat2 respek ngan kebijaksanaan n ketegasan Lee Jae Ha..



Korang tengok n rasai sendiri kisah suka duka seorang Raja..perghhh banyak dugaan jadi pemimpin ni kan...soo hargailah pemimpin anda...hehehhehehe

bagaimanakah cerita n penyudah cerita ini...tengoklah sendiri..anda pasti cakap cerita nie best!!!!!!!

No comments: