Friday, June 19, 2015

Ramadhan 1 ~ Chicken Chop Ala Azfa

Bila Kakpa Masuk Dapur ~IFTAR Ramadhan 1

Pertama sekali selamat menyambut Ramadhan Kareem, semoga Ramadhan tahun ni lebih membawa erti kepada semua. Kalau cerita pasal Ramadhan ofkos lah, akan keluar macam2 resipi. Entahla kenapa, padahal hari-hari lain pon boleh je masak-masak macam ni kan. Jangan sampai kita lari jauh dari niat Ramadhan itu sendiri. Jangan sampai membazir ye. Pesanan untuk diri sendiri sahaja.

Iftar hari ni buat makanan simple simple saja. Balik dari office pon dah pukul 6.30, sampai rumah dekat pukul 6.45, so sediakan makan ala-ala asal kenyang perut. Fikir punya fikir Ai buat keputusan masak Chicken Chop dengan wedges je untuk iftar hari pertama. No nasi for today.


Nampak tu sos dia melimpah-limpah...sebabnya terlebih buat sos. Ayam ada 4 ketul ja, tapi buat sos separuh periuk. Aku bab masak memang suka terlebih-lebih tau. Mencik tak pandai nak bajet. Nampak macam sedap kan?? tapi sebenarnya..memang sedap pon..kuang-kuang-kuang..masuk bakul angkat sendiri. Tapi bear kata sedap, kira okaylah tu. Ai masak bukan nak buka kedai. Nak tambat Si Bear je..kalau bear kata tertambat, ai suka la #lompatbintang100kali

Nak resipi??? Ai bagi je lah kot-kot ada yang nak try style Azfa ni.

Ayam Chop

1-Ayam di ambil bahagian isi, tumbuk-tumbuk sikit guna alu lesung. Kalau macam saya, saya dah 
beli sepsiap ayam untuk chicken chop. RM12 ada 4ketul ~beli kat Sri Ternak, Pasar Borong 
Selangor.



2-Pecah telur sebijik/dua, letak mix herb, garam dan lada sulah/blackpepper. Masukkan ayam tadi ke  dalam telur tu.

3-Kat pinggan lain sediakan tepung beras satu pinggan, *dan serbuk roti satu pinggan (kalau nak)

4-Time nak goreng ~amik ayam, balik balikkan ayam kat tepung. Pahtu goreng deep fry, jangan kuat sangat api, nanti tak masak kat dalam. Bear tak suka serbuk roti so saya tak pakai serbuk roti tu.

Blackpepper Mushroom Sauce

1-Panaskan kuali, cairkan butter sikit, masukkan kicap dengan sos tiram (jangan banyak-banyak, dalam dua sudu besar each je).

2-Masukkan lada hitam serbuk/yang biji tapi di tumbuk-tumbuk, kiub ayam/daging seketul, gula merah dan garam sedikit.

3-Masukkan mushroom cream (campbell) agak2 sendiri. (Kalau taknak masukkan pon takpe, gantikan dengan tepung jagung) dan kacau sampai tak berketul dan pekat ikut korang punya suka daa...

Dah siap...
(ada orang beli sepsiap brown sauce tu-lagi okay kalau taruk tu-sebab ai xde so ai tak taruk. Kalau ada brown sauce tak payah dah nak taruk gula merah dan tepung jagung/mushroom cream)

Juga boleh tambahkan hirisan2 mushroom/cendawan dalam sauce ni.

Wedges

1-Basuh bersih-bersih kentang, jangan buang kulit so basuh kulit dia bersih2 ye...pasir pasirun kat kulit tu genyeh sket.

2-Potong wedges, rendam dalam air garam.

3-Gaul-gaulkan dengan tepung beras/gandum tadi. Goreng.

Siap....

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Senang je kan resipi aku???aku memang suka benda2 senang je...lalalalala....
selamat mencuba dan selamat berpuasa




4 comments:

zamzarina said...

ishhh...sajer tau.terliur..huhu..anyway tengs azz..akak nak cuba lerrr..kuah tu.. nampak senang amat..hihi

anod said...

Terbaeek, lain kali buat la lebih2, bole share dgn kawan2, hehehehheh

Azfa Bt Hj Baharudin said...

kak zamzarina: cubalah senang je kan...hehehhehe

Azfa Bt Hj Baharudin said...

Insha allah..sape ni yer...camno nak share.hehehhhe