Thursday, June 4, 2015

Horas Medan Part One #TripHajiBaharudinsKeMedan

Day One ~ 21 Mei 2015 ~
Penang > Medan > Parapat

Sampai Airport Penang dalam pukul 5pagi, flight pulak pukul 7pagi. Siap drop baggage bagai, baru pukul 5.30pagi. Awal gila kot kat airport. Pepagi dah tercongok. Sebab fobia hampir2 kena tinggal flight, jadinya tak berani nak ngam2 ho sampai airport. Takpe, biar awal, asal tak tertinggal. Hehehehe

Kita namakan rombongan ni, rombongan cik Bedah ke Medan, Indonesia ye, sebab Puan Bedah first time ikut trip ketua rombongan iaitu saya ke luar negara...kikiki eksaited ai bawa famili lak kali ni. Dah xpasai2 kena turun Penang dulu dari Putrajaya. Orang lain perjalanan sejam je ke airport, ai amik 6jam okeh. Hahahahaha ~ apa ada hal ~

Sebelum sampai Indonesia, better isi perut dulu. So kami bekpes McD pepagi tuh. Beger semuanya, harap kenyang sampai luncheon di Medan nanti. Alhamdulillah selamat touch down Kualanamu Airport selepas 55minit dalam flight. Dekat je pon kan. Tak sempat nak lelap pon lagi. Tapi nasib lah sekejap. Travelling with infant/toddler memang la mencabar kan. Macam2 kerenah. Tapi Adam goodboy. Eksaited terlebih je kot sekejap. Kikiki...

Airport Kualanamu Medan ni besar jugak, lagi besar dari airport Penang. Alhamdulillah, at last merasa depart dari Indonesia dari airport yang besar. Selalunya airport kat Indonesia ni (merujuk Bandung dan Jogja) kecik jer. hehehehe...



Sampai-sampai je kat airport Pak Supir dah sedia menunggu. Kami amik khidmat driver dari Freelance Tour ~ dengan Pak Jack Sparrow hahahaha..sporting gile Pak Jack nih. N dia nye servis pon okeh je. Pak Putra yang jadi supir kami untuk 4hari tu. Orangnya banyak sekali berceloteh, tak kelakar tapi tak lokek bercerita. Boleh la ngam ngan adik laki aku tuh. At least dia ada kawan borak, kawan merokok, kan kan...



Pukul 10 kami gerak ke Parapat Province, untuk menikmati keindahan Danau Toba

~danau volkanik yang terbesar di Indonesia dan Asia Tenggara. Terhasil dari letusan gunung berapi berkali2...100km panjang dan lebarnya 30km. Super ledakan pada 74000 tahun dahulu. Memang hebat ledakan ni sebab menurut kajian, hasil ledakan gunung berapi ni, 60% jumlah manusia jadi pupus sedunia tau. kira2 60juta orang menjadi mangsa ledakan ni. Ni cerita 74000 tahun dulu. Tapi memnag super la sampai dapat hasilkan danau sebesar ni...100km jauh tau, 3jam perjalanan pon still lagi nampak kelibat Danau ni. Memang cantik dan taksub lah.

Perjalanan dari Kualanamu ke Danau Toba, Parapat mengambil masa dalam 5jam. Kebas bontot kot dalam van besar tu. Tau ajelah van, henjut lebih. Bergegar isi perut semua tau. Tapi sepanjang perjalanan kami ada berhenti 2 kali. Pertama nya, kat kedai PATEN, kedai yang dimiliki oleh orang cina, jual makanan ringan macam kacang tumbuk tu.

Namanya unik2 ~TINGTING, TONGTONG, TENGTENG dsb nya...kami rasa semua but beli a few flavour jah. sebab bukan semua yang berkenan di hati dan di tekak. As pada aku, tak beli papa pon sebab x gemor sgt. Tapi ekceli sedap ja, sebab aku tengok rombongan lagi satu tu borong hebat. hehehehe..lagipon macam biasa hari 1st kan..takdelah nak kuarkan wet sangat. kemut2 dulu, hari last kasi all out...hoyeah...



Lepas tu kami singgah di Siantar untuk menikmati makan tengahari, our first encounter with Medan style padang food. Bolehla tahan walaupon idaklah sedap sangat. Nama kedai ni Panorama. Kedai ni besar, siap ada musolla untuk pewisata macam kami solat. Usai makan, kami singgah pulak kat booth jual Simkad, dengan harga 100000 rupiah kami dapat beli 3simkad dengan isiannya sekali. Internet kat indonesia, buat masa ni tak menghampakan, laju je. Kami beli simkad SIMPATI ~laki aku ejek kata simPENDATANG ASING TANPA IZIN..tu jadinya simPATI...kuang ajo. Kami masuk dengan izin okeh.

Perjalanan diteruskan dengan pemandangan kampung2 orang batak di kiri dan kanan. Mereka ni majoritinya Kristian, so kedai makan pelik2 sentiasa je jumpa..kelakarnya dorang leh taruk nama kedai Rumah Makan Babi Panggang dsb.. gelak tutup mulut...

Akhirnya sampai kat Danau Toba International Cottage dalam kul 4petang. Lepas check in, berehat-rehat, lepas tu kami berjalan2 sekitar resort. Amik angin petang and tengok sunset. Sokmo tengok sunset kan??? Hehehehehe....


Comel si kecik ni, follow aku posing...sangat kiut dis picture..kakak aku cakap, anak buah aku yang sorang ni turun perangai aku..posing nak ala model aje..hahahhaha..walaupon nan hado modelnya..abaikan dress up ke laut aku..aku mengalami sedikit kecelakaan dan kesengsaraan ketika kat sni..ni je pakaian aku yang ada....kikiki


Hari pertama, tak banyak aktiviti, ni je aktiviti kami, sebab masih jetlag kononnya. So pusing2 je kat sekitar resort, and malam tu Pak Putra bawak kami gi makan kat pekan Parapat. Rumah Makan Nik Mat ~dalam banyak2 masakan padang yang di makan, kat sini paling sedap bagi aku, sebab pedas. Tapi...makanan sebab dalam package kami takleh pilih sangat. So makan je lah apa yang dia hidang. Even ada sesetengah kami tak makan/jamah pon...



Balik bilik kami tidur dengan lenanya, malam ni anak buah aku si Raeesa nangis je, taktau kenapa. Tapi aku memang xleh bukak mata....sorry lah yer...hehehehhe

Day 1
* Lunch kat Rumah Makan Panorama
* Dinner kat Rumah Makan Nik Mat
* Stay kat Danau Toba International Cottage

Untuk hari kedua boleh tengok di :
Horas Medan Part Two #TripHajiBaharudinsKeMedan




No comments: